Mam do zużycia kilka torebek zamrożonych grzybków(podgrzybki,kurki) i nie wiem co z nimi począć?Naszła mnie ochota na jakieś ciasto drożdżowe nadziewane grzybkami,czy bułeczki np?
Ale pomysłów nie mam.Jeśli możecie ,podzielcie się jakimiś przepisami
Na pikniku warszawskim była taka pyszna rolada z pieczarkami. Mańkowie przywieźli. Może Twoje grzybki też się do niej nadają...
A przepis na tę roladę sama chętne poznam :bigsmile:
Maniek, podzielisz się?
Bardzo lubimy smakołyki z ciasta drożdżowego tzw jałowego-tylko mąka, drożdże, woda, ewentualnie woda pół na pół z mlekiem, trochę (ok.2,3 łyżek) oliwy(oleju), przyprawy
Farsz grzybkowy(jak najbardziej z leśnych):grzyby(już rozmrożone i odparowane-jeśli podmrożone, to odparować na patelni, dopiero po rozmrożeniu podsmażyc na maśle) podsmażyć na maśle, dodać cebulkę drobno usiekaną, poddusić do miękkości.
Z przypraw-wystarczy sól i pieprz(farsz powinien być dość pieprzny)
Nadziewać nim "bułeczki" z ciasta drożdżowego
ja robię "na oko", wiec nie podam dokładnych proporcji:
mąka (ok.2 szklanki), przyprawy(nie tylko sól, jak kto lubi), szczypta cukru,oliwa/olej (2,3 łyżki)
ok 5 dag drożdży rozkruszyć w kubeczku, zalać gorąca wodą(ale nie wrzącą!)-ok.pół szklanki, dolać zimnego mleka, rozmieszać, wlać do mąki-w zależności od konsystencji ciasta:albo dolać ciepłej wody albo podsypać mąki
wyrobić, odrywać kulki, rozwałkować na cieniutki placuszek(ok.0.5 cm), nadziać farszem, zakleić, wyjdzie taki pierożek, szwem(czyli sklejeniem) do dołu na blachę pokrytą papierem do pieczenia posmarowanym olejem
z wierzchu posmarowac albo olejem, albo rozmąconym z mlekiem żóltkiem, ja jeszcze z wierzchu posypuję:kminkiem, grubą solą albo co tam mi przyjdzie do głowy
uwagi:drożdże zalane gorącym płynem powodują niezwykła kruchość i chrupkość ciasta, które w wypadku tych "bułeczek" jest jak najbardziej na miejscu
do pizzy oczywiście wolimy bardziej pulchne, ale tez raczej cienkie i chrupiące to przepis raczej nie dla miłośników puchatego, mocno wyrośniętego ciasta drożdżowego
z tego samego ciasta robię też uwielbiane przez znajomych "kafle"-ciasto cienko rozwałkowane(max 0.5 cm)kroję na kwadraty, smaruję olejem z odrobiną soli, piekę krótko w 200-220 st na rumiano
rewelacyjne do róznych "smarowidł" zktórych najulubieńsze to :serek biały Piątnica wymieszany(zmiskowany) z oliwkami
aż sie zaśliniłam
hmmm..uwielbiam ciasta drożdżowe ,na słodko i słono.Kociaro--już czuję smak tych pyszności:)Zabieram się zaraz do pracy i nadal czekam na kolejne przepisy,gdyż grzybków ci u nas dostatek
Komentarz
A przepis na tę roladę sama chętne poznam :bigsmile:
Maniek, podzielisz się?
Bardzo lubimy smakołyki z ciasta drożdżowego tzw jałowego-tylko mąka, drożdże, woda, ewentualnie woda pół na pół z mlekiem, trochę (ok.2,3 łyżek) oliwy(oleju), przyprawy
Farsz grzybkowy(jak najbardziej z leśnych):grzyby(już rozmrożone i odparowane-jeśli podmrożone, to odparować na patelni, dopiero po rozmrożeniu podsmażyc na maśle) podsmażyć na maśle, dodać cebulkę drobno usiekaną, poddusić do miękkości.
Z przypraw-wystarczy sól i pieprz(farsz powinien być dość pieprzny)
Nadziewać nim "bułeczki" z ciasta drożdżowego
ja robię "na oko", wiec nie podam dokładnych proporcji:
mąka (ok.2 szklanki), przyprawy(nie tylko sól, jak kto lubi), szczypta cukru,oliwa/olej (2,3 łyżki)
ok 5 dag drożdży rozkruszyć w kubeczku, zalać gorąca wodą(ale nie wrzącą!)-ok.pół szklanki, dolać zimnego mleka, rozmieszać, wlać do mąki-w zależności od konsystencji ciasta:albo dolać ciepłej wody albo podsypać mąki
wyrobić, odrywać kulki, rozwałkować na cieniutki placuszek(ok.0.5 cm), nadziać farszem, zakleić, wyjdzie taki pierożek, szwem(czyli sklejeniem) do dołu na blachę pokrytą papierem do pieczenia posmarowanym olejem
z wierzchu posmarowac albo olejem, albo rozmąconym z mlekiem żóltkiem, ja jeszcze z wierzchu posypuję:kminkiem, grubą solą albo co tam mi przyjdzie do głowy
uwagi:drożdże zalane gorącym płynem powodują niezwykła kruchość i chrupkość ciasta, które w wypadku tych "bułeczek" jest jak najbardziej na miejscu
do pizzy oczywiście wolimy bardziej pulchne, ale tez raczej cienkie i chrupiące
to przepis raczej nie dla miłośników puchatego, mocno wyrośniętego ciasta drożdżowego
z tego samego ciasta robię też uwielbiane przez znajomych "kafle"-ciasto cienko rozwałkowane(max 0.5 cm)kroję na kwadraty, smaruję olejem z odrobiną soli, piekę krótko w 200-220 st na rumiano
rewelacyjne do róznych "smarowidł" zktórych najulubieńsze to :serek biały Piątnica wymieszany(zmiskowany) z oliwkami
aż sie zaśliniłam
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/05/przytulone-bueczki-z-pieczarkami.html