Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Krem do tortów

edytowano września 2012 w Kuchnia
Kuchareczki kochane,
sezon urodzinowy w pełni, a mi się przejadły kremy z bitej śmietany.
Podzielcie się przepisem na jakiś dobry krem, najlepiej maślany, bo różyczki mają z niego być.
Poproszę od razu z jakimiś podpowiedziami co zrobić, by się nie zwarzył, bo moje maślane kremy to porażka.
Z góry dziękuję :D

Komentarz

  • Gorąco popieram.
  • @Namorowa - ja miksuję gęsty, dość słodki budyń z miękkim masłem. I już. Nigdy mi się nie skiepścił.
  • No, więc tak...
  • edytowano września 2012










    Krem maślany od mamy mojego męża
    Składniki:

    3 jajka

    150 g cukru pudru

    250 g miękkiego masła

    aromat rumowy

    5 g spirytusu

    Jajka wbić do miski. Dodać cukier puder. Ustawić mniejszy
    garnek na garnku z wrzącą wodą (malutki gaz). Ubijać trzepaczką, aż masa
    zgęstnieje i straci zapach surowych jaj. Zestawić, ciągle ubijając. Masło
    utrzeć w misce na puch. Do roztartego masła dodać masę z jajek i nadal ucierać.
    Pod koniec ucierania dodać aromat i spirytus.


    Kawowy:

    20 g kawy naturalnej zaparzyć w jednej łyżce wody. Esencję dodać do masy
    bazowej i dokładnie połączyć.

    Czekoladowy:

    50 g rozpuścić w wodzie lub mleku. Masę czekoladową dodać do masy bazowej i
    dokładnie połączyć.

    Cytrynowy:

    0,5 łyżeczki startej skórki z cytryny i sok wyciśnięty z jednej cytryny
    dodać do masy bazowej i dokładnie połączyć.

  • Krem cytrynowy:

    2 szklanki mleka

    3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)

    otarta skórka z 3 cytryn

    4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)

    5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)

    4 jajka

    1 i 1/4 szklanki cukru

    370 g masła, miękkiego

    W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka
    zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na
    gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały
    czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje.
    Odstawić do ostudzenia. Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny (dodawać
    stopniowo) i cały czas miksując z masą na najwyższych obrotach. Masło ubić na
    puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas
    miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się
    zwarzy). Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia. Gotowe blaty
    biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i
    ewentualnie wódką. Przełożyć masą (masy jest bardzo dużo i na pewno wystarczy
    na przełożenie i udekorowanie tortu.

  • edytowano września 2012








    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    7 łyżek mąki
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Dwie szklanki mleka zagotować z margaryną i cukrem
    kryształem oraz waniliowym. Do jednej szklanki zimnego mleka dodać mąkę, masło,
    2 całe jajka, żółtko i wszystko razem zmiksować. Gdy mleko z margaryną się
    zagotuje, dodać zimne mleko z mąką i dokładnie wymieszać (lub zmiksować), aby
    nie powstały grudki. Po uzyskaniu konsystencji budyniu, zdjąć z ognia.
  • Nie wiem, co się stało, ale się rozjechało ;) A poprawić, niestety nie umiem. To są przykładowe kremy z moich przepisów. Wypróbowałam ten pierwszy, maślany. Pycha! :) Tylko, że najlepszy jest wprost z lodówki, wtedy ma stałą konsystencję. Mnie smakował, ale lekkości nadawały mu truskawki i galaretka :)
  • Super!
    Bardzo Wam dziękuję, będę próbować, w razie czego przyjdę z reklamacjami :D
    Tortów mnie jeszcze tyle czeka, że chyba wszystkie kremy wypróbuje.

    Piszcie, piszcie jesień to czas kiedy otwieram cukiernie :D
  • Kremy budyniowe są super :) I łatwe do zrobienia. A do tego nie trzeba używać budyniów ze sklepu, tylko zrobić własny na bazie mąki i mleka. Moja mama robi pyszne budyniowe torty... Mniam... Rozmarzyłam się...
  • Ja to głównie do tortów bitą śmietanę serwuję...... Właśnie mnie czeka fala urodzinowa dzieciaków. 
  • To ja tylko w kwestii formalnej powiem, iż zrobiłam krem czekoladowy... z serka mascarpone i nutelli :)
    No leniwa jestem masakrycznie i jak się w te maślane wczytałam to się przeraziłam ;)

    Ale ale, nie tracę nadziei gdyż albowiem listopad urodzinowo obfity jest i może jeszcze się zmobilizuję :D

    A krem z nutelli i mascarpone polecam serdecznie, pyszny jest:)
  • Mascarpone z bita śmietaną i do tego dodatki jakie chcemy-polecam.
  • Obue kusicie ;) Akurat mam mascarpone w lodowce, a w czwartek goscia, zobaczymy, co wyjdzie.
  • Nie jestem w tych sprawach specjalistką ale moja kuzynka tak i ona mówi ,że jak się zważy to należy schłodzić a nie podgrzać masę maślaną .Moja mama próbowała i mówi że to na prawdę skutkuje.
  • Ja bardzo często robiłam krem czekoladowy na bazie domowego budyniu, mocno gęstego.
    Potem, zimny miksowałam z nutellą.
    Wszystkim bardzo smakowały ciasta z takim kremem.
  • Jak mascarpone jest zbyt cieple, albo za dlugo sie miksuje, to robi sie plynne. Moze dlatego?
  • taki watas i mnie ominął

     

     

    :((
  • Jak zrobić różową bitą śmietanę do tortu?? Mam zamówienie od córci na niedzielę (8 urodzinki). 
  • taki watas i mnie ominął

       :((
    a to już go zamykają że nie można żadnego przepisu dopisać? :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.