Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Jak nie cukier, to co?

edytowano kwietnia 2012 w Kuchnia
Czym można zastąpić biały cukier? 

Jak się w Polsce kiedyś robiło dżemy? I ciasta? Przecież jeszcze 200 lat temu nie istniała w Polsce produkcja cukru z buraków...

Czytałam trochę w necie, i jest sporo alternatyw, ale drogich i nie wiem, czy nadają się do czegoś więcej niż posłodzenie herbaty/kawy.

Czy ktoś z Was używa:

-stewii
-syropu z agawy
-ksylitolu

lub innych zastępników cukru? Jeśli tak, proszę o podzielenie się doświadczeniem.

Co do miodu, to go uwielbiam, ale on się nie nadaje do większości wypieków. 


Więc tak, konkretyzując pytanie: czy da się czymś zastąpić biały cukier, przygotowując dżemy i piekąc ciasta? I czy nie jest to dużo droższe? Czy cukier brązowy jest na pewno bardziej wartościowy?

«134

Komentarz

  • Wlasnie znalazlam strone producenta Stewii , ale chcialam Was zapytac o opinie.

    Mysle, ze stosowano miód.

    Ksylitol na mnie bardzo zle dziala, mam po nim wymioty, syrop z agawy bardzo ok!

  • Jest droższe- zastepowalam przez jakiś czas syropem z agawy lub syropem klonowym-to nie są tanie rzeczy .Staram sie używać dobrego brązowego trzcininowego cukru i miodu.
  • Ale da się tych rzeczy używać do wypieków i przetworów?
  • http://stewia.info.pl/

    http://www.stevit.pl/

     

    Nie wiem gdzie jest ta strona ktora przeg;ladalam jakis czas temu. :/

     

  • Uważam, ze miód jest bardzo dobry do wielu wypieków - choć na pewno nie wszystkich - piernikowe od dawna robię wyłącznie na miodzie.
    Przetwory owocowe - dżemy i soki robimy z fruktozą zamiast cukru - wychodzą doskonałe.- trzeba tylko pamietać, ze fruktoza nei ma właściwości żelujących i nawet nieco rozrzedza dżem.

  • Pax, jesteś pewna, że brązowy czymś się różni (poza kolorem)? Ja mam wątpliwości. Mam znajomego eksperta, mogę dopytać, ale przed Świętami już nie będę w necie.

    Jeżeli cukier nie szkodzi komuś jakoś konkretnie, może po prostu stosować go mniej? Zawsze wyrzucam połowę z każdego przepisu ;)
  • Iśka wasze wyroby z fruktoza sa rewelacyjne!!! Kto nie mial okazji... niech żałuje!
  • Myślę że brązowy cukier NIERAFINOWANY jednak trochę różni się od tej białej trucizny. My używamy syropu z agawy na przemian z klonowym. Ksylitol dopiero od niedawna.

    Stewii nie używałam nigdy, ale słysząłam że ma specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada.

    Do niektórych wypieków stosuję jeszcze melasę z buraków. I miód najczęściej do herbaty, bo dobrze na mnie działa przeciw - przeziębieniowo.

    Zajrzyjcie tutaj http://dziecisawazne.pl/zdrowy-przedszkolak-dlaczego-warto-ograniczyc-spozycie-bialego-cukru/

    Powinnyście znaleźć dla siebie odpowiedzi :)

  • Mi osobiscie cukier brazowy nie podszedl do wypiekow. Nie da sie np. z niego zrobic karmelu, bo sie pali, zle sie rozpuszcza itp. Chyba dobry jest tylko do slodzenia herbat itp. jak ktos musi. Nie jestem tez przekonana o tym, ze jakos specjalnie zdrowy jest, cukier to cukier. Sama probuje wlasnie zamieniac cukier na miod, chociaz ponoc w wypiekach to i tak bez sensu jest, bo wszystkie wartosciowe skladniki nie przezywaja procesu pieczenia.
  • Ksylolit - podobno na wszystkich tak działa.

