Coś jak potrawka do ryżu. Poddusić cebulkę, dodać pokrojone mięso i warzywa, poddusić, zaklepać mąką ze śmietaną albo z rosołem, dać kilka kropli cytryny, ewentualnie doprawić, można dodać np.zielonego groszku albo pietruszki zielonej. Z ryżem nawet może być:) Podobno z agrestem to weselny obiad Kaszubów
Na moich Kaszubach to z rodzynkami, nie z agrestem. I jednak całej włoszczyzny z rosołu się nie daje, mięso przeważa.
Przypuszczam czasem ugotowaną marchewkęprzez maszynkę i podaję na ciepło, jako jarzynkę do obiadu. Mikołaj i Małgosia bardzo lubią. A buraki @Bagata po prostu straciły wodę. Też mi się to nie raz zdarzyło, że wysuszylam na wior .
Mam zamrozony ser kozi. Jak mogę go wykorztstac? Bym chciala chyba jakos zapiec albo kluski z niego zrobic chyba bo rozmrozony nie podoba mi sie konsystencja. Tarta jakos nie przemawia do mnie. Podpowiecie?
Pizza z kozim serem jest dla wielu osób przysmakiem. Może ten wariant na utylizację rozmrożone go sera by się u Ciebie sprawdzil? Moja współlokatorka przywoziła z domu serniki z koziego sera. Ja wielokrotnie z rozmrożonego twarogu ale krowiego piekłam serniki wiedeńskie - czyli sam ser, bez spodu. Zależy ile tego masz, jak kilo czy więcej niż kilo to może sernik a jak mniej to jako posypką do zapieczenie albo do jakiejś sałatki - kozi ser pasuje do buraków.
Dziś szukałam przepisu na francuskie ciasto wytrawne z kozim serem. Piecze się to w takiej prostokątnej foremce do keksa albo chleba.
250g mąki, 15 g proszku do pieczenia - zmieszać
ser kozi; suszone śliwki/oliwki; pistacje/orzechy - pokroić na kawałki/posiekać
Ubić 4 jajka, dodać 150 ml oliwy, 100 ml mleka i 50 g jogurtu, sól i pieprz. Połączyć z mąką i dodatkami (zrobi się płynna masa). Piec w podłużnej foremce na papierze do pieczenia w 180 stopniach ok. 30-40 minut.
Żeby nie wyszło tak jak w tym dowcipie obrazkowym: bardzo dobre, Halina, tylko nie rób tego wincyj. Czyli co by tam poszlo: jajka, mąka, drożdże, troszkę cukru, soli, jablkA i woda, tak? Próbuje sobie ten smak wyobrazić. Wyjść wyjda. Mąką z wodą daje taki klajster, może jajka i jabłka by troche uratowały smak ale raczej nie będzie to tak samo smaczne jak na mleku/ zsiadłym mleku/kefirze. Ed.literowki
@Aga85 moja córka robi przepyszne placuszki na serku kuleczkowym - jak my to mowimy- Piątnica. Normalnie bierze mąkę, jajka, opakowanie takiego serka, troszkę to soli i smaży na oleju. Wychodzą extra placuszki, z takim fajnym faktorem X - bo te kuleczki tak ciekawie w tym cieście wychodzą, tak miło się na nie natrafia. Więc myślę, że nawet ten serek da lepszy, ciekawszy smak niż woda. Z wodą to takie macowate będzie. Jakbys miała dojrzałe banany to też warto wkroic do masy, troszkę cynamonu.
Odezwała się do mnie znajoma z prośbą o przesłanie naszego tygodniowego jadłospisu, bo nie radzi sobie z karmieniem rodziny.
@Elunia, czy na Twoim kanale jest coś takiego? Chodzi o maksymalnie proste dania dla całej rodziny, w tym małych dzieci, z których można skomponować kompletny jadłospis?
Mam b.banalny problem: gdzie, u licha, jest wątek z ciastami na Boże Narodzenie? Mam 2 przepisy, które chciałabym wypróbować (tzn.chciałabym, żeby ktoś je upiekł i powiedział, jak smakują ).
Ja nie wiem co tam corka wymyslila. Jestem poza domem. A ona mnie o ten przepis prosiła. Nie pomoglam bo nie mialam pod ręką. W sumie...nie sie uczy radzic sobie
Nie wiem wprawdzie z czym ta tarta ani czy ten gość je jajka ale taki pomysł mi przyszedł: podsmażyć polplasterki swojskiej kiełbasy i to rozbeltac z jajkami i zalać wierzch. Wyjdzie coś w rodzaju jajecznicy z kiełbasą ale będzie to smaczne.
Ja bym zagotowała i wrzący wlała do słoika. Powinien się zassać i w lodówce trochę może posiedzieć. Ja tak robię z każdą zupą, jak nie wyłączę w mózgu opcji, że gar 5 l muszę ugotować
Komentarz
A buraki @Bagata po prostu straciły wodę. Też mi się to nie raz zdarzyło, że wysuszylam na wior .
Zależy ile tego masz, jak kilo czy więcej niż kilo to może sernik a jak mniej to jako posypką do zapieczenie albo do jakiejś sałatki - kozi ser pasuje do buraków.
Czyli co by tam poszlo: jajka, mąka, drożdże, troszkę cukru, soli, jablkA i woda, tak? Próbuje sobie ten smak wyobrazić. Wyjść wyjda. Mąką z wodą daje taki klajster, może jajka i jabłka by troche uratowały smak ale raczej nie będzie to tak samo smaczne jak na mleku/ zsiadłym mleku/kefirze.
Ed.literowki
Więc myślę, że nawet ten serek da lepszy, ciekawszy smak niż woda. Z wodą to takie macowate będzie.
Jakbys miała dojrzałe banany to też warto wkroic do masy, troszkę cynamonu.
Dzięki Elunia, fajny
A Wy stosujecie?
https://domowa.tv/woskowijki-jaka-wybrac/
Właśnie zniknęła trzecia porcja z tych upieczonych na zaś, żeby potem dekorować i jeść w Święta. Dwie poprzednie także pożarte natychmiast...
@Elunia, czy na Twoim kanale jest coś takiego? Chodzi o maksymalnie proste dania dla całej rodziny, w tym małych dzieci, z których można skomponować kompletny jadłospis?
W sumie...nie sie uczy radzic sobie
Albo WZ-kę