Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Z sieci

2»

Komentarz

  • Dzięki Małgorzata
    Właśnie rozmawiałam z mężem, tzn pytałam i też powiedział cobym się na targ wybrała podpytać o te uszkodzone
  • Pomidorowa z ryżem ;)
    image
  • Torcik
    Wprawdzie nie czas na maliny ....ale już wkrótce ;)
    image

    Do jego wykonania potrzebujemy:

     

    duże opakowanie podłużnych biszkoptów, dwa kubki kremówki, dwie łyżki cukru pudru, pół kubka herbacianego naparu, kilka garści małych owoców.

     

    1. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.

     

    2. Do misy miksera wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier puder i ubijamy wszystko na sztywną pianę.

     

    3. Układamy na talerzu cztery biszkopty. Skrapiamy je herbacianym naparem i smarujemy dość grubą warstwą bitej śmietany. Układamy na niej owoce. Czynności te powtarzamy jeszcze dwa lub trzy razy.

     

    4. Dookoła powstałej budowli robimy ogrodzenie z biszkoptów ustawionych pionowo. Wierzch torcika ozdabiamy owocami i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, aby się schłodził.

     

  • Cake pops, czyli lizaki z ciastek

    image

    Składniki:

     

    • 10 Biszkotków,
    • 70 g masła,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżka kakao,
    • 3 łyżeczki serka mascarpone


    Z masy biszkoptowej można formować dowolne zwierzątka lub buźki.


    Mało rozpuszczamy w rondlu. Dodajemy cukier, kakao i serek. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Biszkopty zamykamy w foliowej torebce rozkruszamy wałkiem do ciasta. Wsypujemy do masy w rondlu. Dokładnie mieszamy. Studzimy.  Lekko jeszcze ciepłej masy formujemy kulki wielkości lizaka. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Powinno wyjść 10 kulek.

    Wierzch:

     

    • 100 g białej czekolady (dobrej jakości),
    • perełki do dekoracji ciast (na oczy i nos),
    • odrobina białego lukru plastycznego (na uszy),
    • posypka do ciast kakaowa (na wąsy i pyszczek)


    Kulki nakłuwamy na patyki po lizakach, lub wykałaczkę. Rozpuszczamy białą czekoladę w miseczce (można ją podgrzać w mikrofali ok. 30 s). Zanurzamy w miseczce. Wykałaczki z cake popsami pokrytymi czekoladą wkłuwamy w połówkę jabłka. Z lukru formujemy trójkąciki na uszy, z perełek robimy oczy i nos, z posypki wąsy i pyszczek.

  • Krem dyniowy z paluchami sezamowymi

    image

    Składniki:

     

    500g miąższu z dyni:

     

    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 750 ml bulionu warzywnego
    • 150 ml mleka kokosowego
    • 2 łyżeczki curry
    • szczypta kolendry, gałki muszkatołowej, kminu
    • masło
    • sól, pieprz

     

    Na oliwie i maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać dynię i marchewkę pokrojone w kostkę. Po kilku minutach dodać curry i przyprawy. Zalać bulionem. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Zmiksować dodając mleko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem, posypać pestkami dyni.

     

    Paluchy sezamowe:

     

    • 1 szkl. ciepłej wody
    • 2 łyżeczki suszonych drożdzy
    • ½ łyżeczki miodu
    • 2 szkl. mąki orkiszowej
    • 2 łyżki oliwy
    • sól
    • sezam

     

    Połączyć wodę z drożdżami i miodem i odstawić na 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odstawić na 30 min. Uformowane paluszki piec w temp. 200 C do zarumienienia.

  • Paprykowy krem z twarożkiem

    image

    Składniki:

     

    • 1 duża cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 3 strąki czerwonej papryki,
    • 2 łyżki oleju,
    • 3-4 szklanki wywaru drobiowego (może być z kostki),
    • 4 kromki pszennego pieczywa,
    • ¼ pęczka szczypiorku,
    • sól, pieprz, słodka mielona papryka,
    • 5 łyżek twarożku

     

    Przygotowanie:


    Cebulę i czosnek obierz, opłucz i drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz, włóż do piekarnika. Opiekaj 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij, włóż do woreczka foliowego, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimne strąki papryki obierz ze skórki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmaż na złoto. Dodaj paprykę i przez chwilę smaż razem. Warzywa zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Pieczywo zrumień na patelni bez tłuszczu, pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, posiekaj. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podawaj z grzankami i twarożkiem. Posyp szczypiorkiem.

  • edytowano maja 2012

    Marchewkowe niedźwiadki

    image

    Przygotuj:

     

    • kubek drobno utartej marchewki,
    • kubek mąki pszennej,
    • pół kubka cukru, pół kubka oleju,
    • łyżeczkę proszku do pieczenia,
    • trzy jajka,
    • kilka kropli soku z pomarańczy,
    • kilka czekoladowych pastylek,
    • łyżkę czekoladowej polewy oraz miskę,
    • sitko do przesiewania mąki,
    • drewnianą łyżkę, łyżkę, łyżeczkę,
    • kubek, papierowe foremki,
    • filiżankę,
    • blaszkę z zagłębieniami w kształcie misiów,
    • deskę do krojenia i patyczek.

