Nie lubię soku z czarnego bzu-za to uwielbiam sok z kwiatów czarnego bzu
tak, tak-z kwiatów
przepyszny i bardzo zdrowy
zimą do herbaty
latem-z wodą mineralną, najlepiej lekko gazowaną
lub z miętą i lodem
odkrycie ubiegłoroczne u teściowej-w tym roku sok robi też moja Mamuś i Ciocia
polecam szczerze9choc ten cukier w nim mi troszkę nie pasuje, ale cóz...)
proszzzz:
32 baldachy kwiatów
2 litry wody
2 kg cukru
2 kwaski cytrynowe
lekko opłukane, strzepnięte baldachy traktujemy nożyczkami-ścinamy kwiatuszki, ma być jak najmniej "zielonego"
zalewamy wodą, dodajemy cukier i kwaski, zagotowujemy
wyłaczamy gaz, zostawiamy na 48 godzin
po tym czasie zlewamy do słoiczków przez geste sito/gazę i pasteryzujemy
moja teściowa robi to tak:wkłada słoiczki do gara z wodą i zagotowuje, pi kilku sekundach od zagotowania wyciąga i stawia "do góry nogami"
[cite] Kristi:[/cite]
Robię syrop:
40 kwiatów /baldachinów/
2 l.wody
5 cytryn
zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojoną cytrynę/ja nie dodaję skórki/
i wystudzić.Dodać kwiaty bzu /kwiatów się nie myję/ do zimnego syropu na 2-3 dni codziennie mieszając drewnianą łyżką.Po tym czasie przecedzić ,zagotować i rozlać do słoiczków.Nie pasteryzować.
Komentarz
tak, tak-z kwiatów
przepyszny i bardzo zdrowy
zimą do herbaty
latem-z wodą mineralną, najlepiej lekko gazowaną
lub z miętą i lodem
odkrycie ubiegłoroczne u teściowej-w tym roku sok robi też moja Mamuś i Ciocia
polecam szczerze9choc ten cukier w nim mi troszkę nie pasuje, ale cóz...)
to czemu nie pochwaliłaś się przepisem na ten sok :ff:
proszę o ten przepis :ih:
32 baldachy kwiatów
2 litry wody
2 kg cukru
2 kwaski cytrynowe
lekko opłukane, strzepnięte baldachy traktujemy nożyczkami-ścinamy kwiatuszki, ma być jak najmniej "zielonego"
zalewamy wodą, dodajemy cukier i kwaski, zagotowujemy
wyłaczamy gaz, zostawiamy na 48 godzin
po tym czasie zlewamy do słoiczków przez geste sito/gazę i pasteryzujemy
moja teściowa robi to tak:wkłada słoiczki do gara z wodą i zagotowuje, pi kilku sekundach od zagotowania wyciąga i stawia "do góry nogami"
tylko czy jeszcze gdzieś kwitnie bez?
No właśnie... u mnie już przekwitł
Ale za przepis dziękuję, wykorzystam w przyszłym roku, jak Bóg pozwoli.
ale aż 2 kg cukru
a ile cukru?
na 2 l.wody -2 kg cukru