    Do wypieków zamiast cukru można użyć masy daktylowej - zmielone daktyle, albo dojrzałych bananów, itp. Sporo przepisów na niesłodzone białym cukrem słodkości jest na blogach wegan.
  • Jeśli słodzisz miodem gorącą herbatę, też większość korzyści odpada :( Ale smak zostaje :)
  • Ja do wypieków używam głównie trzcinowego i pasuje mi wszędzie :) Jednak tam gdzie mogę to rezygnuję nawet z niego lub daję mniej. A już nie pamiętam kiedy ostatnio na półce miałam biały cukier.

  • Ksylitol ma trochę działanie przeczyszczające ale działa też przeciwpróchniczo ;-)

    Nie wiem jak z tym miodem, ale wiem że zawsze na początku przeziębienia gdy wypiłam na wieczór kubeł gorącego mleka z miodem to na drugi dzień byłam jak nowonarodzona :)

  • Ja używam stewii do tzw. herbat różnych, smakuje faktycznie specyficznie i moim zdaniem zmienia smak ziół, które sobie popijam.
    Ksylitol - działa na mnie niefajnie, szkoda, bo mi smakuje :( a już miałam nadzieję, że sobie na słodko poużywam trochę (ech,ta ciąża...)
    Miód - do ciast jak najbardziej, ale używam czasem brązowego (jak pamiętam, żeby kupić), albo białego, ale w dużo mniejszej dawce niż w przepisie
    Przetwory - robi mój mąż, daje zwykły cukier, ale ilości mikroskopijne, bo jakoś lubimy kwasiory

    Pomysł z daktylami genialny, muszę spróbować. uJa, niedługo będziesz ekspertem wegańskim :)
  • Do ksylitolu trzeba organizm przyzwyczajać bardzo małymi dawkami.
  • Ksylitol, jak kto niezwyczajny, to działać może z siłą wodospadu ;-)
  • edytowano kwietnia 2012
    @Katarzyna, właśnie tak zadziałał ;) a jest jakaś metoda, żeby się zgrabnie do niego przyzwyczaić? Łyżeczka dziennie np?
    edit: aż się normalnie zaczęłam zastanawiać, czy rodzić przedwcześnie nie zaczynam ;)
  • Miodu, melasy, syropu klonowego, cukru trzcinowego da się używać do wypieków.
    Z przetworami nie mam doświadczenia.

    Tyle że brązowy cukier brązowemu nierówny. Może byc to cukier oczyszczony, nawet buraczany i przykarmelizowany dla kolorku. Wyglada tak:
    image
    Można też jednak kupić cukier trzcinowy, nierafinowany, ten z kolei wygląda jak zaschnięte błoto:
    image
  • ale ksylitol zdaje się ogólnie ma jakąś dawkę maksymalną dziennego spożycia wyznaczoną, prawda? bo inaczej źle działa na organizm.
  • stosowałam się do tej dawki, ale jednak za duża jak na mnie była.
  • dzięki za wszystkie odpowiedzi!

    czyli nikt z Was nie odkrył metody zastępowania cukru w przetworach?

    na stronach o stewii twierdzą, że można jej tak używać, ale chciałam poznać zdanie kogoś, kto by to przetestował w praktyce ;)
  • AniaD - robi przetwory bez dosypywania cukru, trzeba by jej pytać :)
  • no i nie mniej ważne:

    czy znaleźliście jakieś tańsze źródła tych produktów?

    bo w sklepach eko to mam wrażenie, że kasują za samo spojrzenie na półkę 
    :(
  • Iśka, a tę fruktozę gdzie kupujesz?


  • No tak zapomniałam jeszcze o melasie ... tez stosujemy do wypieków, do słodzenia na przemian z trzcinowym

    A co do brązowego i białego cukru - jest zasadnicza różnica - brązowy jest mniej chemicznie przetworzony - biały uzyskuje się z brązowego traktując go dużymi dawkami siarczynów, które mają go właśnie wybielić - a my je zjadamy ...
  • Iśka, a tę fruktozę gdzie kupujesz?


    Jest w niemal każdym supermarkecie! ;) 
  • W Internecie ;)
  • W hurtowych ilościach, jest znacznie taniej
  • edytowano kwietnia 2012
    zakupy robimy np.: tu
  • edytowano kwietnia 2012

    o udalo sie :)

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.