Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Puree ziemniaczane

edytowano stycznia 2012 w Pomagajmy sobie
Piszę w tej kategorii,bo potrzebuję pomocy.
Nie wiem,jak je zrobić.
Dostałam...5 kg puree ziemniaczanego(w proszku),od znajomego Księdza.
Problem w tym,że puree jest włoskie,nie ma podanego sposobu sporządzenia a ja nigdy nie robiłam proszkowego.
Pomożecie?
:whorship::whorship::whorship:

Komentarz

  • @MamaMika - prawdopodobnie wystarczy dodać wrzątku. Tylko kwestia proporcji... Na pewno nic tam nie ma, choćby po włosku, w sprawie, jak przyrządzić? Jak tu na forum po włosku napiszesz, to zaraz Ci ktoś przetłumaczy.
  • Nie ma,wymienione tylko data ważności i coś takiego"Modalita di conservacione;connservare in prodotto in confezioni originali...itd(to chyba o opakowaniu).



    Ja to mam problemy,co nie??????
  • Kasiu,dostałam przesyłkę.
    Dziękuję stokrotnie!!!
    Później wyślę maila.
  • To, co podałaś, to nie jest na pewno sposób przyrządzenia.
    Znalazłam taki przepis na puree z proszku:

    Puree ziemniaczane - 300g,
    sól - 10g,
    masło lub margaryna - 15g,
    mleko - 625g
    woda - 1000g

    Zagotować wodę z solą, dodać mleko oraz masło lub margarynę,
    wsypać puree intensywnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.


    Myślę, że jak się to mleko zastąpi wodą (jeśli nie masz mleka), to też będzie OK.
  • ja znam taki oto przepis,mogę podać,może się przyda?
    200gram proszku na 1 litr wody lub mleka.Pure rozpuścić w gotującej się wodzie lub mleku,dodać dla smaku odrobinę masła,mieszać do zgęstnienia.
  • Pisałam jednocześnie z Katarzyną:surprised:
  • O! To masz, @Julka, podobne proporcje mokrego do suchego. Więc pewnie jest OK.
  • :thumbup:
  • @MamaMika - smacznego puree życzymy! :bigsmile: Pochwal się, co Ci wyszło z tych naszych rad :wink:
  • Kocham Was.
    Idę tworzyć.
  • [cite] MamaMika:[/cite]Kocham Was.
    Z wzajemnością :bigsmile:
  • :kissing: Smacznego:)
  • MamaMika, jak puree wyjdzie Ci za rzadkie, przerób na zupę ziemniaczaną. Jak za gęste-pokrój w paski i zrób frytki.:wink:
  • [cite] apowojek (Agatka):[/cite]Jak za gęste-pokrój w paski i zrób frytki.:wink:
    :rolling::rolling::rolling:
  • Wyszło bardzo dobre.
    Dzięki za podpowiedzi.
    Mamy jeszcze 5kg tego smakołyku(chłopaki się zajadali)
  • 5 kg tego w proszku? :shocked: To będziecie jeść i jeść... Obawiam się, że może Wam obrzydnąć :wink:
  • zawsze można wykorzystać do innych potraw , choćby do zapiekanki :wink:
  • [quote][cite] Katarzyna:[/cite]5 kg tego w proszku? :shocked: To będziecie jeść i jeść... Obawiam się, że może Wam obrzydnąć :wink
    ....................................................................................................................
    Nooo,też byłam w szoku.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.