Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

11011131516148

Komentarz

  • Sluchajcie pomocy - zrobiłam ciasto z maki żytniej 650g, z resztkami ciasta drożdżowego, wiórkami kokosowymi oraz ta piana aquafaba czyli piana z wody po cieciorce, dodatkowo dowalilam tam sporo jablek w kostkę pokrojonych. Wyszlo to to bardzo mokre, nawet się pokroić nie da na porcje - jak to to zjeść? A ważniejsze pytanie brzmi - jak to gościom na chrzcinach podać? No dobre wyszlo ino brejowate. Nie wspominając o drożdżowym z którego zakalec wyszedł bo opadlo :-(

    jak podać jedno i drugie?

  • Za dużo jabłek , drożdżowe i żyto uuu zła para ciężkie i gliniaste,
    Zrób deser typu śnieżka na wodzie, galaretka pektynowa, mleczko kokosowe z żelatyna i wyjdzie ptasie mleczko, do tego owoce czy rodzynki
    szybki jabłecznik: szkl kaszy manny , szkl cukru, szkl jabłek w grube wiórki, zamieszać w misce i na blaszkę  do pieca nie pamiętam ile piec  ale na czuja :)
  • Buuu nie pocieszylas mnie, juz mi się nie chce nic robic. Tort tylko będzie zdaje sie, resztę Franek zeżre.
  • to jutro kup coś w cukierni i już , czasem tak bywa
  • Lyzka nakladaj jako mus albo browni do tego lody albo polewa
    Podziękowali 1Agnieszka82
  • ja bum te jablkowe wlozyla do pucharków, miseczek i na gore dala bita śmietanę. Bedzie pycha i elegancko podane.
    Podziękowali 3Agnieszka82 madzikg Katia
  • Ha! Dziewczyny właśnie tak pomyślałam o tych pucharkach :-)'znaczy sie jeszcze da się uratować :))
  • ni pewnie za się da. Tylko udawaj ze od początku byl taki plan. Nikt się nie zorientuje.
  • @Agnieszka82, a nie da się do małych filiżanek ciasta nałożyć, ugnieść i "zrobić babkę" na talerzyku?  Wtedy sypniesz szczyptę wiórek na, obok i masz deser z Krainy Lodu. 
    Ja tak robię, jak mi proporce się pomyrdają i zamiast kuleczek z jaglanki i kokosu mam garnek smakowitego "piasku". Wtedy upycham, wystukuję, konfiturka na, kakao dokoła i git.


    Podziękowali 3babka4 Katia Agnieszka82
  • tym bardziej doceniam, że Zosię mam "ciastową" i wszystkie wypieki, jak z obrazka!
  • Ciasta to moja specjalność, Cora odziedziczyła po mnie hehehe, na chrzciny 2 z  z cukierni, jedno swojskie bo to czasu nie ma i człek w połogu, :)
  • Mam pytanie o mąkę ryżową. Można jej użyć np. do ciasta zamiast pszennej?
  • To może mix ryżowej i pszennej? Bo dostałam kg (trochę przeterminowanej) i się nad nim zastanawiam.
  • Katia powiedział(a):
    To może mix ryżowej i pszennej? Bo dostałam kg (trochę przeterminowanej) i się nad nim zastanawiam.
    A może by tak chleb?
    PaniWiosna powiedział(a):
    Zrobiliśmy chipsy z buraków w piekarniku. Część się przypaliła, część zmieniła się w mokre pokurczone szmatki. Smakuje nie lepiej niż wygląda. Jak to robić? 
    A może zbyt grubo pokrojone były?Dobrze jest je cieniusieńko pokroić np.obieraczka do warzyw,posolić i lekko posmarować oliwą i piec 30 min w 180 stopniach na papierze do pieczenia.Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i pilnować żeby się nie poprzypalały właśnie.
  • A z marchwi da się zrobić te chipsy?
  • Oczywiście z marchwi też.I z selera i z pietruszki i z jabłek.
  • Czy macie jakieś specjalne patenty na sałatkę warzywną (z gotowanej marchewki, kartofli itp.)? Jedne mi smakują bardziej drugie mniej, więc podejrzewam, że każdy ma inny przepis. Co dodajecie?
  • I jeszcze jedno pytanie czy do zupy dyniowej na wywarze mięsnym pasuje mleczko kokosowe? Czym jeszcze można podkręcić smak?
  • mleczko kokosowe do dyniowej jest super :) ja robię dyniową na warzywnym, ale jeśli nie jest to najbardziej wyczuwalny smak (czyli jest to bardziej dyniowa niż rosół) to myślę, że będzie ok! Smak dyniowej można podkręcić pieczoną papryką, pomidorami, koncentratem pomidorowym (ostrożnie, bo będzie pomidorowa - chociaż pomidorowa z mlekiem kokosowym też jest super!), grzaneczkami, możesz do niej podać pieczone bataty, albo dodać batatów do środka i zblendować, do dyniowej dobra jest kolendra, też bardzo gra z mleczkiem kokosowym, na wierzch na talerzu możesz posypać zupę prażonymi pestkami (np słonecznik albo dynia właśnie), możesz po wierzchu już na talerzu polać odrobinę olejem/oliwą np. z chilli albo dyniowym albo jakimś smakowym jeśli masz :)
    Podziękowali 1Hope
  • A co do sałatki warzywnej: dla mnie liczy się jakoś składników. Nie zjem takiej sklepowej, po prostu nie jestem w stanie. Do domowej kupujemy dobrej jakości warzywa, nie supermarketowe tylko na bazarku, dodaję dobre jabłka, dobry majonez, wiejskie jajka, to chyba cała tajemnica :)
    Podziękowali 1Hope
  • Marchewka, pietruszka, seler, por surowy, jablko (od smaku jablka duzo zalezy), groszek konserwowy, ziemniak gotowany, jajko (opcjonalnie), og. kwaszony I/lub konserwowy, sol, pieprz, majonez. Jarzyny w wodzie gotowane, ale jak nie mam pomyslu na jarzyny z rosolu, to tez wykorzystuje, wtedy smakuje zupelnie inaczej. Moja tesciowa nie dodaje pora, tylko cebule. Mysle, ze tez majonez jest wazny, bo kazdy inaczej smakuje. Jak spotkasz salatke, ktora Ci pasuje, to najlepiej spytaj o wszystkie szczegoly robiacego ja. Kazdy tez ma inny smak, moj maz kiedys bardzo lubil majonez kielecki, mi on nigdy nie podszedl smakiem.
    Podziękowali 1Hope
  • A do dyniowej na miesnym wywarze wedlug mnie pasuje mleczko kokosowe.

