no normalnie - wyciągasz po upieczeniu z piekarnika jeszcze gorący i z wysokości własnych kolan upuszczasz na ziemię, po czym odstawiasz do ostudzenia.
Jeszcze raz przeklejam przepis - to nie jest identyczny przepis jak AB podany na początku wątku!!!
Przepis na masę cukrową.
Składniki: - 9g żelatyny , - 6 łyżek stołowych wody, - 20g glukozy, - dowolny zapach - ja dałam cytrynowy, - sok z cytryny (około 20 ml) ja dałam ciut więcej), - 750g cukru pudru, (ostatnio dałam mniej niż 0,50 kg i wyszła super plastyczna) - 90g Planty.
Wykonanie: Żelatynę wrzucić do metalowej miseczki lub garnka, zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później ustawić nad garnkiem z gotującą się lekko wodą i podgrzać, ale nie zagotować. Dodać glukozę, sok z cytryny i zapach, wymieszać. Do tego dodać tłuszcz, wsypać 250g cukru pudru. Potem stopniowo dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina. Najczęściej nie jest potrzebne całe 750 g cukru pudru, ale lepiej mieć zapas. Wydaje mi się, że ta masa jest lepsza do formowania. Z tej porcji wychodzi jej dużo, wystarczy do pokrycia sporego tortu. Jeżeli lekko się kruszy wgniatam w masę trochę planty rozmiękczonej w palcach.
chce zrobic tort kwadratowy. Jak go obklejac ta masa? Bo cos mi sie zdaje, ze jak rozwalkuje wielkie kolo i poloze na takim torcie, to bedzie mi zwislo gdzies na katach... jak to zrobic???
to nie wiem.. troche mnie teraz rece opadly... mam wyyyysoki tort... ktory ledwo sie trzyma ale jakos trzyma..... na wierzchu lezy nie przykryty niczym krazek biszkopta.... najchetniej to bym juz nic nie dawala bo masy ni mam juz... no ale jak trzeba to zrobie ta maslana i na nia dopiero cukrowa... dowolna... jakies rady?
jest w lodowce omaslony wyglada profesjonalnie.... tylko boje sie bo to bylo troche smarowanie smietany maslem na brzegach.. i moze gdzieniegdzie wyzrec ta smietana ta mase... no ale przechodze do meritum.... dobrze ze F spi
Jest!... Dzieki Agnieszka&5.. dzieki AB... Stoi w lodowce... Łatwa ta masa...:) Ktoś potrzebuje? Mam kulke bialej i czerwonej... Przyszli rodzice, przyniesli nam w prezencie patene - tort przerzucony, obfotografowany czeka w lodowce.. I zabrali F, wiec biore sie za sprzatanie zanim M wroci... takie są skutki siedzenia na forum..
wycielam biale kawalki pomalowalam.. niespecjalnie schly to przesuszylam chusteczka higeniczna.. i spoko.. pokaze jak mi rodzice zrzuca.. moze po poludniu sie by udalo...
eee... chyba sie zaczne troche wstydzić.. i to nie kryguje sie... ale po tych boiskach i instrumentach to moj pomazany blado wypadnie... ale wkleje wkleje..
miałam zrobić mężowi ciasto na imieniny i zamiast zwykłego ciasta robię ten zalinkowany tort cytrynowy, tylko Mila usnęła i nie będę miała jak rzucić ciastem może obejdzie się bez rzucania ciekawa jestem masy
miałam opory żeby rzucać ciastem o podłogę, więc położyłam sobie koc na podłogę i rzucałam na takie "miękkie" podłoże. Faktycznie rzucany biszkopt nie upadł i był równy.
oj nie wiem jak sie wkleja- zdjecie na razie robocze bo porzadnych z aparatu rodzicow nie dalo sie przeslac.. a to takie nieoficjalne, robocze, komorkowe.
a jak ktos nie wie co to.. to w google "logo wisły kraków"
dzieki dzieki az sie zarumienilam... a jaki dobry ... wchlonal sporo cukru pudru, a w ogole nie byl slodki... nawet smiem twierdzic ze bez masy cukrowej bylby moze za malo... moze to dzieki truskawkom i jagodom w srodku...
Komentarz
wedlug AB - czyli ze sie stopi na smietanie
wedlug Agnieszki - ze sie nie stopi
Przepis na masę cukrową.
Składniki:
- 9g żelatyny ,
- 6 łyżek stołowych wody,
- 20g glukozy,
- dowolny zapach - ja dałam cytrynowy,
- sok z cytryny (około 20 ml) ja dałam ciut więcej),
- 750g cukru pudru, (ostatnio dałam mniej niż 0,50 kg i wyszła super plastyczna)
- 90g Planty.
Wykonanie:
Żelatynę
wrzucić do metalowej miseczki lub garnka, zalać 6 łyżkami wody i
odstawić na 10 min. Później ustawić nad garnkiem z gotującą się lekko
wodą i podgrzać, ale nie zagotować. Dodać glukozę, sok z cytryny i
zapach, wymieszać. Do tego dodać tłuszcz, wsypać 250g cukru pudru. Potem
stopniowo dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak
plastelina.
Najczęściej nie jest potrzebne całe 750 g cukru pudru,
ale lepiej mieć zapas. Wydaje mi się, że ta masa jest lepsza do
formowania. Z tej porcji wychodzi jej dużo, wystarczy do pokrycia
sporego tortu. Jeżeli lekko się kruszy wgniatam w masę trochę planty
rozmiękczonej w palcach.
Masę wyrabiamy podsypując mąkę ziemniaczaną.
To łatwe jest!
miałam zrobić mężowi ciasto na imieniny i zamiast zwykłego ciasta robię ten zalinkowany tort cytrynowy, tylko Mila usnęła i nie będę miała jak rzucić ciastem
może obejdzie się bez rzucania
ciekawa jestem masy
biszkopt niestety nie urósł więc go nie przekroiłam tylko masę dałam na wierzch i posypałam kokosem
zdjęcia nie zrobiłam bo nie ma się czym chwalić, ot zwykły biszkopt z masą bez dekoracji
oj nie wiem jak sie wkleja- zdjecie na razie robocze bo porzadnych z aparatu rodzicow nie dalo sie przeslac.. a to takie nieoficjalne, robocze, komorkowe.
a jak ktos nie wie co to.. to w google "logo wisły kraków"
Ale jazda
Dziś urodziny Janka i z tej okazji tata (@ArturN) wykonał Mu tort. Dodam, że robił tort pierwszy raz w życiu .