Nastraja do modlitwy, unosi w stronę nieba, wycisza. A także: poprawia koncentrację, zapamiętywanie i pomaga kobietom przygotować się do porodu. Chorał gregoriański â?? dźwięki, za które Mozart oddałby całą swoją chwałę muzyczną.
Na płycie znajdziemy 18 śpiewów gregoriańskich w wykonaniu Schola Cantorum Wyższego Seminarium Duchownego w Opolu:
- Missa VIII De Angelis (Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei)
- śpiewy ku czci Najświętszej Maryi Panny (Ave Maria, Ave Maris Stella, Salve Regina w wersji zwykłej i uroczystej, Regina Caeli i inne)
- śpiewy adwentowe (Rorate Caeli, Creator Alme Siderum)
- śpiewy bożonarodzeniowe (Puer Natus in Bethlehem, Adeste Fideles)
- Ave Verum
poprawia koncentrację, zapamiętywanie i pomaga kobietom przygotować się do porodu
---
Bo takie jest ku*wa cel chorału gregoriańskiego? Wiem, że jest "a także..." no ale sorry... Tym chcą ludzi przyciągnąć do chorału? Bo polepsza pamięć?
Ha, ha... właśnie mąż mi włączył płytkę i czyta: "poprawia koncentrację, zapamiętywanie i pomaga kobietom przygotować się do porodu". włażę na forum i co widzę? Wątek Mony.
:cool:
Nie, nie ujawnił się. Ale po czterech chłopakach jeśli na własne oczy nie zobaczę, że to dziewczynka, to będzie mi ciężko uwierzyć. :wink:
Więc jak na razie mówię o dziecku jak o chłopcu.:shamed:
Komentarz
- Missa VIII De Angelis (Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei)
- śpiewy ku czci Najświętszej Maryi Panny (Ave Maria, Ave Maris Stella, Salve Regina w wersji zwykłej i uroczystej, Regina Caeli i inne)
- śpiewy adwentowe (Rorate Caeli, Creator Alme Siderum)
- śpiewy bożonarodzeniowe (Puer Natus in Bethlehem, Adeste Fideles)
- Ave Verum
---
Bo takie jest ku*wa cel chorału gregoriańskiego? Wiem, że jest "a także..." no ale sorry... Tym chcą ludzi przyciągnąć do chorału? Bo polepsza pamięć?
Mona, dzięki za info :thumbup:
:cool:
A słucha się naprawdę dobrze...:thumbup:
Bo jak to drugie, to chyba wyłączę.
czy ktos moglby mi to kupic i przyslac (kasa do zwrotu oczywiscie)? Adres dam na priva.
Tylko adresy dajcie na priv.
Wykonawcy z płyty GN też do takiej formy dążyli zapominając, ze mają jaja.
Aż by się chciało krzyknąć: WIĘCEJ MOCY CHŁOPAKI!!
Nawet dzieci z kolan mi skopuje.:cool:
Nie słuchałem ale ja tam lubię jak ktoś śpiewa z lekkością a nie pełną parą.
Dokładnie!!
Więc jak na razie mówię o dziecku jak o chłopcu.:shamed:
Dziękuję, Maćku!
W takim razie daje adres na priva Kasi. C&P, daj znac, czy jeszcze bedzie, a jakby zabraklo, to prosze Matke5.