     

     

     

    1. Umyj starannie jajka i wbij je do filiżanki.
    2. Wsyp do miski startą marchewkę, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier, olej, sok z pomarańczy i dokładnie wymieszaj je ze sobą.
    3. W zagłębienia formy włóż kilka łyżek ciasta. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 15 minut.
    4. Namaluj polewą czekoladową oczy niedźwiadkom i przyklej czekoladowe pastylki. To będą noski niedźwiadków.

     

     edit :

     

    Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i kolorowe bale" - wydawnictwa Jedność.

     

  • Gruszki z białym serem i czerwonym sosem

    image

    Składniki:

    • 8 twardych gruszek (1,2 kg),
    • ¾ szklanki cukru,
    • 12 dag trzykrotnie mielonego białego sera,
    • 10 dag łuskanych orzechów włoskich

     

    Sos:

    • 15dag dżemu truskawkowego lub wiśniowego niskosłodzonego,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

     

    Przygotowanie:

     

    Gruszki umyć i obrać. Orzechy zemleć lub drobno posiekać. W garnku zagotować 1 szklankę wody z cukrem, włożyć całe gruszki, gotować 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić. Każdą gruszkę przekroić wzdłuż na pół (tak, aby zachować ogonek), wyjąć łyżeczką gniazdo nasienne i w to miejsce włożyć biały ser. Połówki gruszek złączyć i posypać orzechami.

     

    Przygotować sos: dżem zagotować z 5 łyżkami wody, dodać rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz zagotować, mieszając i ostudzić. Sos rozlać do talerzy i ustawić na nim gruszki.

  • Biszkoptowa biedronka

    image

    Składniki:

    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

     

    Przygotowanie:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.


    Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

     

    BITA ŚMIETANA


    Składniki:

    • śmietana kremówka
    • 2-3 płaskie łyżki cukru zwykłego albo cukru pudru,
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego (może być także kilka kropel aromatu waniliowego)
    • ½ łyżeczki soku z cytryny

     

    Przygotowanie:

    Schłodzoną śmietanę należy ubijać w misce rózgą, albo łatwiej i szybciej – ubijać mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje, należy dodać pozostałe składniki, takie jak cukier i sok z cytryny. Śmietanę należy ubić na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła ona z miski, gdy przekręcimy ją do góry nogami. I koniec – tradycyjna bita śmietana gotowa. Teraz trzeba ją włożyć do lodówki, jeżeli ma być podana potem, ale najlepiej spożywać ją od razu.


    Na gotowy biszkopt, nałożyć bitą śmietanę. Kupioną w sklepie polewę (czerwoną) należy wylać na uformowane ciasto ze śmietaną. Potem należy ciemną czekoladą zrobić kółeczka na "biedronce" (jako kropki). Na główkę biedronki należy wylać ciemną czekoladę po czym białą czekoladę oraz ciemną zrobić oczy. Na sam koniec należy w główkę biedronki wbić 2 wykałaczki, a na wykałaczki czekoladowe kuleczki. Podstawka to zielona czekolada na biszkopcie, oraz migdały w żółtej polewie.

     

  • Muffinki cukiniowe


    image

    Składniki:

    • 1 szkl. startej cukinii bez skórki i nasion
    • 3/4 szkl. zmielonych ziaren słonecznika (można dodać też dynię)
    • 1/2 szkl. mąki orkiszowej
    • 1/3 szkl. cukru brązowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżki oleju z pestek winogron

     

    Przygotowanie:

    Cukinię zetrzeć na tartce i tego tarcia ma być 1 szkl., dodać pozostałe składniki, wymieszać (cukinia puści sok i nie będzie problemu wbrew pozorom), nałożyć do foremek i piec 30 minut w 180 st.
     

  • truskawki tuż tuż 


    Czekoladowa tarta z truskawkami


    image

    Składniki:

     

    • 100g herbatników zwykłych
    • 100g herbatników czekoladowych (ale nie oblanych czekoladą!)
    • 50g masła
    • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
    • 2 łyżki cukru brązowego
    • 500g truskawek
    • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

     

    Przygotowanie:

     

    Wszystkie herbatniki bardzo drobno pokruszyć, można to zrobić np. za pomocą wałka. Masło rozpuścić. Wymieszać masło z herbatnikami i powstałą masą wyłożyć naczynie do pieczenia tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Budyń przygotować wg wskazówek na opakowaniu zamiast białego cukru, dodając brązowy. Gotowy, ciepły budyń rozsmarować na upieczonym i przestudzonym spodzie. Na budyniu układać umyte truskawki pozbawione szypułek. Galaretkę zrobić wg wskazówek na opakowaniu, zmniejszając jednak ilość wody o połowę. Ostudzoną galaretką zalać truskawki. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
     

  • Piknikowy deser 

    Słodkie szaszłyki naleśnikowe


    image

    Składniki (ciasto naleśnikowe):

     

    • 1 szklanka mąki
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki wody
    • szczypta soli
    • margaryna do smażenia
    • 30 dag średnich truskawek
    • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 20 dag kremu czekoladowego np. Nutella

     

    Przygotowanie:


    Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i cukrem waniliowym, solą i około ½ szklanki wody. Ciasto odstawić na 2-3 godziny. Margarynę rozgrzać na patelni, wlewać porcję ciasta, usmażyć naleśniki. Zimny naleśnik posmarować kremem czekoladowym, ciasno zwinąć. Rulony z naleśników pokroić na małe kawałki. Truskawki umyć ,odsączyć, usunąć szypułki. Każdy owoc zanurzyć w soku pomarańczowym i otoczyć w cukrze pudrze. Truskawki i naleśnikowe rulony nabijać na przemian na patyczki szaszłyków. Można udekorować listkami mięty lub melisy.

