Chyba niejasno napisalam. Juz tlumacze, chodzi mi o to, zeby nie bylo spodu. Cukinia doprawiona (czochal tez lubie, moze i cebulka i papryka) i to zalane jajami i z serem. Zapieczone w naczyniu zaroodpornym. Tylko czy nie bedzie za bardzo jak jajecznica?
Dla mnie bez spodu to trochę niebałdzo. Zrobiłam jedną blachę z resztek ciasta i nie było boków, sam spód. Dzieci stwierdziły, że niedobre, bo nie chrupie. I ciasto robię na maśle, bo na margarynie mi nie smakuje.
@Mamuma bez spodu to by sie fritattą nazywała, moze troche ziemniaczka dodać?
@Cart zawsze do tart dawałam zestaw jajka+śmietana+ ser ale młody jest bezmleczny przez jakiś czas, ja tez byłam na początku przy karmieniu i dawałam same jajka roztrzepane. Wychodzi równie pysznie. Ale fajnie wtedy wlasnie ubogacic wnętrze i dodać coś do tej cukini- ostatnio odkryłam pora, czasem daje boczek.
@annabe w przepisie od jukaa jest ziemniak, wiec dosc sycace powinno byc. Zastanawiam sie czym zwykly zolty ser zastapic, zeby lzejsze bylo, zeby mnie pozniej nie mdlilo. Mozzarella w kulce, feta? Musze chyba sprawdzic sama co sie przyjmie
podbijam wątek, bo raczej nadal aktualny Wiec... polecam tarte - faktycznie dobra wychodzi. Tzn moj maz zachwycony, ja tart jako takich nie lubie wiec uwazam ze byla jadalna. Dodałam sera na wierzch - z gorgonzola na wierzchu byla najlepsza:) Robilam z podawanego tutaj przepisu: http://www.mojadelicja.pl/chrupiaca-tarta-z-cukinia/
... teraz potrzebuje sprawdzony przepis na racuszki z cukini na słodko - najlepiej szybko, bo obiad sie zepsuł, dzieci nakarmilam "czymkolwiek" i na wczesniejsza kolacje planuje wlasnie racuszki z cukinie :P\
edit: dopisalam ze o racuszki z cukini mi chodzilo
Robisz ciasto jak na naleśniki tylko ciut gęściejsze. Dodajesz ok. 4 dag drożdży na kg mąki. Mieszasz wszystko. Jak masz maślankę, to dodaj zamiast wody do ciasta. Jak nie masz, to pół szkl oleju na kg mąki. Jak drożdże pracują to masz czas obrać jabłka i pociąć w plasterki albo małe kawałki. Mieszasz z ciastem i jak w cieście widać bąbelki zaczynasz smażyć. Do ciasta nie zapomnij dodać soli
@Cart&Pud czyli jakby zwykłe ciasto na racuchy tylko z jabłakami... ale kurcze... nie napisalam , ja chcialam CUKINIE wykorzystac... A robilas moze z cukinia zamiast jablek?
Wczoraj robilam cukinie zapiekana z ricotta, oboje z mezem mielismy sensacje brzuszne, corka nie, u niej nie bylo papryczki piri piri. Dzis zrobilam znow, ale z feta, bo ricotty nie bylo. Jadlam ja, maz nie, ciekawa jestem jak bedzie z brzuchem. Mogl to byc wczoraj zbieg okolicznosci.
No ja polecam racuchy z jabłkiem i cukinia. (dałam tylko jedna srednia odcisnieta z soku, na dwa srednie jabłka i 300g maki) . Cukinia w zasadzie nie zmieniala smaku, byla raczej jako ozdobnik kolorystyczny i wypełniacz. Dziś tarta z cukini z gorgonzola (znow) , albo leczo.
Bardzo mi smakowała tarta z cukinią (bez jaj i sera). Cukinia dobrze odcisnięta, duszona z czosnkiem i cebulą, doprawiona. Pyszne. Druga, jeszcze lepsza, z duszoną papryką, cebulą i kukurydzą.
