robilycie kiedys zapiekanke z surowych warzyw? dopieka sie? chce zrobic z makaronu gotowanego, cukini, cebuli, fasoli zoltej i brokula i sera tartego mozzarelli..czy lepiej poddusic je wczesniej?
160-180 jest taka uniwersalna temperatura
ile - zobacz sama, kiedy uznasz warzywa za dopieczone (to jednak od piekarnika zalezy, moj jest np. jakis szybki)
cebula surowa bedzie po upieczeniu bardziej krucha, podduszona bardziej rozciapciana - zalezy, co ci bardziej pasuje do ogolnej koncepcji dania
O - wspaniały wątek dla mnie!
Czy ktoś mógłby napisać mi naprawdę łopatologicznie jak zrobić gulasz? :bigsmile:
Mam mięso na gulasz (tak powiedziała teściowa) i kaszę gryczaną i muszę zrobić tak, żeby mężowi smakowało (nie jest zbyt wymagający)
Prosty, niezawodny przepis na gulasz wołowy (najlepsze mięso to pręga albo rozbratel): duuuużo cebuli (najlepiej tyle co mięsa, ale może być też mniej) przesmażyć krótko dodając 1-2 łyżki słodkiej papryki. Osobno obsmażamy mięso (najlepiej małymi porcjami, żeby nie puściło zbyt wiele soków) dodając 2-3 pokrojone ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego (niekoniecznie, ale nadaje świetny smak). Dodajemy cebulę, łyżkę koncentratu pomidorowego i podlewamy wodą lub bulionem. No i dusimy pod przykryciem 1,5-2 godziny na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. W razie potrzeby dodajemy płynu, ale lepiej jest dusić na małym ogniu tak, by płyn nie wyparowywał za szybko, bo wtedy sos będzie bardziej aromatyczny. Smacznego!
czy to ma duże znaczenie czy mięso jest wołowe czy wieprzowe? Bo mówiąc szczerze nie mam najmniejszego podejrzenia jakie to jest - ot kawałek zamrożonego mięsa.
Dzięki za przepisy!
O, fajnie. Dzięki za przepisy. Może wykorzystam. Tylko czy teraz po święcie będzie w mięsnym świeża wołowina? Chetnie bym gulasz spróbowała zrobić. Mam paprykę surową, cebulę można dodać, czosnek, kmin rzymski itp.
:smile:
[cite] Haku:[/cite]czy to ma duże znaczenie czy mięso jest wołowe czy wieprzowe? Bo mówiąc szczerze nie mam najmniejszego podejrzenia jakie to jest - ot kawałek zamrożonego mięsa.
Dzięki za przepisy!
[cite] Haku:[/cite]czy to ma duże znaczenie czy mięso jest wołowe czy wieprzowe? Bo mówiąc szczerze nie mam najmniejszego podejrzenia jakie to jest - ot kawałek zamrożonego mięsa.
Dzięki za przepisy!
wieprzowe jest szybciej gotowe
a to zalezy, dobrej jakosci wolowina nie robi sie dlugo :bigsmile:
Zrobiłam dzisiaj gulasz. Dałam wszystko co było w domu - łącznie z mrożonką "zupa wiosenna 9 składnikowa". Mięso przy jedzeniu zidentyfikowaliśmy na wieprzowe. Wyszedł gulasz łagodny w smaku, ale bardzo dobry (sama byłam zaskoczona). Mąż zjadł dwie porcje i jeszcze zostało na jutro. Nie dałam ziarenek smaku. Rozgotowałam kaszę gryczaną (w międzyczasie skończył się gaz w butli), ale mąż taktownie nie zauważył :bigsmile:
Dziękuje Wam bardzo za pomoc - bez Was moja próba kulinarna zakończyła by się porażką
E, zaraz podam, bo może sprawdzisz przy okazji czy wszystkie składniki masz....
Grzyby i cebulę oczyścić i pokroić / cebulkę w kostkę , grzyby w takie większe kawałki/, dusisz na maśle.Odparowujesz. Do podduszonych możesz dodać natkę pietruszki/ ale jak nie masz nie jest to konieczne/ i biały pieprz, sól . Schab lekko rozbijasz, solisz, możesz dodać trochę ulubionej przyprawy, która nie będzie kłóciła się z grzybami np. odrobina tymianku. Na rozbite lekko kotlety dajesz farsz grzybowy i zawijasz. Zawinięte i spięte roladki/ możesz też obwiązać je nicią jak nie masz spinaczy do rolad ani wykałaczek/ obtaczasz w mące i smażysz ze wszystkich stron tak po 2-3 min. Podlewasz teraz wodą i dusisz około 15 min. Ja podlewam bulionem/ mam zawsze zamrożony w małych porcjach w kubeczkach po jogurcie w lodówce. Polecam taki sposób./ Bulion lepszy do wielu potraw od wody. Jeśli zostaną Ci grzyby/ bo nie weszły w całości do schabu/ to wrzuć je do duszonego mięska, do tego sosiku:) . Jeżeli lubisz możesz dołożyć do sosu, pod koniec duszenia , łyżkę śmietany .
