Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1254255257259260265

Komentarz

  • Piecze się gratin. 
    Pierwszy raz robię, zobaczymy jak wyjdzie, kiedys dawno temu jadlam we Francji. 
  • Węgierskie langosze
    Podziękowali 1aga---p
  • Na szybko dzieciom zrobiłam ryż z prażonymi jabłkami i śmietaną.
    Dla męża kotlety z piersi indyka.
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Nie mogę się doczekac jutra!
    Strognow i tiramisu z brzoskwiniami.
    Będzie uczta!
  • U nas dziś klopski z miętą i pieprzem cytrynowym w jogurtowym sosie. Całkiem dobre wyszło. 
    https://zmodrzewiowejchaty.blogspot.com/2019/09/klopsiki-z-nuta-miety-i-cytryny-w-sosie.html
  • Rosol 
    Potem gołąbki zrobilam
    I jeszcze fasolkę i kalafiora ugotowalam


  • Dzis kuchnia wyda bądź juz wydała: 

    Spaghetti
    Osmiornice
    Gratin, czyli zapiekankę ziemniaczaną 
    I pastę z soczewicy
    Podziękowali 2AgaMaria madzikg
  • @Elunia syrniczki po raz kolejny furorę robią.  Już nawet je (w sensie przepis) pod francuską granicę wysłałam.
  • Zapiekanka brokułowa z fetą, kukurydzą, słonecznikiem i sosem majonezowym, do tego grzanki w jajku z ziołami parmezanem. Jeszcze na kolację zostało :)
    Podziękowali 1madzikg
  • @Polly daj przepis na tą zapiekankę :)
  • @kitek, szybka sprawa w sumie. Zresztą ja robię tylko dania, z którymi jestem w stanie uporać się w nie więcej niż godzinę.
    Dwa brokuły gotować przez 3 minuty, wymieszać z opakowaniem rozdrobnionej fety (można zamienić na szynkę pokrojoną w kosteczkę) i puszką kukurydzy i do naczynia żaroodpornego. Polać sosem z majonezu i śmietany 1:1 (ile kto lubi, wystarczy mały Hellmans i drugie tyle osiemnastki) z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, można oprószyć lekko startym serem i do piekarnika na 180 st. na około pół godziny. Ja piekę w termoobiegu. Jak dla mnie, grzanki do tego obowiązkowo, bo sama zapiekanka to takie warzywko. Może też być jako dodatek do mięsa.
    Podziękowali 2babka4 In Spe
  • Zapomniałam o słoneczniku! Podprażony na patelni, w dowolnej ilości wymieszać z resztą ;)
  • Pomidorowa z ryżem, sos pieczarkowy z makaronem to wczorajsze menu z tego co było bo z wyjazdu wróciłam 
  • jarzynowa bezmięsna, włoszczyzna, ziemniaczki w kosteczkę, pomidory. Na drugie cukinia duszona z pomidorami z kawałkami schabu pieczonego.
  • Lubię takie dni, gdy myslisz nie ma obiadu, a otwierasz lodówkę,  a tam spady z konca tygodnia i weekendu.

    I w ten sposób byla jaglana, lasagna, kawalek pizzy i spaghetti.


  • edytowano września 2019
    U mnie też , jak w barze mlecznym ;)
    Gołąbki, karkówka w warzywach, resztki kaczki i pomidorówka
    Podziękowali 1MonikaN
  • @matka6, super nazwa, jak w barze, kupuję. Osobiscie uwielbiam obiady z wyborem. A moje dzieci chcą oczywiście wszystkiego po troszeczkę ;).
  • edytowano września 2019
    Ja też lubię wybór. Smuci mnie jednak, że są wśród nich takie,co i tak nic dla siebie nie znajdują

    Fusyty ;) po matce
  • MonikaN mamy te same dzieci .. :-) 
    Podziękowali 1MonikaN
  • matka6 powiedział(a):
    Ja też lubię wybór. Smuci mnie jednak, że są wśród nich takie,co i tak nic dla siebie nie znajdują

    Fusyty ;) po matce
     Ha ha, dobrze, ze wiadomo po kim.
    Podziękowali 1matka6
  • Zrobiłam proste a pyszne zapiekane bakłażany z pomidorami i mozarella. Jako dodatek do miesiwa, albo samodzielny obiad/kolacje nawet. 

    Podziękowali 2In Spe hipolit
  • Robię podobne :)
  • Zrobiłam cos w stylu pasty ze świeżych ziół, czosnku, chili i troche czerwonego pesto ze słoika, ale bez pewnie tez wyjdzie. Smarowałam kazdy plaster bakłażana zanim dałam mozarellę/ pomidora. 
    Nastepnym razem rozważam zeby dać na dno formy do pieczenia puszkę siekanych pomidorów, fajny sos by sie zrobił.
  • Wyglada pysznie! 
    Piekna misa(?) w tle 
    Podziękowali 2Maciejka Rejczel
  • A nie, to taka deska, ale gruba, troche wgłębienie ma :)
    Podziękowali 1hipolit
  • Tylko to sie długo piecze, 50 minut w 200 stopniach (u mnie z termoobiegiem).
  • @mader tak mi pod prysznicem przyszło do głowy, ze w taki bakłażan to w zasadzie wszystko wejdzie i pasuje. Moznaby np szynki jakiejs dodać, albo zrobić w stylu orientalnym z feta, cynamonem i sosem sezamowym. Jeszcze posypać ziarenkami granatu... No cuda mozna wymyślać, tylko mocno doprawić trzeba, zeby mdłe nie wyszło.
    Ale robie to na następna kolacje ze znajomymi, bo mało pracy, a duży efekt.
    Podziękowali 1babka4
  • kotlet mielony z pieczarkami
  • Pierogi z owocami leśnymi zrobilam, ufff, ciężka to praca. 

    Pyszne wyszły.
    Radosne miny dzieci i slowa pochwały sprawily, ze wiem, ze ten trud byl wart podjęcia. 

    Podziękowali 2babka4 Rejczel
  • barszcz czerwony
    udko pieczone, ryż i ogórek kiszony
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.