Sluchajcie pomocy - zrobiłam ciasto z maki żytniej 650g, z resztkami ciasta drożdżowego, wiórkami kokosowymi oraz ta piana aquafaba czyli piana z wody po cieciorce, dodatkowo dowalilam tam sporo jablek w kostkę pokrojonych. Wyszlo to to bardzo mokre, nawet się pokroić nie da na porcje - jak to to zjeść? A ważniejsze pytanie brzmi - jak to gościom na chrzcinach podać? No dobre wyszlo ino brejowate. Nie wspominając o drożdżowym z którego zakalec wyszedł bo opadlo :-(
Za dużo jabłek , drożdżowe i żyto uuu zła para ciężkie i gliniaste, Zrób deser typu śnieżka na wodzie, galaretka pektynowa, mleczko kokosowe z żelatyna i wyjdzie ptasie mleczko, do tego owoce czy rodzynki szybki jabłecznik: szkl kaszy manny , szkl cukru, szkl jabłek w grube wiórki, zamieszać w misce i na blaszkę do pieca nie pamiętam ile piec ale na czuja
@Agnieszka82, a nie da się do małych filiżanek ciasta nałożyć, ugnieść i "zrobić babkę" na talerzyku? Wtedy sypniesz szczyptę wiórek na, obok i masz deser z Krainy Lodu. Ja tak robię, jak mi proporce się pomyrdają i zamiast kuleczek z jaglanki i kokosu mam garnek smakowitego "piasku". Wtedy upycham, wystukuję, konfiturka na, kakao dokoła i git.
Zrobiliśmy chipsy z buraków w piekarniku. Część się przypaliła, część zmieniła się w mokre pokurczone szmatki. Smakuje nie lepiej niż wygląda. Jak to robić?
A może zbyt grubo pokrojone były?Dobrze jest je cieniusieńko pokroić np.obieraczka do warzyw,posolić i lekko posmarować oliwą i piec 30 min w 180 stopniach na papierze do pieczenia.Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i pilnować żeby się nie poprzypalały właśnie.
Czy macie jakieś specjalne patenty na sałatkę warzywną (z gotowanej marchewki, kartofli itp.)? Jedne mi smakują bardziej drugie mniej, więc podejrzewam, że każdy ma inny przepis. Co dodajecie?
mleczko kokosowe do dyniowej jest super ja robię dyniową na warzywnym, ale jeśli nie jest to najbardziej wyczuwalny smak (czyli jest to bardziej dyniowa niż rosół) to myślę, że będzie ok! Smak dyniowej można podkręcić pieczoną papryką, pomidorami, koncentratem pomidorowym (ostrożnie, bo będzie pomidorowa - chociaż pomidorowa z mlekiem kokosowym też jest super!), grzaneczkami, możesz do niej podać pieczone bataty, albo dodać batatów do środka i zblendować, do dyniowej dobra jest kolendra, też bardzo gra z mleczkiem kokosowym, na wierzch na talerzu możesz posypać zupę prażonymi pestkami (np słonecznik albo dynia właśnie), możesz po wierzchu już na talerzu polać odrobinę olejem/oliwą np. z chilli albo dyniowym albo jakimś smakowym jeśli masz
A co do sałatki warzywnej: dla mnie liczy się jakoś składników. Nie zjem takiej sklepowej, po prostu nie jestem w stanie. Do domowej kupujemy dobrej jakości warzywa, nie supermarketowe tylko na bazarku, dodaję dobre jabłka, dobry majonez, wiejskie jajka, to chyba cała tajemnica
Marchewka, pietruszka, seler, por surowy, jablko (od smaku jablka duzo zalezy), groszek konserwowy, ziemniak gotowany, jajko (opcjonalnie), og. kwaszony I/lub konserwowy, sol, pieprz, majonez. Jarzyny w wodzie gotowane, ale jak nie mam pomyslu na jarzyny z rosolu, to tez wykorzystuje, wtedy smakuje zupelnie inaczej. Moja tesciowa nie dodaje pora, tylko cebule. Mysle, ze tez majonez jest wazny, bo kazdy inaczej smakuje. Jak spotkasz salatke, ktora Ci pasuje, to najlepiej spytaj o wszystkie szczegoly robiacego ja. Kazdy tez ma inny smak, moj maz kiedys bardzo lubil majonez kielecki, mi on nigdy nie podszedl smakiem.
A do dyniowej na miesnym wywarze wedlug mnie pasuje mleczko kokosowe.
Ja robie tylko wersje z curry i mleczkiem, ale bezmiesna, taka corka bezwarzywna chetnie zjada. Czosnek, cebula, dynia, smarze w garnku z curry, zalewam woda z domowa wegeta i gotuje az bedzie miekkie, miksuje, potem dolewam mleczko I chwile jeszcze podgrzewam. Do tego grzanki, groszek ptysiowy.
W sałatce ważne są proporcje,ilość majonezu,ja nie lubię "suchej" sałatki z mikro-iloscią majonezu albo jakimiś zamienniki typu smietana-jogurt.Marka majonezu też jest bardzo ważna,faktycznie każdy smakuje inaczej.Najlepiej samemu zrobić z dobrych składników,podobno,ale to chyba wyższa szkoła jazdy Ziemniaki,marchewki,pietruszkę, seler gotuję razem i w łupinach,dodaję łyżkę soli.Nie za długo,żeby się nie rozgotowały. Potem studzę,obieram, w międzyczasie jajka (najlepiej ze wsi). Zamiast cebuli biała cześć pora. Jabłko,groszek,ogórki konserwowe,drobno posiekaną zielona pietruszka w sezonie,majonez-u nas tylko winiary. Podobno na smak wpływa też to jak drobno pokrojone są składniki.
