Karkówka z carrefoura (hiszpańska) po 9.99 za kg przerobiona na mielone z rabatem dla wielodzietnych to 9,10 zł za kg. (2 kg) plus 2 jaja po 40 gr trochę soli, pieprzu i bułki tartej z kajzerki, 2 bułki do namocznia po 40 gr. W przybliżeniu ok. złotówka za mielonego.
tylko 17 godzin, dobrze, że tegorocznych dóbr nie zaczęłam mrozić, miałam pracowitą niedzielę, by nic się nie zmarnowało i zupełnie nie-niedzielny obiad
A pomyśl, co by było jakby było dłużej! Ja w poprzednia zimę nie miałam prądu przez prawie tydzień!!! Dobrze, że mróz był to korzystałam i wszystko z zamrażarki na balkon szło. Brak prądu w lecie trochę gorszy... Jedzonko do 10zł : Ziemniaki ze zsiadłym mlekiem i zupa koperkowa z ryżem. Tanio i smacznie.
A ja zazdroszczę tanich warzyw i owoców. U nas truskawki w sezonie to 5f za kg. Warzywa nie dość, że drogie to mało świeże. I nic co z ziemi wyrośnie, wszystko z całego świata sprowadzane... Nie ma mowy, żeby ze straganu czy od chłopa kupić. Jest co prawda tu kobieta, która sprzedaje własne jajka i warzywa, ale na małą skalę. A ceny jakie ma...
niedawno koleżanka przywiozła do nas sałatkę...która początkowo nie wzbudziła we mnie zaufania...ale okazała się hitem lata...na upalne dni - super!!!! a tanio
Kapusta pekińska lub sałata lodowa...ale robiłam też wersję z młodą biała kapustą feta czerwona cebula arbuz zero przypraw ( bo feta z sokiem arbuzowym tworzy fajny sosik, a słodycz arbuza, słoność fety, przełamana delikatnie ostrością cebulki to jest już apogeum smaku
Kapustę drobno się kroi, a sałatę drobno drze feta na kostkę dość małą...tak nawet można palcami rozdrobnić...to się spoiwo sałatki lepsze zrobi ( no chyba, ze ktoś zamiast babraniny woli wyraziste kostki) cebulka na drobną kostkę arbuz ( najlepiej bez pestek) również na kostkę, ale taką raczej większą ( ok 2cm)
jeśli o proporcje chodzi to na wyczucie...ja na jedną młodą kapustę dawałam 1 fetę, ok kg arbuza, 1-2 cebulki polecam bardzo
Mnie nie podchodzi, niestety. Każdy ze składników osobno, lub w połączeniu z innymi (cebula) uwielbiam, razem tworzą ohydną dla mnie całość. A tak bym chciała lubić, tak bym chciała
"Zupa Majowa" - nazwana tak przez Leona bo to pierwsza zupa którą jadła Niemowlaska. Woda, marchew, jaglanka, ziemniaczek. Można dać łyżeczkę masła. Teraz posypujemy jeszcze pietruchą i cala rodzina zasuwa aż miło. Koszt właśnie taki koło dychy.
no widzisz @kociara mnie wstrząsnęło to połączenie...bo nakładając sobie na talerz początkowo myślałam, że to sałatka z pomidorem...jak usłyszałam , że to arbuz...spisałam sałatkę na straty...ale w ramach zasady..."najpierw spróbuj"...zaryzykowałam i byłam mile zaskoczona
ale rozumiem...że dla niektórych pewne połączenia są niedoprzeskoczenia moje dzieci ku przerażeniu naszych gości wsuwały np kanapkę z żółtym serem i dżemem truskawkowym na Święta zrobiłam kotlety z ananasem i żółtym serem i mój szwagier na sam widok miał mdłości...
zależy co kto lubi ja lubię eksperymenty ( ale mam też granice)
Jak masz arbuza z ogródka, to pewnie tak ) No jeszcze krowa by się przydała (śmietana), bo jagody można narwac w lesie, a jeżyny na nasypach kolejowych czy innych wałach...
Do 10 zł jemy głównie zupy - różne rodzaje, czasem żeby urozmaicić do "bazy" z włoszczyzny dodaję mrożonkę kupioną na promocji (np. jakaś tajska mieszanka itp.)
