Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Szynkowar

1910111315

Komentarz

  • edytowano stycznia 2016
    U mnie stała w kuchni na podłodze.

  • edytowano stycznia 2016
    A jak wrzucacie w przyprawy na kilka/ kilkanascie godzin to nie za krotko? Czy mieso nie jest zbyt mało słone?
  • wlasnie na szybko jest najlepsze mielone bo łatwo je dokładnie wymieszać z przyprawami
  • Moim zdaniem nie jest za słone, ale ja zazwyczaj robię drób albo mielone, schabik też ok. Może szynka potrzebuje poleżeć w solance, aby była krucha, nie mam doświadczenia, nie przepadam za szynką:)
  • edytowano stycznia 2016
    Ok. Spróbuję z tym mielonym.
    A szynke jak przyrządzic?

    @Ula
    Do solanki masz jakieś sprawdzone proporcje?
  • edytowano stycznia 2016
    @Milamama pytałam czy zrobione "na szybko" nie jest ZA MAŁO SŁONE.
    Rzecz dotyczy szynki nie mielonego.
  • Biore proporcje albo z opakowania pektosoli, albo z przepisow - mam taka starą ksiazeczke z przepisami Kuronia syna na Wigilię i tam sprawdzam. Jak bede w domu to moge sprawdzic i podesłac. Z takimi duzymi kawałkami miesa jest ten problem, że jesli sie nie zapekluja do samego środka, a to moze trwac nawet 2-3 tyg, w zależnosci od wielkosci, to potem dość szybko sam srodek zaczyna szarzec i wtedy nie jest juz za dobre (a nawet niezdrowe). Niektórzy nastrzykuja mieso strzykawa, ale ja nie próbowałam.
  • @Malgorzata32 ok:) źle napiadalam, miało być : moim zdaniem nie jest za mało słone :)
  • @Malgorzata32
    Strzykawka i najgrubsza igła
    I nastrzykiwac możesz ;)
  • kupic nowa strzykawke ,a co do tej soli ja sie nie znam opakowanie pasowalo by przeczytac powinien byc sklad podany ,uzywam zwyklej soli
  • czy można nastrzykiwać mięso roztworem ze zwykłą solą,czy to nie ma sensu?
  • można, jak najbardziej :)
  • Ma, z kamisa jest jeszcze jakiś wynalazek z papają, co ma poprawiać kruchość.
  • Skatarzyna, dzięki! Odpisujesz szybciej niż ja myślę :D
  • nie mogę znaleźć przepisu! mam zamarynowane mięso idę je zakręcić w szynkowarze i teraz wstawiam to do gorącej czy do zimnej wody? I termometr wbijam do mięsa czy dać go do wody? I co mieć jaką temperaturę? I ile to gotować?
  • update, już widzę, e do mięsa się go nie da wbić, przechodzi tylko przez uchwyt i pokrywkęi jest w przestrzeni między szynką a pokrywką, tak ma być? może to jednak do wody trzeba dac?
  • Ja wodę tez sprawdzam, ale musi się dać w mięso. Tylko pomanewruj, żeby w dziurę trafić!
  • Wstawiasz do zimnej wody, ja na początku nie mialam termometru i bylo ok ale zasadniczo służy do pomiaru temperatury mięsa
  • no nie żartuję, przysłali mi coś co ma otwór na termometr w pokrywce a w tym upychadle nie :| czy w ogole da sie w tym zrobic szynkę? Czy to odesłać? JAk nie będę znac temperatury mięsa to lipa?
  • pokaż, może też źle składasz? już któraś próbowała źle ;)
  • Ja robiłam bez termomteru, jak go posiałam gdzieś, da się, ale po co sobie utrudniac jak można ułatwić
  • element e sprężyną jest sfotografowany z dwóch stron, zeby pokazać, żę nie ma otworu :(
  • co radzicie redakcjo??
  • trudno, bez termometru gotuj, jak nie używałaś soli peklowej, to nawet jak się ogrzeje troszkę mocniej, to nic złego ;)
    mój pierwszy szynkowar też nie ma opcji wbicia termometru w mięso, a z powodzeniem używam go od ponad 20. lat.
  • a blaszkę na przyszłość można przewiercić :)
  • @Skatarzyna a to urządzenie się w ogóle nadaje do gotowania szynki? To jak wrzucić to do wrzątku czy do zimnej wody? I potem monitorować jej temperaturę?
    Daleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeko mi do Ciebiei Twojego doświaczenia! Dam radę ugotować tak szynkę?
  • włóż do zimnej i podgrzewaj, pilnuj, by woda nie wrzała i będzie dobre :)
  • i tak dwie godziny??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.