Może mógłby ktoś poratować mnie sprawdzonym, zawsze się udającym przepisem na karpatkę; coby góry ładnie wyrosły i krem się nadawał do jedzenia; net przeszukałam i znalazłam ze 30 różnych przepisów - który wybrać? Zawsze jesteście niezawodni - pomóżcie i tym razem
Komentarz
Tylko masła trzeba dodać dwa razy tyle, co w przepisie.
Składniki na ciasto:
1 szklanka wody
pół kostki masła (125 g)
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Cskladniki na krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)
1 cukier waniliowy - 16 g
4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')
4 jajka
Ponadto:
cukier puder do posypania
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Zagotować 1 szklankę wody z 1/2 kostki masła. Dodać 1 szklankę mąki. Mieszać, aż zrobi się klucha. Wbić 5 jajek i miksować 3-4 minuty.
Proszku nie dodaję i nie czekam na ostudzenie kluchy.
Rozsmarować na blasze. Piec 50 min w 200 stopniach.
Po upieczeniu kroimy na pół i mamy dwie części. Jeżeli zależy nam na okrągłej (ja robię prostokątną), to pieczemy w dwóch okrągłych formach.
Krem: zagotować 1 szklankę mleka (niecałą, bo wcześniej odlać odrobinę, by wymieszać z mąką) + 2/3 szklanki cukru + cukier waniliowy. Z odlanym mlekiem wymieszać 2 łyżki mąki pszennej i 1,5 ziemniaczanej. Dodać do gotującego się mleka. Zagotować mieszając. Kiedy ostygnie,zmiksować z kostką masła. Przełożyć.
I ostatnio robiłam do eklerów krem budyniowy (mniej więcej jak z tego przepisu, tylko mniej masła), po ostudzeniu wymieszany z bitą śmietaną. Mmmm... Do karpatki też się będzie nadawał.
Jak ktoś będzie chciał dokładne proporcje mojego kremu to napiszę, teraz mi się nie chce wyciągać zeszytu (musialam zapisać, bo udał się super, a był kombinowany).
PS: czytałam też gdzieś, żeby lodowatą wodą spryskać ciasto przed wsadzeniem do piekarnika, to na mur beton zrobią się góry
Edit:
Za wikipedią:
groszku wieczorem przepis wstukam
yes, yes, yes
750 ml mleka
1 budyń waniliowy/śmietankowy
1 szklanka cukru (można mniej, bo jest b.słodkie)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1/4 kostki masła
1 szklanka śmietanki 36%
* 0,5 l. mleka zagotować z cukrem i masłem
* w reszcie mleka wymieszać budyń, mąkę i żołtka
* mieszaninę wylać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje (nie od mieszania oczywiście), zdjąć z ognia i wystudzić
* ubić śmietankę, wymieszać w dwóch porcjach z zimnym budyniem
To na prawdę najlepszy krem do eklerów jaki zrobiłam
Mojej mamie już sprzedałam ten przepis do jej tradycyjnej imieninowej kremówki
http://www.mojewypieki.com/przepis/krakowskie-ciasteczka
akurat dwa dodatkowe białka są potrzebne
Zobaczymy...