... wytłumaczyć jak ugotować takie rzeczy jak (ile czasu, ile wody, sypać do zimnej/gorącej, płukać przed czy nie):
1. ryż biały
2. ryż brązowy
3. kaszę jęczmienną np. mazurską
4. pęczak
5. gryczaną (i czym się różni prażona od nieprażonej)
postanowiłam ostatecznie rozstać się z ww. w torebkach i potrzebuję wskazówek
Komentarz
Ryż , groch, fasolę, kaszę - myję. Przechowywana i paczkowana jest w różnych warunkach. Często w magazynach są, niestety, myszy.... Lepiej myć, nawet jeśli poddawana jest potem obróbce cieplnej:)
Ryż można prażyć na patelni ale nie trzeba. Zależy co chcemy z niego robić. Do risotto ryż prażymy koniecznie / inaczej to nie risotto a ryż z czymś tam:) /
* kasza gryczana - dwa razy tyle wody, co kaszy
* kasza krakowska - j.w.
* ryż - j.w. (ale można też w dużej ilości wody a potem odcedzić jak makaron)
* kasza jaglana - dwa i pół raza więcej wody niż kaszy
* kasza perłowa - jak jaglana
* pęczak - trzy razy tyle wody co kaszy
Na 250 g kaszy daję solidną łyżkę masła (bo lubię) i troszkę soli (bo też lubię).
na stronie puszka.pl oprócz instrukcji (mniej dokładanej niż Katarzyny, prawda...) jak gotować różne kasze, jest też fajny kawałek o kiełkach i inne cuda. Plus setki przepisów wegetariańskich, o różnym stopniu skomplikowania. Polecam, korzystam.
dlaczego robisz tak samo jak ja? :shocked:
Idealny opis Katarzyno!:bigsmile:
... chociaz wiez telepatyczna... hmmm kto wie