http://img109.imageshack.us/img109/3350/p1070670.jpg
18 stycznia 2010 r. Konferencja Episkopatu Belgii ogłosiła, że biskup Namur, Andre-Mutien L??onard, został nowym prymasem Belgii, obejmując archidiecezję Bruksela-Mechelen. Jak podała w swoim komunikacie KAI - "nowy prymas Belgii nie ukrywa, że bardzo lubi sprawować Mszę św. tradycyjnie, po łacinie".
wiecej:
http://nowyruchliturgiczny.blogspot.com/2010/01/bp-andremutien-leonard-biskup-w-suzbie.html
Komentarz
Tytuł wątku trochę tendencyjny
Polecam numer papierowy w ciekawej oprawie graficznej.
"Historyk filozofii nowożytnej o niekwestionowanym autorytecie, wielki znawca myśli Hegla."
"Nawiązując do kontrowersji, które budziły w przeszłości jego wypowiedzi, deklaruje, że z czasem stał się bardziej roztropny i dyplomatyczny. Styl moich wypowiedzi jest dziś mniej nauczycielski, a bardziej profetyczny â?? wyznaje z przekorą nowy prymas Belgii." link
"Inny priorytet to troska o powołania, która oczywiście jest wspólna wszystkim biskupom. Ja jednak w Namur mogłem to przeżywać w sposób bardzo dopingujący. Miałem tam bowiem dwa seminaria: jedno normalne, diecezjalne, i drugie Redemptoris Mater, czyli związane z neokatechumenatem. Było to dla mnie piękne doświadczenie, wnoszące wiele nadziei." link
MSPANC Nie byłby tendencyjny gdyby było o biskupie - neonie :fm:
Gdyby ktos napisał o neo-biskupie dlatego, że ten lubi odprawiać Eucharystie neokatechumenalne też uznałbym to za tendencyjność.
W związku z tym prośba do Pawła, czy mógłbyś streścić ten wywiadbo ponoć są tam fragmenty ktore raczej pokazują negatywne nastawienie do pewnych aspektów tradycjonalizmu,
O muzulmanach wiadomo, ze robia to z powodow religijnych. Jako chyba jedyni.
O biskupie wczesniej nie slyszalam, wiec nie wiem, co nim kieruje. Ale sam fakt, ze o poscie mowi / przypomina, bardzo mi sie podoba. Ja usiluje w domu wprowadzic zasade piatkowego postu i powiem szczerze, ze wiatr w oczy i klody pod nogi. Tzn. nie to, ze moj chlop sie nie obejdzie bez szynki, ale to dla niego jakies dziwactwo. Oni tu w ogole nie rozumieja np. postu w jakiejs intencji, postu towarzyszacego modlitwie itd. Post utracil aspekt religijny, wlasnie poza muzulmanami.
mi chodzi o to, że bardzo tradycyjnie (tradycjonalistycznie) nastawiony ksiądz raczej nie patrzyłby w ten sposób. Wiem, jak wygląda sprawa postu na Zachodzie, ale, moim zdaniem, nie tędy droga. Trzeba walczyć o odbudowanie mocnej świadomości religijnej wśród katolików... Wtedy można brać się za dialog i szukanie podobieństw...
Darowizna na karetke dla niemowlakow, Haiti i Johanniter, a teraz woli przygarnac kolejnego psa Poswiecenie dla szyneczki wzorowe:bigsmile:
Co do postu, to jeśli praktycznie wszystkie episkopaty zniosły obowiązek, to nic dziwnego, że tego się nie przestrzega... Ale księża z FSSPX to chyba przestrzegają?
Osobiście znam francuskich, tradycyjnych katolików, którzy mięsa w piątek nie jedzą.
A co do suchych dni, to nawet w Polsce nie obowiązują, prawda?
Ale islam taki jest...:fb::bb::cf: Inny, pokojowy to juz nie islam.