No... Dwa serowe zrobiłam, jeden z renklodą, jeden z marmoladą agrestowo-malinową... I tylko ten ostatni serowy został...
Trza :bigsmile: od nowa robić następne... :bigsmile:
Ale wiesz... U nas osób prawie :bigsmile: osiem, a do tego dwie koleżanki-bliźniaczki córek przyszły... I ich rodzice...
Nie znam tortu w godzinę (???), białkowca, Tygryska chyba też nie. I nie wiem, o jakie ziemniaczki pieczone chodzi, bo jakieś robiłam już kilkakrotnie...
Teraz zmykam, bo Córcia z narzeczonym na gg umówiona i chce swojego laptopa odzyskać... :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Do jutra. :bigsmile:
ProMamo - u nas największym powodzeniem cieszył się z serem i jabłkami ; ten ze śliwkami puścił tyle soku ,że podtopił inne a poza tym dałam za mało cukru
Większość zna na pewno bloga Dorotus - mojewypieki.blox.pl - ale jakbyscie jeszcze nie miały wyprobowanych stamtąd wszystkich przepisów - to podaje linka do przepisu na cytrynowe ciasto drożdżowe, takie do odrywania łapkami.
Baaaaardzo pracochlonne (przynajmniej dla mnie :bigsmile:) Ale efekt jest piorunujacy. Kulinarna rozkosz dla podniebienia, oryginalne i nietypowe.
Jedna wada: jedna keksówka to za malo, jak już ktoś się podejmie wyzwania to radzę zrobić dwie :cool:
Booooooooooski!
Z nutą surowizny..... taki jak lubię - mmmmm..... komu? Komu?
Mam przepis od teściowej - zawsze sie udaje :bigsmile::bigsmile:
Robię mikserem bardzo krótko, a rośnie, ze hoho :shocked:
Jedno mnie zastanawia - w przepisie pisze 30 min w 200 stopniach, a ja wkładam do 50 stopni, podkrecam grzałkę do 180 i tylko 20 min piekę.
Wtedy jest idealny. I czy ja mam termometrr zepsuty w piekarniku?
1.
a) 500g mąki
50g cukru
pół paczki drożdży pokruszonych
wsypuję do plastikowej miski, mieszam
b) 3/4 szkl mleka
50g masła kroję cienko
wlewam do kubka
c) 3 jajka całe
Wszystko to wkładam do piekarnika na 50 stopni, aby sie rozgrzało
2. Gotuję 2 budynie, jak w przepisie, na litrze mleka
3. Wyjmuję z piekarnika wszystko (jeśli masło sie już roztopiło)
4. Do miski ze składnikami wlewam mleko z masłem i wbijam 2 żółtka i jedno całe jajko
5. Miksuję aż sie zrobi gładkie i odejdzie od miski (mikser ze "sprężynami" do kręcenia drożdżowca... czy jak sie to nazywa)
6. Blachę smaruję olejem i połowę ciasta rozciągam na niej....
7. Wylewam ciepły budyń równomiernie
8. Reszte ciasta rozkładam na górze
9. Wkładam do piekarnika na 50 st i czekam aż wyrośnie dwa razy większe, tymczasem....
10. Robię kruszonkę
6 łyżek mąki
5 płaskich łyżek cukru
50 g margaryny
11. Posypuję ciasto, podkręcam temperaturę do 180st i piekę ok.20 min, aż przyrumieni sie góra
12. Sprawdzam, czy ciasto opada przy nakłuciu nożem i wyjmuję jeśli nie...
13. Wystawiam na mróz, zeby można było szybko zjeść :tooth:
Chcę zrobić dziś to ciasto z budyniem. Tylko zastanawiam się ile gram może mieć pól paczki drożdży? Bu tu są jedynie takie małe paczuszki po 42g. Ale z tego co pamiętam te polskie paczki są duuuuużo wieksze...Tak więc nie wiem...
Ktoś może mi powiedzieć ile gram waży polska paczka drożdży???
Komentarz
tez nie umiem wkleic zdjecia, musze to konto zalozyc...
smacznego Kochani:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Trza :bigsmile: od nowa robić następne... :bigsmile:
Ale wiesz... U nas osób prawie :bigsmile: osiem, a do tego dwie koleżanki-bliźniaczki córek przyszły... I ich rodzice...
