Podobno bardzo zdrowy jest sok - ale jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak go wycisnąć (przecież nie w zwykłej sokowirówce chyba? w końcu to nie jabłka)
i ile tej sałaty musiałoby być na szklankę soku... :P
Jak sałata to tylko z vinegretem :bigsmile:
Ostatecznie może być tylko skropiona oliwą i cytryną
Ooo, przypomniałam sobie. Na Dzien Matki Teściowa podała sałatę z połówkami truskawek. Pycha! :cool:
+ sery (zolty, feta, mozarella)
+ sos (oliwa + balsamico/ jogurt z czosnkien)
zawsze daje swieze ziola z ogrodka (mieta, szalwia, tymianek, szczypiorek, oregano i co tam akurat mam)
i prazone nasionka (robie zawsze wczesniej taki zapas z roznych ziaren i przechowuje w szczelnie zamknietym sloiku - maz uwielbia podjadac:
slonecznik, dynia, sezam, orzechy wloskie i laskowe, cranberry, ...)
i tym sposobem codziennie mam inna salate, a maz mysli, ze jestem niezla gospodynia
:cool:
[cite] maniek:[/cite]Co sądzicie o sałacie smażonej?
Moja mama robi taką potrawę, która nikogo innego w rodzinie nie kręci, to jest podobno kaszubski wynalazek ( bo jestem czystej krwi półkaszubką), nie jest to smażone co prawda ale do rzeczy: sałatę zaparza się skwareczkami z boczku i zalewa zsiadłym mlekiem. Mama zajada się tym całe lato.
Maniek: "Nie łączcie surowego ogórka z pomidorem! " "enzymy z ogórka pozbawiają pomidora wielu wartości."
Marta Gessler :
"pomidor i ogórek. Zawsze uczono nas, że obecny w ogórkach enzym zabija w pomidorach witaminę C. Ale jeżeli przed połączeniem składniki wymieszamy z odrobiną oliwy z oliwek, podziała ona ochronnie, a nawet zwiększy wchłanialność antyutleniaczy, które mają pomidory."
[cite] hipolit:[/cite]Maniek:
<i>"Nie łączcie surowego ogórka z pomidorem! "</i>
<i>"enzymy z ogórka pozbawiają pomidora wielu wartości."</i>
Marta Gessler :
<i>"pomidor i ogórek. Zawsze uczono nas, że obecny w ogórkach enzym zabija w pomidorach witaminę C. Ale jeżeli przed połączeniem składniki wymieszamy z odrobiną oliwy z oliwek, podziała ona ochronnie, a nawet zwiększy wchłanialność antyutleniaczy, które mają pomidory."</i>
znalazłam więc pozwoliłam sobie tu to wkleić .
Też o tym słyszałam... a może czytałam... I tak właśnie robię :cool:
Skoro tak, to mieszajcie. Ja właściwie to połączenie używam tylko w szopskiej, ale tam nie idzie oliwa, lecz olej słonecznikowy( to charakterystyczne dla Bałkanów), który pewnie podobnie zadziała na enzym. Dobrze wiedzieć, dzięki.
A więc przede wszystkim na pewno musisz koniecznie i bezwarunkowo wziąć i nabyć i absolutnie o tym nie zapomnieć, bo wtedy to już nie będzie to samo a mianowicie............
Komentarz
Podobno bardzo zdrowy jest sok - ale jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak go wycisnąć (przecież nie w zwykłej sokowirówce chyba? w końcu to nie jabłka)
i ile tej sałaty musiałoby być na szklankę soku... :P
poszarpana sałata zielona
jajka w ćwiartki
rzodkiewka w plasterki
pomidor, ogórek - wg uznania
wszystko wymieszać, posolić, popierzyć, zalać śmietaną
proporcje wg uznania i upodobania
zajadać z chlebkiem z masłem
na kolację, na letnie, upalne wieczory - rewelacja!
Ostatecznie może być tylko skropiona oliwą i cytryną
Ooo, przypomniałam sobie. Na Dzien Matki Teściowa podała sałatę z połówkami truskawek. Pycha! :cool:
dodaje do niej to, co akurat mam w lodowce, bo w zasadzie wszystko pasuje:
+ warzywa (ogorek, pomidor, cebula/ czosnek, kukurydza z puszki, przysmazone baklazany, tarta marchew, ...)
+ owoce (figi, truskawki, winogrona, brzoskwinie)
+ sery (zolty, feta, mozarella)
+ sos (oliwa + balsamico/ jogurt z czosnkien)
zawsze daje swieze ziola z ogrodka (mieta, szalwia, tymianek, szczypiorek, oregano i co tam akurat mam)
i prazone nasionka (robie zawsze wczesniej taki zapas z roznych ziaren i przechowuje w szczelnie zamknietym sloiku - maz uwielbia podjadac:
slonecznik, dynia, sezam, orzechy wloskie i laskowe, cranberry, ...)
i tym sposobem codziennie mam inna salate, a maz mysli, ze jestem niezla gospodynia
:cool:
no i grecy tak robia :cool:
Dlaczego...?
Powinnam wiedzieć...???:sad:
"Nie łączcie surowego ogórka z pomidorem! "
"enzymy z ogórka pozbawiają pomidora wielu wartości."
Marta Gessler :
"pomidor i ogórek. Zawsze uczono nas, że obecny w ogórkach enzym zabija w pomidorach witaminę C. Ale jeżeli przed połączeniem składniki wymieszamy z odrobiną oliwy z oliwek, podziała ona ochronnie, a nawet zwiększy wchłanialność antyutleniaczy, które mają pomidory."
znalazłam więc pozwoliłam sobie tu to wkleić .
Też o tym słyszałam... a może czytałam... I tak właśnie robię :cool:
Ale tak prawdziwie, po bułgarsku zrobioną.
Pytanko mam: z jakim serem robisz? Jak z owczym bułgarskim to gdzie go kupujesz? Ja w Krk znalazłam tylko w Almie ten ser
.....czarne oliwki!
W Lidlu!
peesik: naprawdę nikt mi nie płaci za reklamę. Ja tak z dobrego serca...:cool:
oliwki to chyba do greckiej, bo w szopskiej jest tylko jedna (!) oliweczka na samym czubku góry warzywno- serowej.