  • Powyższe przepisy pochodzą stąd :
  • Słodkie bułki drożdżowe

    image

    Składniki:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    200ml ciepłej wody
    1 szczypta soli
    1,5 łyżki cukru
    1,5 dag drożdży
    1/3 kostki masła
    1 jajko
    masa makowa
    masa serowa

     

    Przygotowanie:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem, następnie dolewamy do nich wodę oraz ciepłe, rozpuszczone masło – mieszamy i wlewamy do mąki z dodatkiem soli. Zagniatamy gładkie,  jednolite ciasto, a następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Ciasto dzielimy na 3 części.  Z 2/3 ciasta formujemy łącznie 5 brzuszków ślimaków i żółwi zostawiając spore wgłębienie w środku na dowolną masę, z pozostałego ciasta formujemy głowy i nóżki, które doklejamy. Do środka nakładamy gotową masę makową lub roztarty z cukrem ser biały z dodatkiem żółtka. Wszystkie częsci żółwia smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy je przez pół godziny w temp. 180*




  • Konfitura truskawkowa z octem balsamicznym i sokiem z cytryny:

    2 kg truskawek
    sok z jednej cytryny
    1-2 łyżki octu balsamicznego
    laskę wanilii
    cukier

    Truskawki podsmażam z cukrem na patelni (jeśli są duże - wcześniej je rozdrabniam). 
    W trakcie dodaję laskę wanilii, sok z cytryny i ocet balsamiczny. 


    Konfitura truskawkowa z anyżkiem:

    2 kg truskawek
    sok z jednej cytryny
    2 gwiazdki anyżu
    szczypta czarnego pieprzu
    cukier

    Schemat jak wyżej - truskawki podsmażam z cukrem na patelni (jeśli są duże - wcześniej je rozdrabniam). 
    W trakcie dodaję gwiazdki anyżu, sok z cytryny i pieprz. 

    Konfitura truskawkowo - czereśniowa:

    2 kg truskawek
    2 kg czereśni
    sok z jednej cytryny
    1-2 łyżki octu balsamicznego
    ewentualnie laska wanilii
    cukier

    Schemat jak wyżej - czereśnie i truskawki podsmażam z cukrem na patelni (jeśli są duże - wcześniej je rozdrabniam). 
    W trakcie dodaję sok z cytryny, ocet balsamiczny i wanilię.

    Konfitura truskawkowo - rabarbarowa

    2 kg truskawek
    2 kg rabarbaru
    cukier

    Rabarbar myję, obieram i kroję w kostkę. Podobnie truskawki.
    Podsmażam dodając cukier.
    Tą konfiturę przygotowywałam też w piekarniku  (temp. ok. 180 st.) co chwila odsączając wydzielający się sok.

    image
  • Sałatka litewska:

    pół bochenka pszennego chleba (najlepiej czerstwego)
    35 dag sera żółtego
    1 jabłko
    3 ząbki czosnku
    majonez
    olej 
    image

    Chleb kroimy w kostkę jak na grzanki. Smażymy na oleju do uzyskania "chrupkości" i złotego koloru.
    W wersji light możemy przygotować grzanki w piekarniku bez użycia oleju. Testowałam ten sposób i choć zapewne sałatka będzie lżejsza, to osobiście bardziej smakuje mi ze smażonymi:-)

    Ser kroimy w kostkę o średniej wielkości .
    Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Czosnek przeciskamy przez praskę.

    Jeżeli podajemy sałatkę od razu - mieszamy wszystkie składniki dodając majonez. Jego ilość ma być taka, że sałatka nie powinna "pływać" ale też nie może być sucha. Na powyższą ilość składników będzie to ok. 5-6 czubatych łyżek.

    Jeżeli będziecie ją konsumować za jakiś czas, najlepiej jest dodać majonez przed samym podaniem. Grzanki wtedy nie nasiąkną a sałatka uzależni kolejnych żarłoków:-)
  • Dla zainteresowanych stare przepisy kulinarne  :)
    RE-WE-LA-CJA !!!!!!
    Właśnie przegladamy z mężem !
    Dzięki wielkie 
    :-*
  • edytowano lipca 2012
    Próbuję odtworzyć z pamięci na jakiej stronie jeszcze widziałam, bo gdzieś widziałam tez zeskanowane stare przepisy :)
    (tylko nie wiem gdzie zapisałam adres)
  • Basju 
    wklejaj ile znajdziesz, świetne te przepisy ! :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.