Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1257258260262263265

Komentarz

  • Zupa dniowa, a jutro planuje place dyniowe
  • Zupa warzywna, brukselka, brokuły...
  • Sajgonki z nadzieniem warzywnym
    Pychota
  • edytowano listopada 2019
    Porową. Nie miałam w planach jej gotować, ale Kajtek odgrywał pandę i posiekał pory twierdząc, że śnił mu się sen o kluskach. ;)
    I "musiał" gotować zupę z tajnym składnikiem.
  • Wszystko co było od niedzieli z obiadów, tzw spady. Ale było różnorodnie.
    Znalazły się i krewetki i dorsz, jaglanka i makaron sojowy, warzywa z makaronem, gdzieś przewinęło się surówka ze świeżej kapusty i kiszonej.
  • dzis byla zapiekanka dodatkowo
  • edytowano listopada 2019
    Kurczak zapiekany w porach z ryżem.
  • tryk powiedział(a):
    dzis byla zapiekanka dodatkowo
    Rozwijasz talenty kulinarne @tryk
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    tryk powiedział(a):
    dzis byla zapiekanka dodatkowo
    Rozwijasz talenty kulinarne @tryk
    nie tylko
  • Jakie jeszcze?
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    Jakie jeszcze?
    to nie miejsce by tu pisac
  • Zrobiłam lasagna.

    A syn, prosił prosil i wreszcie wyprosil. Kupiliśmy świeże małże, wyczyścil, wymoczyl,  przygotował, wyszły pyszne. Nie do końca wierzyłam, że będą dobre, oczywiście nic Mu nie sugerowałam.

    Jutro losos z warzywami chyba ryżem.
    Podziękowali 1madzikg
  • Ja dzisiaj zrobiłam wielki gar kurczaka po chińsku z ryżem, wczoraj gar fasolki po bretonsku, przedwczoraj kaczka z kluseczkami i pomidorową z makaronem. 
    I już dzisiaj wieczorem znowu tylko puste gary....
    Chyba smakuje
    Podziękowali 1In Spe
  • U nas dzisiaj rolady wołowe, zapiekana cykoria, pieczone ziemniaki i sałata z dodatkami włoskimi.
    Zostal mi jeszcze tajski rosół, ostry i aromatyczny, z pak choi i makaronem ryżowym. Jutro piątek, ale trudno, trzeba do końca zjeść.
  • jukaa powiedział(a):
    Małże uwielbiam , z czosnkiem i pietruszka albo pomidorami, aaaaaaa!  <3
     <3  <3 <3
  • U mnie dziś na obiad kluski śląskie, sos ze "świezych" podgrzybków I kalafior zapiekany z ziołami i parmezanem.

    A aktualnie plastry boczku na chrupki w piekarniku piekę- na późną kolację dla siebie :p
  • Cykoria na pol wzdłuż, owinąć plastrem boczku, pieprz i do pieca. Czasem, jak mało boczku, a dużo wystaje cykorii to jeszcze skrapiam oliwa. 
  • Ziemniaki smażone <3 Dawno nie jadłam, muszę zrobić.
  • U nas makaron z podsmażoną cebulką, śmietaną, serem pleśniowym i tuńczykiem. I suszonymi pomidorami.
  • Bea powiedział(a):
     :) 
    A u mnie dziś dwa Snickersy i paczka słonecznika  :D

    Pewnie strasznie zagoniona byłaś  :)

  • Ja dzisiaj na obiad miałam fiskekaker.
    Pyszne!
    Z dorsza i nie tylko.
    Jedne z czosnkiem, drugie z cebulą a trzecie ze śledzia i z pietruszką.

    W miarę tanie, łatwe w przygotowaniu i bardzo pożywne.

    Podaję przepis:

    http://jordan-group.blogspot.com/2013/09/kuchnia-norweska-fiskekaker.html?m=1

    Podziękowali 2In Spe Aniuszka
  • @Ida, ciekawy przepis, zapisuje do wypróbowania. Ale wariant z dorszem w moim rybnym nie wyszedłby tanio - dziś kupowałam za 50zl kilogram. A że śledzia to jak robisz? Z takiego solonego kotlety na ciepło?
  • Na szybko z braku czasu- makaron ryżowy z warzywami (czosnek, cebula, kolorowe papryki) podsmazonymi na oliwie z pikantną pastą pomidorowo- paprykową oraz tuńczykiem.
  • Aniuszka powiedział(a):
    @Ida, ciekawy przepis, zapisuje do wypróbowania. Ale wariant z dorszem w moim rybnym nie wyszedłby tanio - dziś kupowałam za 50zl kilogram. A że śledzia to jak robisz? Z takiego solonego kotlety na ciepło?

    @Aniuszka , w moim przypadku ryby prosto z morza, mąż z synem łowi, a potem mrozimy i mamy na długo. 

    Fiskekaker jednak najlepiej się udają z ryb nie mrożonych, bo z mrożonych są bardziej wodniste i ciężej uformować nierozglajdane kotleciki.

    Myślę, że próbuj z różnymi rybami.
    Norwegowie robią różne rodzaje tych fiskekaker, tak jak pisałam jedne są z cebulą, inne z czosnkiem , itd, ale można samemu pofantazjować i wymyślić dodatki, np. różne zioła albo też różne sosy do polania.

    Fiskekaker są naprawdę znakomite i sycące, można też przemycić rybę dla tych, co zrazili co zrazili się do ryb z powodu ości  ;)
    Podziękowali 1Aniuszka
  • Tu jeszcze parę pomysłów z czym można przyrządzić masę na fiskekaker.
     Oni tam podają określone typy ryb, bo akurat te są popularne w NO, ale te kotleciki to można z większości ryb ulepić.

    https://smakinorwegii.pl/kotlety-rybne-jak-przyrzadzic/

  • dzięki za inspirację :)
    Podziękowali 1Ida
  • Dzisiaj na obiad tradycyjnie pizza, ale tak „przy okazji” gotuje od razu na nastepne dni i taki maraton mi wyszedł:
    piecze sie kaczka
    upieczony koper włoski 
    robie barszcz ukrainski
    prawie kończę zaraz kimchi
    zaraz jeszcze lasagne 
    i tarta z łososiem i szpinakiem

    jak dam rade to jeszcze zapieje bataty z parmezanem 

    lubie gotować :) 
  • My dziś znow makaron z malzami, tym razem na kolację.

    My dziś dużo poza domem, ale kuchnia i tak zadziałała nad wyraz dobrze.

    Makaron z malzami - syn.
    Zawijane z tortilli roladki z łososiem, ogórkiem, szpinakiem, oraz wersja druga z szynka, serem, ogórkiem konserwowym i papryka - ja i syn
    W piekarniku dopieka się piernik - mąż i synowie. 


    A te tortille jeszcze widzialam fajny pomysł, 
    W drobna kostkę szynka, surowy ogórek, rzodkiewka i papryka, wymieszać z serkiem typu Philadelphia, doprawić, posmarować tortille i zawijać, też może być dobre. 

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.