Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Krem budyniowy

edytowano listopada 2013 w Kuchnia
Kto zna sprawdzony przepis na taki krem jak do karpatki, eklerów? :D

Komentarz

  • edytowano listopada 2013
    Nieskromnie zaproponuję swój przepis, bo się zawsze udaje:

    http://wielodzietni.info/index.php/2012/01/rafaello-od-cartpud/

    To wprawdzie inne ciasto, ale jak nie dodasz kokosu, to Ci wyjdzie właśnie krem do karpatki.
  • W sobotę biorę się za ten krem, już mi ślinka leci...
  • Pół kostki masła rozpuścić ze szklanką cukru w 2,5 szklanki mleka, gdy zacznie się gotować dodać wczesniej zmiksowane: 4 jajka, 2 cukry waniliowe, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej i 3/4 szklanki mleka. Zagotować aż zgęstnieje (ale nie na sztywny glut). Całość zmiksować (rozbiją się ewentualne grudki).
    To jest gęsty krem, więc może za ciężki do karpatki - nie wiem. Ale dobry:)
    Ja go uzywam do tzw. "napoleonki bez pieczenia". Słone krakersy, krem, słone krakersy, krem, słone krakersy, krem i do lodówki.

  • Polecam crème pâtissière. Robi się go mniej więcej tak:

    http://kotlet.tv/creme-patissiere
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.