Moze tort wisniowy w godzine, pyszny na zimno?
A moze bialkowiec ?
A moze sernik z danio?
A moze trudne i pracochlonne ciasto Tygrysek?
A moze pieczone ziemniaczki ?
A moze gyros salatka - uwielbiana przez dzieci?
Teraz zmykam, bo Córcia z narzeczonym na gg umówiona i chce swojego laptopa odzyskać... :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Do jutra. :bigsmile:
dzięki :bigsmile:
ale jakbyscie jeszcze nie miały wyprobowanych stamtąd wszystkich przepisów - to podaje linka do przepisu na cytrynowe ciasto drożdżowe, takie do odrywania łapkami.
Baaaaardzo pracochlonne (przynajmniej dla mnie :bigsmile:) Ale efekt jest piorunujacy. Kulinarna rozkosz dla podniebienia, oryginalne i nietypowe.
Jedna wada: jedna keksówka to za malo, jak już ktoś się podejmie wyzwania to radzę zrobić dwie :cool:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/Drozdzowe-ciasto-cytrynowe-do-odrywania.html
Super wygląda, już bym się skusiła, ale z mięsem :sad:
Toż to dzisiaj piątek.
No cóż, może do soboty wytrzymam
Idę spenetrować lodówkę, może jakieś drożdże się ostały ....
Z nutą surowizny..... taki jak lubię - mmmmm..... komu? Komu?
Mam przepis od teściowej - zawsze sie udaje :bigsmile::bigsmile:
Robię mikserem bardzo krótko, a rośnie, ze hoho :shocked:
Jedno mnie zastanawia - w przepisie pisze 30 min w 200 stopniach, a ja wkładam do 50 stopni, podkrecam grzałkę do 180 i tylko 20 min piekę.
Wtedy jest idealny. I czy ja mam termometrr zepsuty w piekarniku?
Umiem wklejać zdjecia!!!!!!!!!!!!!! :crazy:
Chyba się posikam z radości!!!!!!
1.
a)
500g mąki
50g cukru
pół paczki drożdży pokruszonych
wsypuję do plastikowej miski, mieszam
b)
3/4 szkl mleka
50g masła kroję cienko
wlewam do kubka
c)
3 jajka całe
Wszystko to wkładam do piekarnika na 50 stopni, aby sie rozgrzało
2. Gotuję 2 budynie, jak w przepisie, na litrze mleka
3. Wyjmuję z piekarnika wszystko (jeśli masło sie już roztopiło)
4. Do miski ze składnikami wlewam mleko z masłem i wbijam 2 żółtka i jedno całe jajko
5. Miksuję aż sie zrobi gładkie i odejdzie od miski (mikser ze "sprężynami" do kręcenia drożdżowca... czy jak sie to nazywa)
6. Blachę smaruję olejem i połowę ciasta rozciągam na niej....
7. Wylewam ciepły budyń równomiernie
8. Reszte ciasta rozkładam na górze
9. Wkładam do piekarnika na 50 st i czekam aż wyrośnie dwa razy większe, tymczasem....
10. Robię kruszonkę
6 łyżek mąki
5 płaskich łyżek cukru
50 g margaryny
11. Posypuję ciasto, podkręcam temperaturę do 180st i piekę ok.20 min, aż przyrumieni sie góra
12. Sprawdzam, czy ciasto opada przy nakłuciu nożem i wyjmuję jeśli nie...
13. Wystawiam na mróz, zeby można było szybko zjeść :tooth:
Próba zwiekszenia ilości składników moze sie skończyć wyłażeniem ciasta z blachy w trakcie pieczenia, tak rośnie
To był przepis na bułki drożdzowe, a wyszła wariacja budyniowa z kruszonką :bigsmile:
Chcę zrobić dziś to ciasto z budyniem. Tylko zastanawiam się ile gram może mieć pól paczki drożdży? Bu tu są jedynie takie małe paczuszki po 42g. Ale z tego co pamiętam te polskie paczki są duuuuużo wieksze...Tak więc nie wiem...
Ktoś może mi powiedzieć ile gram waży polska paczka drożdży???