Makarony: z cukinią, cebulką, pomidorami - z fetą, pomidorami i bazylią - z cukinią i papryką - z domowym pesto z pietruszki - z passatą pomidorową... nieograniczona ilość, zależnie do czego mamy dostęp za darmo, co jest sezonowe, co urosło itp. Zamiast makaronu może być ryż/kasza.
Faszerowane warzywami ziemniaki, jak są tanie lub za darmo to faszerowane papryki, faszerowane cukinie, kalarepki, pomidory
Domowe grzanki/zapiekanki, do nich sałatka z sezonowych warzyw
Pierogi (czy będą tanie zależy od nadzienia)
Na słodko ryż z jabłkami i cynamonem
Domowe frytki, placki ziemniaczane, placki z cukinii
Jak są tanie jajka lub jest dostęp do darmowych to jajecznica, omlety
Kalafior z ziemniakami, szparagowa z ziemniakami, sałatka z sałaty, śmietany i koperku/szczypiorku z ziemniakami, mizeria z ziemniakami
Risotto ze zwykłego ryżu z pieczarkami i pietruszką, z pomidorami, papryką i serem, ilość kombinacji też nieograniczona
Kluski z sosem pieczarkowym/pomidorowym/koperkowym itp.
Kluski na słodko, najtaniej chyba z cukrem i masłem - ale niezdrowo, trochę drożej ale też zmieści się w cenie z owocami, może ze śmietaną (najlepiej swojską)
Jak na grilla/ognisko to też szaszłyki z warzyw, mogą być posypane serem
Wszystko zależy od tego, co jest akurat sezonowe, co mamy dostępne za darmo i dla ilu osób gotujemy... W lato jest zdecydowanie łatwiej, jest dużo warzyw, je się mniej, zawsze można dojeść owocami, pomidorkiem, czy zrobić koktajl owocowy...
@Bridget super wątek! I dla mnie niestety na czasie... zatem dzięki! Liczę że znajdzie się tu wiele pomysłów
Do 10 zł: Jednogarnkowe gęste zupy: z ryżem, makaronem lub ziemniakami ( w ilości dla 5 osób to na dwa dni mi się udaje ugotować w tej cenie) Teraz w okresie letnim to nawet taniej, bo sporo warzyw na działce urosło i nie musimy kupować. W sezonie zimowym często posiłkuje się mrożonkami z biedry, jak mi się skończą swoje. (Do 5-6 zł da się kupić ok 750g, dodaje do tego makaron lub ryż, łyżka masełka i zupa jest) Drugi dania: Kasze gotowane (gryczana, jęczmienna), ryż gotowany, ziemniaki na wiele sposobów (gotowane, pieczone) + surówka (np. najczęściej z warzyw w promocji) + jajko sadzone lub jakieś kotleciki mięsne lub nie. Udaje mi się ogarnąć do 10 zł, ale nas jest tylko 5(2+3) Poza tym staram się polować w sezonie zimowym szczególnie na obniżki cen i wtedy szukam pasującego przepisu.
zupy często robię tak, na dno garnka chlust oleju - na to starte warzywa + u mnie obowiązkowo cukinia, ziemniaki czy kasza. Warzyw bardzo dużo często ponad połowa garnka, to zalewam wrzątkiem i gotuję.
ja też tak wiele lat robiłam. teraz na mięsie to oczywiście rosół o pomodorowa, żurek, ale takie już krupniki, ogórkowe, pieczarkowe, kalafiorowe, itepe to juz jw
Komentarz
W przybliżeniu ok. złotówka za mielonego.
Czy da się tańsze mięsne danie zrobić?
Jedzonko do 10zł : Ziemniaki ze zsiadłym mlekiem i zupa koperkowa z ryżem. Tanio i smacznie.
W ogóle zazdroszcze warzyw, bo tu w szpitalu mam tylko pomiora lub ogorka
Ależ bym coś ugotowala
Kapusta pekińska lub sałata lodowa...ale robiłam też wersję z młodą biała kapustą
feta
czerwona cebula
arbuz
zero przypraw ( bo feta z sokiem arbuzowym tworzy fajny sosik, a słodycz arbuza, słoność fety, przełamana delikatnie ostrością cebulki to jest już apogeum smaku
Kapustę drobno się kroi, a sałatę drobno drze
feta na kostkę dość małą...tak nawet można palcami rozdrobnić...to się spoiwo sałatki lepsze zrobi ( no chyba, ze ktoś zamiast babraniny woli wyraziste kostki)
cebulka na drobną kostkę
arbuz ( najlepiej bez pestek) również na kostkę, ale taką raczej większą ( ok 2cm)
jeśli o proporcje chodzi to na wyczucie...ja na jedną młodą kapustę dawałam 1 fetę, ok kg arbuza, 1-2 cebulki
polecam bardzo
a u nas znów cukinie
Woda, marchew, jaglanka, ziemniaczek. Można dać łyżeczkę masła.
