W formie jestem;) gorzej z Nela;) 12 osob na obiedzie to wy macie na codzień i jakos ogarniacie. Luksusow nie bedzie, ale dobry obiad +ciasto5 musi byc. W sobote bedzie w domu mąż to przeciez nawet jakby sam mial to zrobic to zrobi, tylko musi miec plan. Na nd planuje znaleźć jakas pania która nakryje do stolu, pomoze posprzatac itd. To wspominam najgorzej z ostatnich chrzcin ze nie mialam kiedy nawet zjesc i dziecka nakarmic.
@uJa ja ze swojej strony polecę karkówkę w plastrach w sosie z powideł śliwkowych i keczupu. W naczynie żaroodporne kładziesz warstwę karkówki, na to opcjonalnie cienko pokrojone plasterki cebuli, na to keczup z powidłami i następna warstwa. U nas hit prawie każdej rodzinnej imprezy. Brudzące, ale spokojnie można upiec dzień wcześniej i jest pyszne, piekę aż mięciutkie i rozpływa się w ustach ☺ czasem posypię przyprawą do karkówki i dodam posiekany czosne do sosu, ale to jak z cebulką, tylko jak mi się chce
Tak, od razu do pieczenia pokrojone. Warstw do trzech robiłam, ale dwie to chyba optymalnie. Ja to stawiam naczynie żaroodporne na środku stołu i goście sobie radzą z nakładaniem sami tak samo z ziemniakami i sałatką. Nie znoszę marudzenia niektórych, że za dużo nałożyłam tego , tamtego za mało Jak duża impreza to robię w dwóch naczyniach i każde na połowe stołu. A i lepiej przykryć górę czymś albo przykrywką od naczynia , albo folią aluminiową, bo inaczej górna warstwa potrafi być sucha , i zawsze sos na wierzchu, a nie samo mięso.
plastry - sól, pieprz , papryka słodka w proszku - można potrzymać w oleju lub skropić olejem do naczynia żaroodpornego warstwa pokrojone pół białej kapusty , posolonej, popieprzonej z kawałkami masła na to mięso w/w i pokrojone w plastry marchewka i pietruszka i na to warstwa mięsa - piec 1 godz. w 180 stopniach w tym czasie paprykę podsmażyć z cebulką na patelni i doprawić
po godzinie na mięso wrzucić pieczarki i ja wlewam ok pół słoiczka swojego przecieru pomidorowego i jeszcze pół godzin piec
można bez kapusty , a można tez selera i paprykę, jak kto lubi
przemyślalam sprawę, rezygnuję z gotowanej dwudaniowej kolacji za dużo tego
nie bede obierać tony buraków i lepić kulebiaka bo nie wyrobie
czyli albo jakaś zapiekanka i tu możecie jakiś fajny pomysł dać, taką którą zrobię dzień wcześniej w naczyniu zaroodpornym i potem tylko dam do piekarnika
albo zupa najlepiej jakiś krem gęsty grzanki i już (bigosy, bogracze i lecza odpadają bo to mnóstwo krojenia) (dyniowa raczej odpada bo nie przepadamy)
Zupa krem z białych warzyw. Rosół na dobrym mięsie gotujesz, potem miksujesz z pietruszką i selerem z tegoż rosołu i paroma ziemniakami. Pycha i nie trzeba kroić. Tylko rosół musi mbyć esencjonalny.
Jeszcze fajna jest francuska cebulowa. Jak masz robota do krojenia warzyw, to szybko się robi. Duuuuuuuużo cebuli obierasz, szatkujesz cieniutko w robocie i dusisz na sporej ilości masła. Potem chlup do bulionu (ostatecznie może być z kostki, tylko nikomu sie nie przyznawaj) i gotowe.
Ciocia naciera mięso jakąś gotową przyprawą do mięs. I mówiła, że nie obsmaża mięsa, ale ja bym jednak obsmażyła na początku, żeby się zamknęło i nie uciekał smak. Mięso trzeba położyć ciasno na dni naczynia, żeby nie musieć go szukać, gdy się skurczy
Fajna sałatka z mix sałatami wygląda i w 5 min.zrobiona Sałatę na paterę rozłożyć na wierzch mandarynki z puszki kawałki kurczaka ugrilowanego upieczonego i posypać pestkami granata. Robiłam na zamówienie wczoraj.
Ze mna, do poludnia miala lepszy czas i pospala dwa razy po pol godziny, i dwa razy polezala na macie z 10 minut i raz w hustawce przy odkurzaczu tez 10 minut. Reszta z nia na rekach. Po poludniu sie juz popsula i nie bylo latwo wiec niewiele zrobilam. Teraz bede miec jakies 1.5 h jak ja uspie to nadgonie
Komentarz
Ogarnęłabym i pomogła.
do naczynia żaroodpornego warstwa pokrojone pół białej kapusty , posolonej, popieprzonej z kawałkami masła na to mięso w/w i pokrojone w plastry marchewka i pietruszka i na to warstwa mięsa - piec 1 godz. w 180 stopniach
w tym czasie paprykę podsmażyć z cebulką na patelni i doprawić
po godzinie na mięso wrzucić pieczarki i ja wlewam ok pół słoiczka swojego przecieru pomidorowego i jeszcze pół godzin piec
można bez kapusty , a można tez selera i paprykę, jak kto lubi
chyba z opóźnieniem mam wpisy
nie bede obierać tony buraków i lepić kulebiaka bo nie wyrobie
czyli albo jakaś zapiekanka i tu możecie jakiś fajny pomysł dać, taką którą zrobię dzień wcześniej w naczyniu zaroodpornym i potem tylko dam do piekarnika
albo zupa najlepiej jakiś krem gęsty grzanki i już (bigosy, bogracze i lecza odpadają bo to mnóstwo krojenia) (dyniowa raczej odpada bo nie przepadamy)
Rosół na dobrym mięsie gotujesz, potem miksujesz z pietruszką i selerem z tegoż rosołu i paroma ziemniakami.
Pycha i nie trzeba kroić. Tylko rosół musi mbyć esencjonalny.
Jak masz robota do krojenia warzyw, to szybko się robi.
Duuuuuuuużo cebuli obierasz, szatkujesz cieniutko w robocie i dusisz na sporej ilości masła. Potem chlup do bulionu (ostatecznie może być z kostki, tylko nikomu sie nie przyznawaj) i gotowe.
- karkówka w kapuście pod plastrami ananasa.
Mniej więcej taki przepis, jak tu: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/73934/karkowka-z-kapusta-i-ananasem
Ciocia naciera mięso jakąś gotową przyprawą do mięs. I mówiła, że nie obsmaża mięsa, ale ja bym jednak obsmażyła na początku, żeby się zamknęło i nie uciekał smak. Mięso trzeba położyć ciasno na dni naczynia, żeby nie musieć go szukać, gdy się skurczy
Chyba i ja zrobię tę sałatkę z kaszą i koperkiem. Zupełnie nie potrafię sobie wyobrazić jej smaku, a wszyscy zachwalają.
sałatka z gruszką, orzechami, serem pleśniowym i rukolą https://www.mniammniam.com/Salatka_z_gruszka__orzechami__serem_plesniowym_i_rukola-12849p.html
Sałatę na paterę rozłożyć na wierzch mandarynki z puszki kawałki kurczaka ugrilowanego upieczonego i posypać pestkami granata.
Robiłam na zamówienie wczoraj.
mam nadzieje ze bedzie smacznie;)
Ale taka robota z przerwami to nie robota no ale