Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Zakwas i Żurek

edytowano kwietnia 2011 w Kuchnia
Czy uda mi sie jeszcze zrobic zakwas domowy i żurek z nim?

Poratujecie przepisem, robie pierwszy raz sama wielkanoc. Bardzo mnie to cieszy, wreszcie bede mogla zrobic żurek bez torebki, ale potrzebuje Waszej pomocy.

Jak zrobic zakwas na żurek?
Jak zrobic żurek?
Jak zrobic barszcz biały?
«13

Komentarz

  • ProMamo@ - ja robię zakwas tak:
    szklankę mąki żytniej razowej i pół litra wody mieszam w szklanym naczyniu (może być i kamionkowe). Dodaję dwie łyżki zakwasu na chleb i 3 ząbki czosnku rozgniecione lub posiekane. Stawiam w ciepłym miejscu i przykrywam ściereczką. Czasami pomieszam, bo mąka osiada. Po 3 dniach żur gotów. Można użyć lub przelać do butelki i wstawić do lodówki.
    A żeby z tego zrobić zupę, to wystarczy wlać taki żur na wywar (taki jaki lubisz i z czego lubisz) i zagotować + przyprawić do smaku, czym tam lubisz. Ja robię żurek "na bogato", bo lubię jak mi dużo w zupie pływa więc wlewam żur do zupy jarzynowej z ziemniakami a potem podaję z jajem. Jak kto lubi, można dać do środka kiełbasę pokrojoną. Pełna dowolnoąć :bigsmile:
  • Katarzyno, a nie lepiej ugotować ziemniaki oddzielnie? Nie twardnieją w kwaśnym żurku?
    Moja Mama zawsze gotowała osobno, tak nas przyzwyczaiła... :)
  • @Olesiu - można i osobno. Ostatnio jedlim z gotowanymi osobno tłuczonymi (nie "tuczonymi" :wink:) Jednakowoż moje doświadczenie jest takie, że te ziemniaki w żurku nie twardnieją - cały sekret polega na tym, żeby lać żur dopiero jak ziemniaki (i inne jarzyny) sa całkiem miękkie, bo w kwaśnym już się nie ugotują i zostaną twarde. To samo jest z ogórkową i kapuśniakiem z kiszonej kapuchy.
  • Katarzyno ogromne Fekn Ju !!!

    Poprosze jeszcze barszcz bialy :bigsmile:

    Olesiu moja tez tak robila. Ale Kasia gotuje jarzynowa i potem dodaje zur, wiec nic nie twardnieje, chyba ze zle zrozumialam
  • @ProMamo - dobrze zrozumiałaś.
    A w kwestii białego barszczu... Hmmm, powiem tak: biały barszcz, to może być żurek tyle, że możliwie "czysty" - taki po prostu na bulionie, bez żadnych pływających jarzyn za to z przysmażoną słoniną lub boczkiem i z białą kiełbasą, przyprawiony odrobiną majeranku (to tak klasycznie raczej) Może być też biały barszcz postny - znaczy żurek na czystym bulionie warzywnym, ewentualnie z jakimiś wodorostami czy innymi wege-cudami. Ale można też gotować biały barszcz bez żuru - moja babcia gotowała z kwasem od kapusty.
  • Ja robię zakwas tak:

    słoik litrowy z dobrą zakrętką,
    5-6 łyżek razowej mąki żytniej (może byc tez nierazowa)
    łyżeczka soli,
    zalewam wodą z kranu,
    szczelnie zakręcam słoik i stawiam w ciepłym miejscu.
    Na zakwaszenie potrzeba kilku dni, a więc ostatni dzwonek, aby zakwas był odpowiednio kwaśny:bigsmile:

    Później biały barszczyk na tym zakwasie gotuje na bazie zupy jarzynowej.
  • a co sie stanie, jesli jako startera doda sie zurka z butelki - sklepowego?
  • @Ula - myślę, że nic złego się nie stanie - te bakterie, co siedzą w kupnym żurku zakwaszą Ci mąkę. Można też jako "startera" dorzucić kromkę razowca na zakwasie.
  • a jak dodam do żurka kielbase wedzona + kielbase biala to bedzie jeszcze żurek?:wink:
  • Żurek będzie żurkiem nawet jak w nim świńskie nóżki ugotujesz razem z głowizną :wink:
  • [cite] Ula:[/cite]a co sie stanie, jesli jako startera doda sie zurka z butelki - sklepowego?
    Ale po co tak komplikować?? Naprawdę wystarczy trochę mąki żytniej i woda, i szczelne zamknięcie słoika.

