U mnie zawsze są warzywa sezonowe, z nich da się wyczarować cuda kulinarne w każdej porze roku. W sumie to robię wszystko prosto, czasem na parze, często duszone. Uwielbiam dodatek czosnku, cebuli lub pora (nie wszystko na raz), do tego w zależności od smaku warzywa albo krojone w kostkę, albo na zapałkę, albo w słupki, czy starte na grubych oczkach tarki. Do tego zioła i podstawa obiadu gotowa. Do tego codziennie zupy, które uwielbiamy. Bez warzyw nie ma u mnie jedzenia.
Ale mi zrobiłyście smaka na sałatkę z rukoli
Dzielę się przepisem:
rukola, ser typu blue, pomidorki secci z zalewy, avocado (musi być miękkie), prażone płatki migdałowe; na sos oliwa z oliwek, troch cytryny, pieprz sól (ew vegeta) i jakie kto lubi zioła.
Pokroić (jak ser twardszy można potarkować na tarce z dużym oczkiem), wymieszać i jeść:bigsmile:
A najprostszy przepis na surowe warzywka mam taki:
Do serka śmietankowego dodaję czosnku i jakąś ziołową mieszankę do sałatek, trochę jogurtu naturalnego, żeby serek miał rzadszą konsystencję, ale nie za rzadką, żeby nie spływał z warzyw.
I do takiego dipu kroję co mam: marchewkę, kalarepkę świeżą, paprykę, surowy kalafior, ogórka zielonego- maczać i jeść
No to ja w temacie dorzucę podrzucony mi przez koleżankę przepis na warzywną pastę na chlebek - moje dzieci jeszcze się nie przekonały, ale chyba nie będą miały wyjścia, bo jutro rano znów im zaserwuję! Mniam!
Ilości (wybaczcie!) tak "na oko":
- potarte drobno marchewki
- potarte drobno pietruszki
- posiekany w cieniuteńkie krążki kawalątek pora do smaku
>> to wszystko lekko podsmażam na oliwie z oliwek
>> Następnie doprawiam do smaku pieprzem, łyżeczką musztardy, ew. łyżeczką keczupu
Wsio! Na kromeczki świeżego chlebusia niezastąpione :bigsmile:
my ją jemy samą albo przegryzamy bagietką. Jak nie mam pomodorkow koktailowych to kroję normalne tylko bez gniazd nasiennych, istota smaku polega na połączeniu sałaty, sera i orzechów.
Cukinia a"la kotlety obtaczam w otrębach owsianych lub pszennych i dzieciom podaje z dżemem np z cukini: 5kg mlodej cukini bez skórki i gniazd nasiennych, 1kg cukru, 4galaretki pomarańczowe, kwasek cytrynowy do smaku, olejek cytrynowy. Cukinię ścieramy na tarce, gotujemy, dodajemy wszystkie składniki, gotujemy 30 min i przelewamy do słoików. Pyszny także w werji z dynią.
Składniki: ok. 700 g startej cukinii (dwie cukinie), 200 g dobrej jakości, świeżego, półtłustego twarogu (ser nie może być kwaśny), 1 małe jajko, 3 â?? 4 łyżki mąki z kaszy jaglanej lub orkiszowej lub pszennej (typ 2000 lub 1850), 1 łyżeczki świeżego tymianku (same listki), 2 ząbki czosnku, sól, oliwa z oliwek do smażenia.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć cukinię z wody, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Następnie smażyć placuszki na niewielkiej ilości oliwy. Podawać z pomidorową salsą (pokrojone pomidory z oliwą z oliwek, szczyptą soli, całość można poddusić na patelni i ewentualnie zmiksować).
A bakłażan jest super! Oczywiście podsmażony najlepiej na oliwie albo na oleju, a potem albo zapieczony z pomidorami albo po prostu jako składnik potrawy z pomidorami, cukinią, cebulą
Komentarz
Dzielę się przepisem:
rukola, ser typu blue, pomidorki secci z zalewy, avocado (musi być miękkie), prażone płatki migdałowe; na sos oliwa z oliwek, troch cytryny, pieprz sól (ew vegeta) i jakie kto lubi zioła.
Pokroić (jak ser twardszy można potarkować na tarce z dużym oczkiem), wymieszać i jeść:bigsmile:
Do serka śmietankowego dodaję czosnku i jakąś ziołową mieszankę do sałatek, trochę jogurtu naturalnego, żeby serek miał rzadszą konsystencję, ale nie za rzadką, żeby nie spływał z warzyw.
I do takiego dipu kroję co mam: marchewkę, kalarepkę świeżą, paprykę, surowy kalafior, ogórka zielonego- maczać i jeść
Ilości (wybaczcie!) tak "na oko":
- potarte drobno marchewki
- potarte drobno pietruszki
- posiekany w cieniuteńkie krążki kawalątek pora do smaku
>> to wszystko lekko podsmażam na oliwie z oliwek
>> Następnie doprawiam do smaku pieprzem, łyżeczką musztardy, ew. łyżeczką keczupu
Wsio! Na kromeczki świeżego chlebusia niezastąpione :bigsmile:
Ale mnie ten przepis przekonuje:bigsmile:
I przepadam za cukinią a'la kotlety.:bigsmile:
Roszponka, pomidorki koktailowe, siekane orzechy, ser gorgonzola (w kostkę pokrojony), trochę oliwy z oliwek, odrobina soku z cytryny, pieprz świeżo zmielony, sól. Można dodać trochę ziół prowansalskich.
- szał ciał, pychota, coś wspaniałego ! :bigsmile:
my ją jemy samą albo przegryzamy bagietką. Jak nie mam pomodorkow koktailowych to kroję normalne tylko bez gniazd nasiennych, istota smaku polega na połączeniu sałaty, sera i orzechów.
robimy sosy do makaronu, robimy z nia risotto, kotlety, danie z soczewicy i sepii (do ryzu, pyszne), pisto i oczywiscie cukinie nadziewana!!!
jest swietna do ryzu, do kuskusu, do makaronu, do nalesnikow, mniam!
Nadziewana robilismy juz z sepia, miesem mielonym, krewetkami...
Druga nasza milosc to oberzyna (baklazan) , choc chyba szybciej nam sie przejada
Składniki:
ok. 700 g startej cukinii (dwie cukinie),
200 g dobrej jakości, świeżego, półtłustego twarogu (ser nie może być kwaśny),
1 małe jajko,
3 â?? 4 łyżki mąki z kaszy jaglanej lub orkiszowej lub pszennej (typ 2000 lub 1850),
1 łyżeczki świeżego tymianku (same listki),
2 ząbki czosnku,
sól,
oliwa z oliwek do smażenia.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć cukinię z wody, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Następnie smażyć placuszki na niewielkiej ilości oliwy. Podawać z pomidorową salsą (pokrojone pomidory z oliwą z oliwek, szczyptą soli, całość można poddusić na patelni i ewentualnie zmiksować).
Zrobiłam dla dzieci, wyszło ok, zjadły
przepis jest ze strony ammniam.pl