My od kilku lat w Sylwestra robimy (czasem rodzinnie, a czasem z gośćmi zaproszonymi) sylwestrowo-noworoczne sushi. Fajna zabawa i jest co przekąsić. Ale trzeba to lubić. I nie koniecznie bardzo tanie.
A z nierujnujących przekąsek "do łapki" lubimy: - warzywa (marchew, seler naciowy, kalarepa) pocięte w spore słupki i do tego dipy - muffiny na ostro (robię z papryką i serem feta) - kruche babeczki z farszem wytrawnym (np. łososiowym) - tarty - drobne ciastka na ostro i na słodko - roladki łososiowe z naleśników, serka i łososia - pieczarki faszerowane - koreczki
Banał ale my lubimy-warzywa jakie Ci przyjdą do głowy w słupki, maczane w dipie czosnkowym z jogurtu i majonezu. Z ciasta francuskiego ślimaki-na płat ciasta kładziemy plastry szynki, ciasno zwijamy, kroimy rulon na plasterki, płasko układamy na papierze do pieczenia, pieczemy z termoobiegiem w 200st do zezłocenia. To samo można zrobić z: żółtym serem, pleśniowym serem, przesmażonymi i posiekanymi pieczarkami, z pesto ziołowym. Ślimaki robi się błyskawicznie.
Ja namiętnie robię ulubione przez wszystkich znajomych ślimaczki drożdżowe Czasami ratuję się gotowym ciastem drożdżowym, ale zrobienie samemu nie jest trudne. Rózne warianty, podstawą zawsze jest: - blat ciasta smaruję przecierem pomidorowym wymieszanym z drobno utartym serem żółtym, pieprzem i jakimiś ulubionymi przyprawami. Roluję i kroję plastry ok pół cm, jak mi się utnie grubiej-to nożem na blaszce, wyłożonej papierem dociskam. Piekę do zrumienienia w 200-180 stopniach
Lubię też posmarować płat w dwóch pasach zmielonym boczkiem albo posiekanym salami (posmarować tak, by po zwinięciu ten pas/dwa pasy boczku(salami) znalazły się w każdym ślimaczku-nie trzeba smarować całego blatu, lepiej się wówczas kroi na plastry przed pieczeniem) Czasami dodaję posiekane oliwki Fajne, chrupiące i do łapki w sam raz Jak dodaję boczek/salami piekę dłużej, w niższej temperaturze - wtedy tłuszczyk tak fajnie wtapia się w ciasto i ślimaczki są długo chrupkie, wręcz twardawe-takie lubię najbardziej) Jak robię sama ciasto, to jest ono jałowe i na suszonych drożdżach-tylko mąka, sól, szczypta cukru, oliwa / olej i woda. Zero jajek i mleka
edit: podobnie można robić z ciasta francuskiego, takze na słodko, posypane tylko cukrem z cynamonem na przykład
Nasze ukochane imprezowe danie- szaszłyki-na przemian kawałki cebuli, kostki boczku, pieczarki i kostki piersi z kurczaka, dobrze osolone plus majeranek. Układam na blasze z piekarnika, ok.180 st z termoobiegiem, po 10-15 minutach zlewam wodę która wyciekła z mięsa i pieczarek i piekę dalej aż się szaszłyki zrumienią.
Paszteciki z ciasta drożdżowego z nadzieniem (np. pieczarki i ser, pieczarki i szynka, tuńczyk, pomidor i mozarella, szpinak, brokuł i feta).
Nadziewane na wykałaczki kawałki warzyw, serów, mięs - np. oliwki, feta, pomidor koktajlowy
Pizza upieczona w prostokątnej formie (może być blacha piekarnika po prostu) i pokrojona na wiele małych kwadratów
Roladki z tortilli
Roladki z cukinii
Paluszki grissini, albo jakieś paluchy drożdżowe i sosy do maczania
Pokrojone w słupki warzywa (marchewka, seler naciowy) i tak samo dipy
Tradycyjnie mini kanapeczki nadziane na wykałaczki
Koperty z ciasta francuskiego z nadzieniem jakimś fajnym, roboty prawie nie ma, ale jeśli ma być ich 30 lub więcej to nie wyjdzie aż tak tanio, może być też rolada z ciasta franc. pokrojona w plastry
U nas zawsze schodzą sałatki, ale to nie jest do łapki - jeśli musi być do łapki to możesz próbować porcjować do jednorazowych kubeczków, ale to i tak wymaga widelca
Można tez upiec muffinki/babeczki - do łapki i możesz zrobić też wersję wytrawną
Świnki w kocykach-niezdrowe niestety. Płat ciasta francuskiego albo drożdżowego pokrojony na kwadraty +- 10x10, na każdy plaster żółtego sera, trochę keczupu, ziół i po przekątnej kawałek parówki (ok 1/3). Zwinąć po przekątnej, można posmarować jajkiem, zapiec.
