Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Ciasto ,,Zielony mech''

U nas ostatnio hitem jest ciasto ze szpinakiem -pyyycha!Robił ktoś ,znalazłam przepis na to które jadla. 
Robił ktoś?

Komentarz


  • Składniki:

    450 g mrożonego szpinaku
    szklanka cukru
    szklanka oleju
    2 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka

    400 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    2 śmietan fix
    2 opakowania cukru waniliowego
    1/2 pestek granata

    Dzień wcześniej zacząć rozmrażać szpinak. Jajka ubić z cukrem na białą błyszczącą masę, następnie małym strumieniem dodawać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal mieszać. Szpinak dobrze odcisnąć rękami lub w szmatce i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.

    Śmietanę upić z serkiem mascarpone, pod koniec dodać cukier waniliowy i śmietan fix.

    Odciąć wierzchnią warstwę ciasta i pokruszyć. Masę wyłożyć na ciasto a na wierzch pokruszone ciasto i pestki z granata.
  • Potwierdzam, wyglada obłędnie i tak też smakuje, ja zrobię wersjęz malinami w masie 
    Podziękowali 1Bea
  • Znane jako leśny mech.
    Robiłam na urodziny syna. Fajnie wygląda. Gościom smakowało. Mnie, tak średnio.
  • Robiłam, wygląda fajnie, ale smak bez rewelacji -zielsko jest wyczuwalne. W cieście na słodko dla mnie to nie pasuje.
  • Ja ogólnie zielskolubna jestem i nawet szpinaku niewyczuwam, masa sera i śmietany jest mdła, wiec warto teraz w sezonie dodać maliny borówki i może jeżyny i wzbogacić je świeżością w ten sposób. Ciasto przyciąga wzrok i jest rozchwytywane a przygotowanie dość proste i tanie
  • Za chwilę robię :)
    Podziękowali 1ola_g
  • edytowano lipiec 2019
    Ja robiłam wczoraj
    Wyszło niezłe ale to jedno z tych ciast które lepiej wyglądają niż smakują ;)
    Ciasto po prostu słodkie (ja czuję jednak szpinak), krem słodki, dodałam do kremu łyżkę soku i skórkę z cytryny, pomogło
    Podziękowali 3uJa madzikg Bridget
  • W krem powpychalam maliny.
    U nas lubia nikt o szpinaku nie gada. 

    Podziękowali 1ola_g
  • Porzeczka do tego dobra. Lepsza od granata
    Podziękowali 1Bridget
  • Właśnie zrobiłam z porzeczką. 
  • @Bridget porzeczka pewnie świetnie pasuje bo przełamuje słodycz
  • Ja znam prostszy przepis.
    Robisz ciasto jakiekolwiek.
    Chowasz do szafki na pół roku.
    Wyciągasz i masz zielony mech ;)
    Podziękowali 2Mle Rien
  • @Mader z piernikiem się nie sprawdza, zostawiłam kiedyś w grudniu nieopatrznie w spiżarni...na Wielkanoc był pyszny
    Podziękowali 2kiwi mader
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.