Teraz posypujemy jeszcze pietruchą i cala rodzina zasuwa aż miło.
Koszt właśnie taki koło dychy.
Właściwie to edytowałam bo zupa jest tańsza.
ale rozumiem...że dla niektórych pewne połączenia są niedoprzeskoczenia
moje dzieci ku przerażeniu naszych gości wsuwały np kanapkę z żółtym serem i dżemem truskawkowym
na Święta zrobiłam kotlety z ananasem i żółtym serem i mój szwagier na sam widok miał mdłości...
zależy co kto lubi
ja lubię eksperymenty ( ale mam też granice)
)
No jeszcze krowa by się przydała (śmietana), bo jagody można narwac w lesie, a jeżyny na nasypach kolejowych czy innych wałach...
Zapijam kefirem (liczę na ostra prace moich leniwych jelit) )
Makarony: z cukinią, cebulką, pomidorami - z fetą, pomidorami i bazylią - z cukinią i papryką - z domowym pesto z pietruszki - z passatą pomidorową... nieograniczona ilość, zależnie do czego mamy dostęp za darmo, co jest sezonowe, co urosło itp.
Zamiast makaronu może być ryż/kasza.
Faszerowane warzywami ziemniaki, jak są tanie lub za darmo to faszerowane papryki, faszerowane cukinie, kalarepki, pomidory
Domowe grzanki/zapiekanki, do nich sałatka z sezonowych warzyw
Pierogi (czy będą tanie zależy od nadzienia)
Na słodko ryż z jabłkami i cynamonem
Domowe frytki, placki ziemniaczane, placki z cukinii
Jak są tanie jajka lub jest dostęp do darmowych to jajecznica, omlety
Kalafior z ziemniakami, szparagowa z ziemniakami, sałatka z sałaty, śmietany i koperku/szczypiorku z ziemniakami, mizeria z ziemniakami
Risotto ze zwykłego ryżu z pieczarkami i pietruszką, z pomidorami, papryką i serem, ilość kombinacji też nieograniczona
Kluski z sosem pieczarkowym/pomidorowym/koperkowym itp.
Kluski na słodko, najtaniej chyba z cukrem i masłem - ale niezdrowo, trochę drożej ale też zmieści się w cenie z owocami, może ze śmietaną (najlepiej swojską)
Jak na grilla/ognisko to też szaszłyki z warzyw, mogą być posypane serem
Wszystko zależy od tego, co jest akurat sezonowe, co mamy dostępne za darmo i dla ilu osób gotujemy... W lato jest zdecydowanie łatwiej, jest dużo warzyw, je się mniej, zawsze można dojeść owocami, pomidorkiem, czy zrobić koktajl owocowy...
@Bridget super wątek! I dla mnie niestety na czasie... zatem dzięki! Liczę że znajdzie się tu wiele pomysłów
Jednogarnkowe gęste zupy: z ryżem, makaronem lub ziemniakami ( w ilości dla 5 osób to na dwa dni mi się udaje ugotować w tej cenie) Teraz w okresie letnim to nawet taniej, bo sporo warzyw na działce urosło i nie musimy kupować. W sezonie zimowym często posiłkuje się mrożonkami z biedry, jak mi się skończą swoje. (Do 5-6 zł da się kupić ok 750g, dodaje do tego makaron lub ryż, łyżka masełka i zupa jest)
Drugi dania:
Kasze gotowane (gryczana, jęczmienna), ryż gotowany, ziemniaki na wiele sposobów (gotowane, pieczone) + surówka (np. najczęściej z warzyw w promocji) + jajko sadzone lub jakieś kotleciki mięsne lub nie. Udaje mi się ogarnąć do 10 zł, ale nas jest tylko 5(2+3)
Poza tym staram się polować w sezonie zimowym szczególnie na obniżki cen i wtedy szukam pasującego przepisu.
Podobnie jak u mnie
Dla mnie na samych warzywach jak najbardziej
ale moi panowie to muszą mieć mięsiowo i w zupie