Betanina jest barwnikiem bardzo nietrwałym. Zakładając, że zjadasz zarówno buraki gotowane , jak i kiszone przy tym samym stanie nieszczelności jelit (nie zdążyły Ci się uszczelnić pomiędzy jedzenem tych rozmaitych buraków), to bardziej zabarwiony mocz powinien być przy burakach kiszonych, bo kwaśne środowisko sprzyja zachowaniu barwy.
Chyba, że bakterie kwasu mlekowego z kilogramów ukiszonych buraków właśnie uszczelniły Twoje jelita.
O ludzie, a kto po barszczu nie sika na czerwono ? Jakbyście mieli dziurawe jelita to byście treść jelit w otrzewnej i na zapalenie tejże byście pomarli. Jaki znachor tych banialuków do głowy nakładł ?
Prowincjuszko, ja nie sikam na czerwono. Juz nie wiem, dobrze, to czy źle, ale nie sikam i to od dłuzszgo czasu w żadnych innych barwach niż żółtych. :P
A buraki zjadam w różnych postaciach bardzo często, bo to jedno z moich ulubionych warzyw. Może nawet ulubione?
To, ze moje jelita sa nie teges, to ostatnio zauwazylam bez buraka, tylko co z nimi zrobic, zeby je polepszyc? Lata brania lekow roznych na pewno zrobily swoje, dopiero od roku nie musze nic brac, czy z czasem moze sie polepszyc samo, czy raczej trzeba sie jakos wspomoc?
BabUska marzec 23 Podziękuj Test buraczkowy Betanina jest barwnikiem nadającym burakom kolor buraczkowy. Nie jest trawiona przez ludzki przewód pokarmowy ani bakterie flory bakteryjnej jelita grubego. Jeśli zatem wypijemy 50 ml soku wyciśniętego z czerwonych buraków to zauważymy, że zabarwi on stolec na buraczkowo, a to znaczy, że betanina po przejściu przez cały przewód pokarmowy zachowuje postać niezmienioną. Betanina nie jest metabolizowana przez ludzki organizm, w związku z czym po wniknięciu do krwiobiegu przez nieszczelności jelit jest w całości wydalana z moczem. Jeśli zatem po wypiciu owego soku mocz będzie zabarwiony na czerwono, to wynik testu buraczkowego będzie pozytywny. Po intensywności zabarwienia moczu możemy z grubsza ocenić, czy w jelitach istnieją niewielkie wyłomy przepuszczające w sposób niekontrolowany tylko niewielkie ilości zawartości jelit do krwiobiegu, czy też jelita mamy podziurawione jak sito, co by świadczyło, że z światła przewodu pokarmowego przenikają do organizmu nie tylko małe cząsteczki, ale także większe niestrawione fragmenty pożywienia: błonniki, lektyny, alergeny, antygeny, drobnoustroje – wszystko. Oczywiście że testu buraczkowego nie można uznać za badanie naukowe, jednak dowodzi on istnienia substancji bardziej trwałych od laktulozy, po zastosowaniu których można by było skontrolować nie tylko szczelność jelita cienkiego, ale szczelność jelit w ogóle.
Bea marzec 23 Podziękuj @BabUska, a jak uszczelnić jelita?
BabUska marzec 23 Podziękuj Prawdę mówiąc nie znam innej metody poza dietą w-o z dużą ilością kiszonek.
Wg dr Dąbrowskiej jelito uszczelnia się kwasem masłowym, który wytwarzają bakterie kwasu mlekowego (z kiszonek) namnażające się obficie na surowym błonniku wypełniającym jelito w trakcie diety w-o.
@mamuma To może 6 tyg diety wegańskiej z dużą ilością surowego błonnika i bakteriami mlekowymi (tymi dzikimi i szlachetnymi z tabletek)? A po diecie test buraczkowy.
Podczepię się pod ten wątek z pytaniem: do zakwasu buraczanego ile dodać soli na kilogram buraków, bo znalazłam przepis, że 2 łyżki. Będzie ok czy za słone?
Komentarz
to dobrze jak mi dziecko sika i kupuje na różowo po burakach czy nie?
:-/
Z autopsji: buraczki gotowane zabarwiją mocz na intensywny kolor, zaś ukiszone, zjadane ostatnio kilogramami -nie. Jak to wytłumaczyć?
-------------
a co to za jednostka chorobowa?
Koszmar i horror- mogłabym o tym pracę napisać ale mi sie nie chce.
http://gurbacka.pl/bakterie-ktore-odchudzaja-i-lecza-wiele-chorob-ile-ich-masz-prosty-test/
BabUska
marzec 23 Podziękuj
Test buraczkowy
Betanina jest barwnikiem nadającym burakom kolor buraczkowy.
Nie jest trawiona przez ludzki przewód pokarmowy ani
bakterie flory bakteryjnej jelita grubego. Jeśli zatem wypijemy
50 ml soku wyciśniętego z czerwonych buraków to zauważymy,
że zabarwi on stolec na buraczkowo, a to znaczy, że betanina
po przejściu przez cały przewód pokarmowy zachowuje postać
niezmienioną. Betanina nie jest metabolizowana przez ludzki
organizm, w związku z czym po wniknięciu do krwiobiegu
przez nieszczelności jelit jest w całości wydalana z moczem.
Jeśli zatem po wypiciu owego soku mocz będzie zabarwiony
na czerwono, to wynik testu buraczkowego będzie pozytywny.
Po intensywności zabarwienia moczu możemy z grubsza ocenić,
czy w jelitach istnieją niewielkie wyłomy przepuszczające
w sposób niekontrolowany tylko niewielkie ilości zawartości
jelit do krwiobiegu, czy też jelita mamy podziurawione jak sito,
co by świadczyło, że z światła przewodu pokarmowego przenikają
do organizmu nie tylko małe cząsteczki, ale także większe
niestrawione fragmenty pożywienia: błonniki, lektyny, alergeny,
antygeny, drobnoustroje – wszystko.
Oczywiście że testu buraczkowego nie można uznać za badanie
naukowe, jednak dowodzi on istnienia substancji bardziej trwałych
od laktulozy, po zastosowaniu których można by było skontrolować
nie tylko szczelność jelita cienkiego, ale szczelność jelit w ogóle.
Bea
marzec 23 Podziękuj
@BabUska, a jak uszczelnić jelita?
BabUska
marzec 23 Podziękuj
Prawdę mówiąc nie znam innej metody poza dietą w-o z dużą ilością kiszonek.
Wg dr Dąbrowskiej jelito uszczelnia się kwasem masłowym, który wytwarzają bakterie kwasu mlekowego (z kiszonek) namnażające się obficie na surowym błonniku wypełniającym jelito w trakcie diety w-o.
http://www.japonskimotyl.pl/2015/01/nieszczelne-jelito-czesc-2.html
http://blog.siegnijpozdrowie.org/2015/04/dieta-i-jej-wplyw-na-leczenie-chorob.html
http://jaskiniowa-kuchnia.blog.pl/2014/10/06/nieszczelnosc-jelit-a-choroby-autoimmunologiczne/
ed. lit.