Haku Kochana, jak masz sosik, to podsmaż mięsko, / lekko rozbite kotlety lub kostka/ a następnie podduś w odrobince wody z tym sosikiem . Powinno być ok Sądzę, że dostałaś przepyszny sosik - z mnóstwem grzybów i nie trzeba tego polepszać
Grzybów w occie już nie ma :cool:
dobre były.
Spróbowałam sosiku i jest faktycznie wyśmienity
Dzięki bardzo za oddzew!
Ostatecznie wsadzam mięcho do środka - jak @Jagna poleciła.
Myślę, ze tego nie popsuję.
A rolady to chyba poziom hard
:ag:
Kiedyś się nauczę gotować - obiecuję!
(i dochodzę do wniosku, że w domu nic nie mam - ani cebuli, ani sera, ani grzybów pustka totalna - nawet spleśniałej marchewki nie ma, za to mężu ma dużo parówek/szynki/mięcha)
Komentarz
gdybys kiedys robila zazpiekanke z ziemniakami, to tylko te warto podgotowac
ile - zobacz sama, kiedy uznasz warzywa za dopieczone (to jednak od piekarnika zalezy, moj jest np. jakis szybki)
cebula surowa bedzie po upieczeniu bardziej krucha, podduszona bardziej rozciapciana - zalezy, co ci bardziej pasuje do ogolnej koncepcji dania
Inaczej niektóre rzeczy sa całkiem rozpiprane a inne półsurowe..
Czy ktoś mógłby napisać mi naprawdę łopatologicznie jak zrobić gulasz? :bigsmile:
Mam mięso na gulasz (tak powiedziała teściowa) i kaszę gryczaną i muszę zrobić tak, żeby mężowi smakowało (nie jest zbyt wymagający)
Smacznego!
Dzięki za przepisy!
Zaczynam się obawiać, że "ziarenka smaku" nie zastąpią wszystkiego
Absolutnie się z tym zgadzam. Już lepsza sama sól z pieprzem w przypadku braku innych przypraw naturalnych niż ziarenka smaku, vegety, itp.
Haku, zawsze możesz też dodać jakieś warzywa: marchewkę, pietruszkę, pomidory. Gulasz ma to do siebie, że wszystko przyjmie
:smile:
wieprzowe jest szybciej gotowe
a to zalezy, dobrej jakosci wolowina nie robi sie dlugo :bigsmile:
się znaczy, ściema z tym ekologicznym karmieniem krówek
Wyszedł gulasz łagodny w smaku, ale bardzo dobry (sama byłam zaskoczona). Mąż zjadł dwie porcje i jeszcze zostało na jutro.
Nie dałam ziarenek smaku.
Rozgotowałam kaszę gryczaną (w międzyczasie skończył się gaz w butli), ale mąż taktownie nie zauważył :bigsmile:
Dziękuje Wam bardzo za pomoc - bez Was moja próba kulinarna zakończyła by się porażką
a swojskiego miesa zazdroszcze :bigsmile:
Mąż zażyczył sobie "mięska w sosie grzybowym z ziemniakami"
Kupiłam schab pokrojony na plastry (jak na kotlety) i się zastanawiam czy z tego można takie danie przyrządzić.
Jeżeli można to mam pociąć w kostkę i ugotować/dusić/podsmażyć?
Czy mam to wcześniej walić tłuczkiem czy nie?
Tylko proszę o przepis jak dla imbecyla kuchennego.
PLS... :bigsmile:
Grzyby i cebulę oczyścić i pokroić / cebulkę w kostkę , grzyby w takie większe kawałki/, dusisz na maśle.Odparowujesz. Do podduszonych możesz dodać natkę pietruszki/ ale jak nie masz nie jest to konieczne/ i biały pieprz, sól . Schab lekko rozbijasz, solisz, możesz dodać trochę ulubionej przyprawy, która nie będzie kłóciła się z grzybami np. odrobina tymianku. Na rozbite lekko kotlety dajesz farsz grzybowy i zawijasz. Zawinięte i spięte roladki/ możesz też obwiązać je nicią jak nie masz spinaczy do rolad ani wykałaczek/ obtaczasz w mące i smażysz ze wszystkich stron tak po 2-3 min. Podlewasz teraz wodą i dusisz około 15 min. Ja podlewam bulionem/ mam zawsze zamrożony w małych porcjach w kubeczkach po jogurcie w lodówce. Polecam taki sposób./ Bulion lepszy do wielu potraw od wody. Jeśli zostaną Ci grzyby/ bo nie weszły w całości do schabu/ to wrzuć je do duszonego mięska, do tego sosiku:) . Jeżeli lubisz możesz dołożyć do sosu, pod koniec duszenia , łyżkę śmietany .
I może jakieś suszone? Kiedyś miałam.
czasem ser z ogórkiem kiszonym wkładam- ser i ogórek starkowany na tarce i wymieszany:bigsmile:
dobre były.
Spróbowałam sosiku i jest faktycznie wyśmienity
Dzięki bardzo za oddzew!
Ostatecznie wsadzam mięcho do środka - jak @Jagna poleciła.
Myślę, ze tego nie popsuję.
A rolady to chyba poziom hard
:ag:
Kiedyś się nauczę gotować - obiecuję!
(i dochodzę do wniosku, że w domu nic nie mam - ani cebuli, ani sera, ani grzybów pustka totalna - nawet spleśniałej marchewki nie ma, za to mężu ma dużo parówek/szynki/mięcha)