    Ja robie tylko wersje z curry i mleczkiem, ale bezmiesna, taka corka bezwarzywna :) chetnie zjada. Czosnek, cebula, dynia, smarze w garnku z curry, zalewam woda z domowa wegeta i gotuje az bedzie miekkie, miksuje, potem dolewam mleczko I chwile jeszcze podgrzewam. Do tego grzanki, groszek ptysiowy.

    Podziękowali 1Hope
  • O to to! Ja kieleckiego nie zjem i już, chociaż wiele ludzi chwali i je tylko taki.
  • W sałatce ważne są proporcje,ilość majonezu,ja nie lubię "suchej" sałatki z mikro-iloscią majonezu albo jakimiś zamienniki typu smietana-jogurt.Marka majonezu też jest bardzo ważna,faktycznie każdy smakuje inaczej.Najlepiej samemu zrobić z dobrych składników,podobno,ale to chyba wyższa szkoła jazdy :)
    Ziemniaki,marchewki,pietruszkę, seler gotuję razem i w łupinach,dodaję łyżkę soli.Nie za długo,żeby się nie rozgotowały.
    Potem studzę,obieram, w międzyczasie jajka (najlepiej ze wsi). Zamiast cebuli biała cześć pora. Jabłko,groszek,ogórki konserwowe,drobno posiekaną zielona pietruszka w sezonie,majonez-u nas tylko winiary.
    Podobno na smak wpływa też to jak drobno pokrojone są składniki. 
    Podziękowali 1Hope
  • Oczywiście solę i pieprzę,dodaję trochę pieprzu ziołowego.
  • edytowano listopada 2016
    Dodawałam do dyniowej mleczko kokosowe, ale raz przesadziłam (choć podejrzewam, ze to akurat była kwestia uzytej wówczas dyni-ten jeden, jedyny raz użyłam piżmowej a nie moje ulubione hokkaido) i miała jakiś taki zbyt bogaty, lekko mdlący w taki nietypowy sposób smak.
    teraz do dyni dodaję kawałek batata i ziemniaki, cebulę lub pora, podduszam (pokrojone w kostkę), potem zalewam wodą, dodaje trochę kuminu (bardzo lubię), soli, pieprzu, imbiru, gotuję, miskuję niezbyt dokładnie (lubię kawałeczki warzyw). Bardzo lubię posypaną chipsami z kabanosa - cieniutko pokrojone cienkie kabanosy wyzmażam na chrupko na suchej patelni. @sylwia1974  mówiła, ze smakowało ;)

    Do sałatki ziemniaczanej polecam dodać obok majonezu łyżeczkę chrzanu. Chrzan super podkręca smak majonezu, pasta z jajek z majonezem i odrobiną smaku  chrzanu ma niesamowity smak. Chrzan niezbyt wyczuwalny, ale zupełnie inny. My bardzo lubimy
    Podziękowali 2Hope sylwia1974
  • A może jeszcze jakiś pomysł na sałatkę urodzinową niemajonezową dla odmiany? Tak, żeby był wybór. Nie mam pomysłu, bo pomidory teraz i ogórki to trochę masakra :(
  • no i nasza ulubiona - cieniutko poszatkowane pieczone buraki, pokruszona feta, rukola, ciut dobrej oliwy i uprażone migday na wierzch :)
    Podziękowali 3Felicyta Hope madzikg
  • @Skatarzyna a npiszesz mi jak upiec te buraczki i jak poszatkować? W sensie w kosteczkę, słupki, talarki? Rozumiem, że oliwa z oliwek i migdały w płatkach? :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.