Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Sok z czarnego bzu :)

2»

Komentarz

  • :shocked:
  • :bigsmile:
  • Nie lubię soku z czarnego bzu-za to uwielbiam sok z kwiatów czarnego bzu
    tak, tak-z kwiatów
    przepyszny i bardzo zdrowy
    zimą do herbaty
    latem-z wodą mineralną, najlepiej lekko gazowaną
    lub z miętą i lodem
    odkrycie ubiegłoroczne u teściowej-w tym roku sok robi też moja Mamuś i Ciocia
    polecam szczerze9choc ten cukier w nim mi troszkę nie pasuje, ale cóz...)
  • sok z kwiatów czarnego bzu
    to czemu nie pochwaliłaś się przepisem na ten sok :ff:
    proszę o ten przepis :ih:
  • proszzzz:
    32 baldachy kwiatów
    2 litry wody
    2 kg cukru
    2 kwaski cytrynowe

    lekko opłukane, strzepnięte baldachy traktujemy nożyczkami-ścinamy kwiatuszki, ma być jak najmniej "zielonego"
    zalewamy wodą, dodajemy cukier i kwaski, zagotowujemy
    wyłaczamy gaz, zostawiamy na 48 godzin
    po tym czasie zlewamy do słoiczków przez geste sito/gazę i pasteryzujemy

    moja teściowa robi to tak:wkłada słoiczki do gara z wodą i zagotowuje, pi kilku sekundach od zagotowania wyciąga i stawia "do góry nogami"


    tylko czy jeszcze gdzieś kwitnie bez?
  • [cite] kociara:[/cite]


    tylko czy jeszcze gdzieś kwitnie bez?


    No właśnie... u mnie już przekwitł :cry:
    Ale za przepis dziękuję, wykorzystam w przyszłym roku, jak Bóg pozwoli.
  • U nas dopiero rozkwita.:ip:
  • ja jeszcze od biedy bym znalazł

    ale aż 2 kg cukru
  • [cite] Kristi:[/cite]
    Robię syrop:
    40 kwiatów /baldachinów/
    2 l.wody
    5 cytryn
    zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojoną cytrynę/ja nie dodaję skórki/
    i wystudzić.Dodać kwiaty bzu /kwiatów się nie myję/ do zimnego syropu na 2-3 dni codziennie mieszając drewnianą łyżką.Po tym czasie przecedzić ,zagotować i rozlać do słoiczków.Nie pasteryzować.

    a ile cukru? :)
  • @basja
    na 2 l.wody -2 kg cukru
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.