Mozna zrobić w prostokatnej formie cos na ksztalt pizzy. Cienkie ciasto i na powierzchni dac różne smaki: ser i grzyby, szpinak i feta, szynka i ser, oliwki i feta. I potem na małe kawałki i na stol.
Kalmary mozna kupić i tylko podsmażyć i podawać podawać.
KoKorecZki: kawałek sera, pomidorek koktajlowy i oliwka.
moje dziewczyny robią na jutro mini burgery i koreczki oczywiście ale mamy też paszteciki z kruchodrożdżowego ciasta z farszem co go za dużo do pierogów narobiłam więc pomroziłam
a te burgery robimy z ciasta jak na pizzę tylko wykrawamy krążki kieliszkiem i do tego z mięsa takież same, ogórek konserwowy w plastereczki, krążki cebuli, i wykałaczką spinamy
U nas będą pizzerinki z salami, kilka szaszlykow warzywnych, mini tortille z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym a na deser bajaderki z resztek ciast. Menu dostosowane pod resztki lodowkowo-zamrazalnikowe;)
U nas na ciepło łosoś i chińszczyzna. Na zimno: tatar, łosoś wędzony, pomidory faszerowane sałatką, carpaccio z buraka, faszerowana kaczka na zimno, jajka w majonezie i chyba faszerowane i śledzie na plastrach pomarańczy. Ciasto z żurawiną, z gruszkami, piernik i kwadraciki z piernika marchewkowego. I może brownie. Goście też coś przywiązą.
U mnie na jutro bedzie sałatka z rukoli ,stek usmażony i pokrojony w plastry z pomidorkami i owocami granatu- jakis sos wymyślę, Frytki domowej roboty z sosem czosnkowym, Kawałki piersi z kurczaka smażone - w jajku i cieście bezglutenowym, Szyszki z czekolada własnej roboty- z ryżu preparowanego, Chyba szarlotka bo zostanie wtedy na kolejny dzień. Obiadu juz jutro nie robię,jak ktoś głodny mamy jeszcze 2 słoiki bigosu;-)
O matko, jaki pyszny watek! U nas będą - pieczone skrzydełka i ziemniaczki pieczone, zapiekanka brokulowo szpinakowa z serem, domowe burgery w wykonaniu mego męża, salatki "na winie" i grzaneczki z pieczarkami i serem. Jeszcze obmyślam slimaczki na ostro z ciasta francuskiego, ale zobaczymy.
To ja mam pytanie, wszyscy macie gości (dużo gości) czy sami to wszytko zjadacie? My planujemy nie pozwolić zasnąć dzieciom przed 20, ale do 22 na bank będą kimac i zostaniemy tylko my... Kusza mnie te Wasze pomysły ale za Chiny ludowe nie przejemy...
Kiedyś robiłam małe wydrążone bułeczki, w środek różne pokrojone pieczarki, mielonka, warzywka, soczewica - co tam miałam - na wierzch plaster żółtego sera i kosteczki posiekanej drobno czerwonej papryki oraz natki -ważne, żeby było kolorowo, bo wyglądało apetycznie - i do piekarnika na kilkanaście minut.
Dzieki dziewczyny, zrobiłam muffinki z przepisu Katarzyna. Do kadnych dalam suchone pomidory i cheddar, i ye sa super. Do drugich dalam groszek i fetę i zaraz sprawdzę:)
Te z groszkiem sa takie se. Za dużo groszku dalam ale nad ranem mysle ze się da je zjeść. u nas z przyjemnosci to pewnie i tance i jakies gry bo idziemy na domówkę.
Ale andora pytała o przepisy, a nie co dzisiaj jemy my dzisiaj jemy pizzę, popijamy colą a na deser zjemy torebkę żelków. A od jutra znów będziemy się zdrowo odżywiać
@Dorotak, u nas goście- 6 dorosłych osób i 15 dzieci. W zeszłym roku wyszli ok 2-3. Może wpadną jeszcze 4 dorosłe osoby. Może trochę potańczymy ale z przyjemności sylwestrowych to gaaaadanieeeee!
