Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Fale Dunaju, czarny las, domek Baby Jagi

2»

Komentarz

  • edytowano stycznia 2016
    Piekłam czarny las pierwszy raz miesiąc temu na urodziny męża...
    Wyszedł pysznie... :-)
    Edit: przepis stąd:
  • U nas dziś deser własnego pomysłu:d na spód poruszone pierniczki, potem kasza jaglana zmiksowana z masłem orzechowym na to plasterki banana posypane kakaem, jeszcze wyżej bita śmietana a na niej pokrojone suszone śliwki.
    Wyszło pysznie i sycaco.
  • Wypróbuję. :)
  • wow ! i jak słodko!
  • Ciastka owsiane wyszły niezłe.
  • Dla smak dzieciństwa to sernik gotowany- znalazłam w internecie przepis i robiłam jak przepaliła mi się spirala w piekarniku. Moja mama robiła polany grubo lukrem i posypany takimi kolorowymi kawałeczkami cukrów. A ja polewam górę czekoladą
  • ciastka były pyszne, ale nasza wersja musiała ulec modyfikacji, płatków brakowało a dodaliśmy wiórków kokosowych, wyszły kokosanki owsiane ;;)

    a co do oleju do smażenia pączków, to zniechęcona jestem, burzył się okropnie biedronkowy rzepakowy :(( macie coś sprawdzonego, bo pączki się nam marzą, zwłaszcza jak tak kuszą w internetach
    :D
  • Pączki i faworki smażę na smalcu. Raz w roku mogę sobie pofolgować.
  • Ja też smaże na smalcu.
  • Ja na oleju kokosowym bezwonnym
  • Robię czarny las dla taty na imieniny w formie tortu, biszkopt ciemny zrobilam wyższy i podzieliłam na trzy części..zobaczymy jutro jak smakowo..i jeszcze mała modyfikacja,wiśnie moczyłam w spirytusie z sokiem..
  • Czy ktoś już wypróbował i skosztował Leśny mech?
    A może niezawodny przepis?

    No i... hm... czy mocno szpinak czuć?
    Lubimy szpinak, ale nie wyobrażam go sobie w słodkiej odsłonie.
  • Zosia piekła ze 3 razy, ok, ale bez szału.
  • edytowano czerwca 2016
    Leśny mech jest taki trochę tłustawy, wszak ciasto na oleju

    Ja bym tam dała jako przełożenie dodatkowo jakiś owoc, albo krem cytrynowy

    Ja szpinaku nie czułam, ale ciasto jak dla mnie mało wyraźne w smaku.

    Plus za super efekt wizualny.
  • Wizualnie jak najbardziej.
    @Skatarzyna, Zosi pewnie smakowało! ;))

    A może mniej ciasta a więcej kremu-kremówki?
  • WIem, że moje pytanie kłoci się z wątkiem stylizacje maskujące brzucho - ale proszę o radę - czy ktoś robił bakalie i orzechy maczane w miodzie? Czy jest coś istotnego o czym trzeba wiedzieć, czy może spleśnieć etc.?
    Popróbowałam tego cuda smaku i chciałabym np. na prezenty takich kilka słoiczków przygotować, oraz dla siebie rzecz jasna :)

    IMG_9151
  • @Isako ja tylko jadłam robiony przez koleżankę z przepisu z moich wypieków i był według mnie bardzo smaczny-ani za słodki ani za tłusty :) szpinak dawał tylko efekt kolorystyczny ;)
  • Jakby ktoś miał coś szybkiego a efektownego, co zawsze wychodzi, to chętnie wezmę.
  • W sensie przepisu.

    Jutro robię dwie napoleonki i ciastka owsiane i kokosanki na wynos.

    Ale więcej też wchłoną.
  • ludzie ale mi smaka narobiłyście....jaaaaaaa
  • edytowano czerwca 2016
    ja niezmiennie polecam ciasto o głupiej nazwie styropian

    proste, wydajne, szybki i tanie


    u mnie robią je dzieci :)

    Styropian
    Przepis:
    • 3 szklanki mąki
    • pół szklanki cukru pudru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 5 żółtek
    • 250 g masła
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część włożyć do lodówki, drugą wylepić dno blachy (25x33), całość schować do lodówki.

    Masa
    • 5 białek
    • szklanka cukru pudru
    • duży budyń śmietankowy
    • 3 duże jogurty greckie
    • 200 g wiórków kokosowych
    • ł łyżeczka proszku do pieczenia
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Budyń, proszek, wiórki, jogurty wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
    Masę jogurtową połączyć z białkami. Masę wylać na ciasto, a na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
    Piec 45 minut w 180 stopniach C

    ciasto wygląda tak
    http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/11/sernik-bez-sera-styropian.html

  • @Isako na moich wypiekach jest przepis na lesnu mech ktory ja robie. Do kremu do srodka daje granat, krem na gore ., trawka i potem znowu grant. U nas im wiecej granata tym lepiej. Ulubiona odslona. Z truskawkamk nie bylo dla nas tak dobre.
  • @Berenika a mpze jaka Pawlova??? Z owocami.... oj jadlabym...
  • pawlowa z malinami i smietana tez ma nigella zarabista.. a z pieczenia zrezygnowalam na rzecz lodow z sowy.. mangomarakuja czekoladowe.. mniam. imieniny wczorajsze zaliczone ;-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.