Marcela zabij mnie, ale ta szarlotka ma pieczony biszkopt. Mozna zastapic go gotowym spodem lub biszkioptami dla dzieci.
biszkopt moj:
1 szkl maki
1szkla cukru
4 jajka
1 lyzka maki ziemniaczanej
3 lyzki oleju
bialka ubic + sczypta soli, w drugim naczyniu zoltka, cukier, olej, maki. dodac bialka i lekko ubic.
Szarlot:
5- 7 jablek [nie moga byc winne]
2 galaretki brzoskwiniowe
Smietana 30% lub 36%
jablka ucieram na tarce tej naj naj naj drogniejszej [taki mus sie robi - UWAGA NA PALUCHY]
galaretki w 2 szklankach wody rozpuszczam
gdy galaretka wystygnie - wlac do jablek i umiescic na biszkopcie jak juz bedze gestniala. Gdy jablka zastygna ubic smietane i przelozyc na jablka, posypac cynamonem i kakao jak ktos lubi.
jesli pieczemy biszkopt sami to dodac do smietany 2-3 lyzki cukru pudru, jesli kupcze spody to bez cukru, bo spody sa bardzo slodkie, chyba ze ktos lubi slodko slodkie, wiec wedle uznania!
dodalabym fote, ale juz zjedzone :tooth:
Komentarz
Dzięki! Upiekę u teściowej :cool:
Tak samo z rgalikami...
Olesia, nie robiłaś jeszcze z galaretką, nie? Za tydz będę w domu to wiesz.... :cool::cool::cool:
Za to Twoja pianka śnieżka+galaretka bije rekordy. Piotrek mógłby litr dziennie zjeść i jeszcze pyta, czy mi jutro zrobię...
Ale to dobrze o nim świadczy.:bigsmile:
moje dzieci uwielbiaja bita smietane , kupuje taka w woreczku ma waznosc kilka dni. Pyszna jest. Tylko od swieta, wiec pewnie dlatego tak lubia:bigsmile:
Marcela, a z biszkoptami okraglymi?
ale okragle ok :bigsmile:
*Dwa jogurty naturalne po 300 ml każdy ( lub dwa po 270 jeśli nie znajdziecie o większej pojemności) .
*Kawa rozpuszczalna.
*Aromat migdałowy.
*Cukier puder lub ewentualnie cukier zwykły.
*Żelatyna.
Sposób wykonania: rozpuszczamy 5 pełnych łyżeczek żelatyny w 90 ml wody gorącej. Do jogurtu dodajemy cukier. Tak dużo jak lubimy. Ja dodaje sporo bo uwielbiam słodkie. Gdy żelatyna jest letnia wlewamy do jogurtu i miksujemy krótko. Teraz dzielimy jogurt z żelatyną na dwie porcje. Do jednej dodajemy 5 kropli olejku migdałowego. Do drugiej kawę rozpuszczalną /ja daję 1,5 łyżeczki/ . Mieszamy . Szybko wykładamy do blaszki lub salaterki. Najpierw warstwę z kawą a na nią białą z olejkiem migdałowym. Można na to zetrzeć czekoladę lub polać strużką karmelu. Wsuwamy na 10 minut do lodówki a potem wsuwamy do brzuszków
Aha, kawę możemy zamienić na kakao jeśli ktoś woli . Wówczas też warto dosypać szczyptę cynamonu do tego kakao. Warstwa taka nieco piernikowa b.smaczna się zrobi.