Komentarz
A z nierujnujących przekąsek "do łapki" lubimy:
- warzywa (marchew, seler naciowy, kalarepa) pocięte w spore słupki i do tego dipy
- muffiny na ostro (robię z papryką i serem feta)
- kruche babeczki z farszem wytrawnym (np. łososiowym)
- tarty
- drobne ciastka na ostro i na słodko
- roladki łososiowe z naleśników, serka i łososia
- pieczarki faszerowane
- koreczki
Czasami ratuję się gotowym ciastem drożdżowym, ale zrobienie samemu nie jest trudne.
Rózne warianty, podstawą zawsze jest:
- blat ciasta smaruję przecierem pomidorowym wymieszanym z drobno utartym serem żółtym, pieprzem i jakimiś ulubionymi przyprawami. Roluję i kroję plastry ok pół cm, jak mi się utnie grubiej-to nożem na blaszce, wyłożonej papierem dociskam. Piekę do zrumienienia w 200-180 stopniach
Lubię też posmarować płat w dwóch pasach zmielonym boczkiem albo posiekanym salami (posmarować tak, by po zwinięciu ten pas/dwa pasy boczku(salami) znalazły się w każdym ślimaczku-nie trzeba smarować całego blatu, lepiej się wówczas kroi na plastry przed pieczeniem)
Czasami dodaję posiekane oliwki
Fajne, chrupiące i do łapki w sam raz
Jak dodaję boczek/salami piekę dłużej, w niższej temperaturze - wtedy tłuszczyk tak fajnie wtapia się w ciasto i ślimaczki są długo chrupkie, wręcz twardawe-takie lubię najbardziej)
Jak robię sama ciasto, to jest ono jałowe i na suszonych drożdżach-tylko mąka, sól, szczypta cukru, oliwa / olej i woda. Zero jajek i mleka
edit: podobnie można robić z ciasta francuskiego, takze na słodko, posypane tylko cukrem z cynamonem na przykład
Nadziewane na wykałaczki kawałki warzyw, serów, mięs - np. oliwki, feta, pomidor koktajlowy
Pizza upieczona w prostokątnej formie (może być blacha piekarnika po prostu) i pokrojona na wiele małych kwadratów
Roladki z tortilli
Roladki z cukinii
Paluszki grissini, albo jakieś paluchy drożdżowe i sosy do maczania
Pokrojone w słupki warzywa (marchewka, seler naciowy) i tak samo dipy
Tradycyjnie mini kanapeczki nadziane na wykałaczki
Koperty z ciasta francuskiego z nadzieniem jakimś fajnym, roboty prawie nie ma, ale jeśli ma być ich 30 lub więcej to nie wyjdzie aż tak tanio, może być też rolada z ciasta franc. pokrojona w plastry
U nas zawsze schodzą sałatki, ale to nie jest do łapki - jeśli musi być do łapki to możesz próbować porcjować do jednorazowych kubeczków, ale to i tak wymaga widelca
Można tez upiec muffinki/babeczki - do łapki i możesz zrobić też wersję wytrawną
Kalmary mozna kupić i tylko podsmażyć i podawać podawać.
KoKorecZki: kawałek sera, pomidorek koktajlowy i oliwka.
I do miseczek strogonowa
ale mamy też paszteciki z kruchodrożdżowego ciasta z farszem co go za dużo do pierogów narobiłam więc pomroziłam
Menu dostosowane pod resztki lodowkowo-zamrazalnikowe;)
Ciasto z żurawiną, z gruszkami, piernik i kwadraciki z piernika marchewkowego. I może brownie.
Goście też coś przywiązą.
A na "tucząco" gofry: bita śmietana, owoce, masa kajmakowa, dżem, co kto będzie życzył będzie nakładał
Frytki domowej roboty z sosem czosnkowym,
Kawałki piersi z kurczaka smażone - w jajku i cieście bezglutenowym,
Szyszki z czekolada własnej roboty- z ryżu preparowanego,
Chyba szarlotka bo zostanie wtedy na kolejny dzień.
Obiadu juz jutro nie robię,jak ktoś głodny mamy jeszcze 2 słoiki bigosu;-)
U nas będą - pieczone skrzydełka i ziemniaczki pieczone, zapiekanka brokulowo szpinakowa z serem, domowe burgery w wykonaniu mego męża, salatki "na winie" i grzaneczki z pieczarkami i serem. Jeszcze obmyślam slimaczki na ostro z ciasta francuskiego, ale zobaczymy.
Może wpadną jeszcze 4 dorosłe osoby.
Może trochę potańczymy ale z przyjemności sylwestrowych to gaaaadanieeeee!