    Poza tym żurek z butelki ( mam na myśli ten sklepowy) wcale nie musi mieć tzw. żywych bakterii, bo mógł być wcześniej albo pasteryzowny, albo dodano konserwantów do tej butelki.
  • super Katarzyna! Ja właśnie dziś z mężem się zastanawiałam jak się robi taki prawdziwy żurek.
  • Wreszcie znalazłam  przepis na zakwas i żurek.

    Podbijam.

    :-h
  • edytowano marca 2012
    A nam ostatnio zachciało się żurku na już, więc niewiele kombinując wlałam do wywaru z jarzyn mój zakwas żytni, a potem do zupy wcisnęłam czosnku ;)
    Oprócz tego, że początkowo zakwas był za gęsty i zrobiłam z niego kluski lane ( na szczęście blender pomógł ;) ), potem rozcieńczyłam i żurek wyszedł pycha.
    Moja dwunastolatka, w ramach swojego poczucia humoru, stwierdziła, że pycha - jak ze sklepu ;)

    A tak serio to wyszedł bardzo dobry, wiec jakby ktoś chciał na szybko to tak też zadziała.

    A i według mojego przepisu wywar do żuru robi się tylko z białych warzyw.

  • czyli bez marchwi, rozumiem?

    a por to zaliczyć do białych, czy zielonych?
  • czy cebula, czosnek i rzepa wystarczą, żeby zrobić taki wywar?
  • seler, pietruszka myślę
  • Jak się obyć bez pietruszki (korzenia)? Bo jej we Włoszech niet :(((
  • Mój wywar był z pora selera i pietruszki, tylko ja najpierw podsmażam warzywa w garnku z przyprawami i potem to zalewam wodą i gotuję aż jest dobre;)
  • Milagro jak to nie ma pietruszki we Włoszech?
    Przecież to włoszczyzna ;)
  • No właśnie, włoszczyzna!! Ale nie ma Bn
  • Dla uściślenia- pietruszka na natkę jest, nawet kiedyś kupiłam nasionka do wysiania i wyszło mi dużo natki, ale korzenie maleńkie- to jakaś inna odmiana jest.
    Korzenia nie używa się.
  • To może Ci nasiona korzeniowej wysłać?
  • Ja daję i marchewkę do żurku. Taki akcent kolorystyczny mi wychodzi ;-)
  • @Milagro - to zamiast pietruszki kup pasternak.
  • ja pierwszy raz żurek ukisiłam ze 3 tyg temu. Żurek na nim był niebo w gębie.
    teraz nastawiłam nowy.
    Proporcji jak zwykle nie znam:
    z pół szklanki mąki żytniej, garść płatków owsianych, liść laurowy, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku pokrojone na grube plasterki - zalałam to przegotowaną wodą i stoi.
    W słoiku przykrytym talerzykiem w ciepłych okolicach
    Raz na jakiś czas mieszam.

    Jak jest kwaśny  - wlewam do wywaru: boczek lub kiełbasę białą (ostatnio na porcji rosołowej) gotuję z marchewką, pietruszką, selerem i cebulą w całości. 
    Doprawiam solą, ew. zabielam śmietaną (puryści kulinarni twierdzą, że żurek jest bez śmietany, ale mi pasuje)

    barszcz biały robi się z mąki pszennej (razowej) - a takiej  nie mam. 
  • Dzięki akajka - zawsze się zastanawiałam jaka w sumie jest różnica między żurkiem a barszczem białym, a tu clue leży w mące!
  • Pyszny jest też postny barszcz biały na serwatce.
    Tylko skąd teraz wziąć serwatkę?!
  • Mialam, ale wylalam... :(
  • No to musisz zrobić barszcz z czegoś innego...
    ;))
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.