Dawniej o osobach żyjących w pojedynkę zwykło się mówić â?? "stary kawaler" lub "stara panna", dziś stosuje się â?? trzeba przyznać â?? dużo zgrabniejsze określenie "singiel". Jeszcze kilka lat temu można było zaobserwować prawdziwy boom na singlowanie. Niektórzy kamuflowali w ten sposób swoją samotność, inni potraktowali to jako alternatywę dla sformalizowanych związków. W sukurs wszystkim tym, którzy mimo usilnych prób znalezienia partnera nie mogli tego zrobić, przyszli twórcy pomysłu na msze dla singli.
więcej:
http://partnerstwo.onet.pl/1623479,4704,,zakochaj_sie_na_mszy,artykul.html
Komentarz
Wniosek nasuwa się sam. Ciekawe, co by się (idąc za wnioskiem w przyszłość) z tego mariażu narodziło...:hq:
a na konwiwencjach zazwyczaj ludzie się kłócą
Nie ma nic lepszego na świętoszkowatość jak kłótnia z drugą osobą o pietruszkę.
Ale potem jest Agape. Uczta Miłości jak sama nazwa wskazuje służy powiększeniu ilości małych neonków.:bigsmile:
Wszyscy się rzucają na najlepsze. O ile ludzie coś przyniosą.
A potem szybko się zmywają do domu, i sprzątać nie ma komu.
A powiększenie brzucha w neo jest często powiązane z powiększeniem ilości małych neonków:bigsmile:
"Twoja stara spsuła się od środka i puchnie"
rozumiem, że widzieć u siebie i wysłuchiwać tekstów w stylu "no właśnie, ja ci zawsze mówiłem, że udajesz lepszą niż jesteś" - to zaproszenie do pokory, czyli świętości
tak, u nas też nie ma komu zmywać:bigsmile:
Kiedyś kumpel z pokoju mi taki dowcip - nie dowcip opowiedział a że był szokujący więc go zapamiętałem.
A co to takiego dokładnie te skrutina i konwiwencje? Szukałam w necie ale nie do końca rozumiem
Od kilku lat młodzi ludzie ze wszystkich wspólnot neo w regionie lub mieście spotykają się raz w miesiącu i pod przewodnictwem prezbitera czytają wybrany fragment Biblii i korzystając z przypisów w Biblii Jerozolimskiej modlą się i rozważają Słowo Boże w odniesieniu do swojego życia. Potem jest wspólna agapa, więc jest też czas na rozmowę i poznawanie się. Dobry moment na znalezienie męża lub żony.
O skrutiniach możesz przeczytać w dokumentach Kościoła dotyczących katechumenatu.
Skrutacja - modlitwa przez Pismo wykorzystując odnośniki umieszczone przy tekście, praktykowana o ile wiem także wśród protestantów
Konwiwencja - spotkanie formacyjne wspólnoty neokatechumenalnej
@Cart: bardzo ładnie opowiedziane.