Dodawałam do dyniowej mleczko kokosowe, ale raz przesadziłam (choć podejrzewam, ze to akurat była kwestia uzytej wówczas dyni-ten jeden, jedyny raz użyłam piżmowej a nie moje ulubione hokkaido) i miała jakiś taki zbyt bogaty, lekko mdlący w taki nietypowy sposób smak. teraz do dyni dodaję kawałek batata i ziemniaki, cebulę lub pora, podduszam (pokrojone w kostkę), potem zalewam wodą, dodaje trochę kuminu (bardzo lubię), soli, pieprzu, imbiru, gotuję, miskuję niezbyt dokładnie (lubię kawałeczki warzyw). Bardzo lubię posypaną chipsami z kabanosa - cieniutko pokrojone cienkie kabanosy wyzmażam na chrupko na suchej patelni. @sylwia1974 mówiła, ze smakowało
Do sałatki ziemniaczanej polecam dodać obok majonezu łyżeczkę chrzanu. Chrzan super podkręca smak majonezu, pasta z jajek z majonezem i odrobiną smaku chrzanu ma niesamowity smak. Chrzan niezbyt wyczuwalny, ale zupełnie inny. My bardzo lubimy
A może jeszcze jakiś pomysł na sałatkę urodzinową niemajonezową dla odmiany? Tak, żeby był wybór. Nie mam pomysłu, bo pomidory teraz i ogórki to trochę masakra
@Skatarzyna a npiszesz mi jak upiec te buraczki i jak poszatkować? W sensie w kosteczkę, słupki, talarki? Rozumiem, że oliwa z oliwek i migdały w płatkach?
Komentarz
Sluchajcie pomocy - zrobiłam ciasto z maki żytniej 650g, z resztkami ciasta drożdżowego, wiórkami kokosowymi oraz ta piana aquafaba czyli piana z wody po cieciorce, dodatkowo dowalilam tam sporo jablek w kostkę pokrojonych. Wyszlo to to bardzo mokre, nawet się pokroić nie da na porcje - jak to to zjeść? A ważniejsze pytanie brzmi - jak to gościom na chrzcinach podać? No dobre wyszlo ino brejowate. Nie wspominając o drożdżowym z którego zakalec wyszedł bo opadlo :-(
jak podać jedno i drugie?
Zrób deser typu śnieżka na wodzie, galaretka pektynowa, mleczko kokosowe z żelatyna i wyjdzie ptasie mleczko, do tego owoce czy rodzynki
szybki jabłecznik: szkl kaszy manny , szkl cukru, szkl jabłek w grube wiórki, zamieszać w misce i na blaszkę do pieca nie pamiętam ile piec ale na czuja
Ja tak robię, jak mi proporce się pomyrdają i zamiast kuleczek z jaglanki i kokosu mam garnek smakowitego "piasku". Wtedy upycham, wystukuję, konfiturka na, kakao dokoła i git.
A może zbyt grubo pokrojone były?Dobrze jest je cieniusieńko pokroić np.obieraczka do warzyw,posolić i lekko posmarować oliwą i piec 30 min w 180 stopniach na papierze do pieczenia.Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i pilnować żeby się nie poprzypalały właśnie.
A do dyniowej na miesnym wywarze wedlug mnie pasuje mleczko kokosowe.
Ja robie tylko wersje z curry i mleczkiem, ale bezmiesna, taka corka bezwarzywna chetnie zjada. Czosnek, cebula, dynia, smarze w garnku z curry, zalewam woda z domowa wegeta i gotuje az bedzie miekkie, miksuje, potem dolewam mleczko I chwile jeszcze podgrzewam. Do tego grzanki, groszek ptysiowy.
Ziemniaki,marchewki,pietruszkę, seler gotuję razem i w łupinach,dodaję łyżkę soli.Nie za długo,żeby się nie rozgotowały.
Potem studzę,obieram, w międzyczasie jajka (najlepiej ze wsi). Zamiast cebuli biała cześć pora. Jabłko,groszek,ogórki konserwowe,drobno posiekaną zielona pietruszka w sezonie,majonez-u nas tylko winiary.
Podobno na smak wpływa też to jak drobno pokrojone są składniki.
teraz do dyni dodaję kawałek batata i ziemniaki, cebulę lub pora, podduszam (pokrojone w kostkę), potem zalewam wodą, dodaje trochę kuminu (bardzo lubię), soli, pieprzu, imbiru, gotuję, miskuję niezbyt dokładnie (lubię kawałeczki warzyw). Bardzo lubię posypaną chipsami z kabanosa - cieniutko pokrojone cienkie kabanosy wyzmażam na chrupko na suchej patelni. @sylwia1974 mówiła, ze smakowało
Do sałatki ziemniaczanej polecam dodać obok majonezu łyżeczkę chrzanu. Chrzan super podkręca smak majonezu, pasta z jajek z majonezem i odrobiną smaku chrzanu ma niesamowity smak. Chrzan niezbyt wyczuwalny, ale zupełnie inny. My bardzo lubimy
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2015/01/niemiecka-saatka-ziemniaczana.html