Moj mikser planetarny po trzech latach i miesiacu uzytkowania dokonal żywota.( silvercrest z lidla) Kreci ale slabo. Moze ciasto na nalesniki wymiesza, gęstsze nie ma szans. Szukam czegos co pociagnie troche dluzej i nie zabije cenowo. I jeszcze zeby byly dostepne czesci zamienne. Bo w poprzednim jak trzepaczka mi poszla to nie bylo szanszy dokupic.
Polecam, jedyna jego wada to głośność - taki Bosch cichutki przy nim, a tak ciężko go zajechać, tata mi do środka zaglądał to tylko pogwizdal i stwierdził ze wątpi żebym dala radę go zajechac
Absolutnie nie za mało @beabea. Nie wiem co chcesz robić, ale jeszcze mi sie nie zdarzyło, żeby czegoś nie zrobił od piany czy majonezu, przez zupy kremy, naleśniki, po pesto czy masło orzechowe. No może gęstego ciasta to faktycznie nie byłoby nim jak wyrobić (typu kruche czy proszkowe) ale i tak mam wrażenie, że to kwestia braku odpowieniej końcówki bardziej niż mocy
Takie rzeczy to w planetarnym robię.
@wiesia, naleśniki u nas dość często - niczym innym nie robimy.
Ja mam starego boscha - fakt, że ładnych kilka-, -kilkanaście lat już ma na karku i własnie taki 600W. Pytam sie dlatego, że przegrzał się ze 2 lata temu na jaglance - chciałam zblendować na zdrowe ciasto Od tego czasu mam poczucie jakby działał gorzej i brakło mu mocy, dlatego moja wątpliwośc co do tych 600 W...
Zelmera dostalismy w prezencie slubnym osiemnascie lat temu. Po kilkunastu latach polamala sie misa. Dzis wypadaja koncowki. Ciasta na chleb nie wyrobi ale wszystko inne tak. Do dzis chodzi chociaz rzezi czasem. Uzywany codziennie.
Mi ucieral maay do tortow, bialka i dal rade dluzej niz mocny planetarny. Bo co z tego ze w planetarnym mam mocny silnik jak poszla lub obluzowala sie jakas przekladka i ubije mi bialka ale masy na sernik juz nie.
Aż sprawdziłam mam bardzo stary ręczny mikser Braun i ma moc 280 w ciasto na chleb żytni takimi hakami o konsystencji gęstego błota spokojnie mi zagniata już od lat. Ciasto na pizzę też. Tyle że ona pewnie z 20 lat więc może jakość wykonania była lepsza
Szukam robota,.który mi pianę ubije i ciasto drożdżowe wyrobi. Nie stać mnie na Kenwooda, szukam czegoś z dużą misa do 600zl. Co tam aktualnie można kupić?
Tak, @awia, mam major titanium już dobre kilka lat, bardzo intensywnie użytkowany. Sprawdza się znakomicie. Moim zdaniem koniecznie trzeba mieć 2 misy, bo ja nie cierpię przekładania w tę i we w tę. Co mi się nie podoba, to że ta głowica planetarna nad misą nie jest z nierdzewki tylko z jakiegoś metalu ze srebrną powłoką i chyba pod wpływem zakwasu chlebowego (u mnie ciasto wyrasta w tej misie, więc paruje, a czasem i wylezie na głowicę) ta powłoka nieco ucierpiała. No i drugie co mi sie nie podoba to cena przystawek, a zestawów takich jakie bym chciała nie ma (przynajmniej nie było).
Ale to był jedyny jaki znalazłam mikser planetarny z dużą mocą, dużą misą i mieszadłami ze stali nierdzewnej a nie jakiegoś aluminium z powłoką czy podobnego badziewia. Może teraz jest już większy wybór, nie wiem. Na szczęście mogę się tym nie interesować. Na pewno jest jednym z moich najulubieńszych sprzętów kuchennych.
Tak, @awia, mam major titanium już dobre kilka lat, bardzo intensywnie użytkowany. Sprawdza się znakomicie. Moim zdaniem koniecznie trzeba mieć 2 misy, bo ja nie cierpię przekładania w tę i we w tę. Co mi się nie podoba, to że ta głowica planetarna nad misą nie jest z nierdzewki tylko z jakiegoś metalu ze srebrną powłoką i chyba pod wpływem zakwasu chlebowego (u mnie ciasto wyrasta w tej misie, więc paruje, a czasem i wylezie na głowicę) ta powłoka nieco ucierpiała. No i drugie co mi sie nie podoba to cena przystawek, a zestawów takich jakie bym chciała nie ma (przynajmniej nie było).
Ale to był jedyny jaki znalazłam mikser planetarny z dużą mocą, dużą misą i mieszadłami ze stali nierdzewnej a nie jakiegoś aluminium z powłoką czy podobnego badziewia. Może teraz jest już większy wybór, nie wiem. Na szczęście mogę się tym nie interesować. Na pewno jest jednym z moich najulubieńszych sprzętów kuchennych.
Po trzykroć popieram. Kocham kenwooda od dobrych trzech czy czterech lat. Życia kuchennego bez niego sobie nie wyobrażam. I ta moc! Kręci ciasto na pierniczki, więc o takich banałach jak kruche, drożdżowe czy na chleb to nawet nie wspomnę.
To prawda. Też szukałam zdecydowanie tańszego. Ale jednak nie po to piekę sama chleb, żeby w niego regularnie aluminium "wmieszywać"
Może teraz są inne z nierdzewnymi, kwasoodpornymi mieszadłami. Parę lat temu nie było. Tzn. teoretycznie był jeden Bosch, ale już wtedy niedostępny, cena niewiele niższa a misa znacznie mniejsza. W sumie ciekawe czy się coś zmieniło na lepsze.
Komentarz
https://m.ceneo.pl/23287308
Nasz mikser (z końcówką bledujaca) powoli pęka...
https://www.mediaexpert.pl/miksery-reczne/mikser-zelmer-zhm1264s-481-64-symbio,id-15361
Kocham kenwooda od dobrych trzech czy czterech lat. Życia kuchennego bez niego sobie nie wyobrażam. I ta moc! Kręci ciasto na pierniczki, więc o takich banałach jak kruche, drożdżowe czy na chleb to nawet nie wspomnę.
Teraz takie byle co w sprzedaży... plastik fantastik