Scieram na dużych oczkach, solę, odstawiam. Wkładam do ściereczki, wyciskam. Cukinie duszone bez odciśnięcia mają dużo wody i niezbyt są dobre do tarty. Odciśnięte są super.
dziewczyny,a spotkalyscie sie z gorzka cukinia? Robilam dzis u tesciow faszerowane i podobno tacie sie trafila jakas obrzydliwie gorzka. drugie pol wyrzucilismy,ale pierwsze zjadl, zeby przykrosci nie sprawic
@chabrowa Ja miałam takie gorzkie cukinie niczym piołun. Długo nie mogłam dojść dlaczego, ale wyjaśniło się. W bliskim sąsiedztwie owych cukiń rosły kwiatki aksamitki i to one spowodowały tę gorycz, bo inne cukinie rosnące trochę dalej były ok.
Ja kiedys pierwszy raz kupiłam cukinie z żółtą skórką, była strasznie gorzka. Uznałam ze pewnie te żółte takie są i nigdy więcej nie kupiłam.. Z zielonymi gorzkimi nigdy sie nie spotkałam.
Komentarz
Pytam, bo ja laik tartowy jestem
I ciasto robię na maśle, bo na margarynie mi nie smakuje.
Do cukini dodaję czosnek, bo sama jest za bardzo mdła.
Robiłam z tego przepisu, ale bez sera w cieście na spód:
mojadelicja.pl/chrupiaca-tarta-z-cukinia/
Ja bez spodu, bo pszenicy nie moge, a z innymi makami nie chce mi sie kombinowac obecnie.
@Cart zawsze do tart dawałam zestaw jajka+śmietana+ ser ale młody jest bezmleczny przez jakiś czas, ja tez byłam na początku przy karmieniu i dawałam same jajka roztrzepane. Wychodzi równie pysznie. Ale fajnie wtedy wlasnie ubogacic wnętrze i dodać coś do tej cukini- ostatnio odkryłam pora, czasem daje boczek.
zapiekanke z przepisu jukii robiłam w zeszłym roku, nawet mąż jadł w tym roku nie mam swojej cukini :(
Wiec...
polecam tarte - faktycznie dobra wychodzi. Tzn moj maz zachwycony, ja tart jako takich nie lubie wiec uwazam ze byla jadalna.
Dodałam sera na wierzch - z gorgonzola na wierzchu byla najlepsza:)
Robilam z podawanego tutaj przepisu:
http://www.mojadelicja.pl/chrupiaca-tarta-z-cukinia/
...
teraz potrzebuje sprawdzony przepis na racuszki z cukini na słodko - najlepiej szybko, bo obiad sie zepsuł, dzieci nakarmilam "czymkolwiek" i na wczesniejsza kolacje planuje wlasnie racuszki z cukinie :P\
edit: dopisalam ze o racuszki z cukini mi chodzilo
Robisz ciasto jak na naleśniki tylko ciut gęściejsze. Dodajesz ok. 4 dag drożdży na kg mąki. Mieszasz wszystko. Jak masz maślankę, to dodaj zamiast wody do ciasta. Jak nie masz, to pół szkl oleju na kg mąki.
Jak drożdże pracują to masz czas obrać jabłka i pociąć w plasterki albo małe kawałki. Mieszasz z ciastem i jak w cieście widać bąbelki zaczynasz smażyć. Do ciasta nie zapomnij dodać soli
A robilas moze z cukinia zamiast jablek?
Dzis zrobilam znow, ale z feta, bo ricotty nie bylo. Jadlam ja, maz nie, ciekawa jestem jak bedzie z brzuchem. Mogl to byc wczoraj zbieg okolicznosci.
Cukinia w zasadzie nie zmieniala smaku, byla raczej jako ozdobnik kolorystyczny i wypełniacz.
Dziś tarta z cukini z gorgonzola (znow) , albo leczo.
Cukinie tre na dużych oczkach, sole i do tego ciasto robię w osobnej misce.
5 jaj z mąka mieszam i zalewam sokiem co wyszedł z cukinii żeby była gęsta śmietanka konsystencja
Cukinia ilościowo pół na pół z tym ciastem. Moze być jej więcej
Wrzucam cukinie i mieszam dodając jarzynki z solą (ta mielona vegeta na mokro)
Smażę na oleju.
Pycha!
Robilam dzis u tesciow faszerowane i podobno tacie sie trafila jakas obrzydliwie gorzka.
drugie pol wyrzucilismy,ale pierwsze zjadl, zeby przykrosci nie sprawic
@Katarzyna slyszalas o gorzkiej cukini?
To pewnie tak, jak z ogórkami.
Z zielonymi gorzkimi nigdy sie nie spotkałam.