Niestety z powodu nieporozumienia po naszym wyjeździe został na wierzchu gar śliwek (taka pulpa, jeszcze nie powidła, już nie kompot i niezbyt dużo cukru). Po tygodniu pokrył się "korzuszkiem" z pleśnią. Po zdjęciu "korzuszka" wygląda i pachnie normalnie i trochę żal mi wyrzucić. Da się coś z tym zrobić? Czy może bezpieczniej spuścić w kanalizacji?
Jak juz opłakujemy przetwory... własnie wyrzuciłam wszystkie suszone pomidorki w oliwie... Zaczęły fermentować (poznałam po wybrzuszonych wieczkach). A wszystko wg przepisu robiłam.....chlip, chlip
Spleśniałe produkty zawsze wyrzucam wszystkie, często nawet ze słoikiem, ale między pleśnią białą (której też się pozbywam, bo to nie na moje nerwy), a "kolorową" jest taka różnica, że ta biała jest tylko na powierzchni, natomiast ta zielona czy w innych kolorach tak obrazowo pisząc zapuszcza "korzenie" i mimo, że tego nie widzimy, jest w całym produkcie.
Starte ogórki sypie solą, dodaje koper, czosnek, chrzan liście i korzeń, wszystko w niewielkich kawałkach, chwilę razem leży w misce, później do wyparzonych niewielkich sloiczkow, ważne aby ogórki zalane były wodą, ona się pod wpływem soli wytraci. Ja zakręcam nie za mocno, bo gazuje, dokrecam za 2-3 dni i do spiżarni Do ajvaru nie pieke papryki, chcesz przepis?
@E.milia ja ogorki treści sole (łyżka na kg) mieszam w dużej misce. Zostawiam na kilka godzin. Do słoików daje czosnek i koper upychamy łyżka ogórki tak by był płyn na wierzchu. Ustawiam na tacce( będzie z nich wyciekac) na 4-5 dni przykryte pokrywkami nie zakręcone i jak się ukisza zakręcamy i pasteryzuje my 15 min. Nie mam zimnej piwnicy i bez pasteryzacji nie da rady.
@Elunia, sok z sokownika z winogron jest pycha. Rozcienczamy i jako kompot na cieplo, czy sok na zimno pijemy. Smakuje jak te winogronowe z kartonu. Jak b.slodkie winogrona, to daje cukru symbolicznie, dalej jest bdb.
Mnie ta sliwkowa Nutella kompletnie nie smakuje. W gre wchodza powidła i kompot ze sliwek natomiast jest jeszcze opcja narobic knedli ze sliwkami i sobie pomrozic, no i na swiezo ciasta kruche ze sliwkami
Kompoty z truskawek, pasteryzowane. W jednych słoikach truskawki sa na górze, czyli prawidłowo, ale w niektórych częśc jest zawieszona pomiędzy tymi na górze, a dnem. Czy to oznacza, że pójdą do wywalenia za jakiś czas? Miał ktos tak?
@Ewasz robię konfiturę z nektarynek oraz brzoskwiń.... z tych co tańsze i wychodzi mi taka z kawałkami. W sierpniu robiłam z nektarynek. Kupiłam ułożyłam aby były miększe, dojrzalsze. Kroję na ćwiartki, wykręcam pestkę, zciągam skórę, sypię cukrem i pozostawiam na 6 do 12 godzin. Czasem nadmiar soku odlewam. Jeśli chcesz to można bardziej rozdrobnić nożem. Dodaję konfiturex kupowany w Biedzie i zagotowuje... wychodzi super. Można zrobić z agarem. Na drugi dzień zawsze pasteryzuję w piekarniku. 130 stopni 25 minut - czas liczony od włożenia do zimnego piekarnika
Komentarz
Po tygodniu pokrył się "korzuszkiem" z pleśnią.
Po zdjęciu "korzuszka" wygląda i pachnie normalnie i trochę żal mi wyrzucić.
Da się coś z tym zrobić? Czy może bezpieczniej spuścić w kanalizacji?
Pa pa sliweczki.
Tym czym toksyny muchomora od borowika. W serze są jadalne gatunki grzybów pleśniowych.
Starte ogórki sypie solą, dodaje koper, czosnek, chrzan liście i korzeń, wszystko w niewielkich kawałkach, chwilę razem leży w misce, później do wyparzonych niewielkich sloiczkow, ważne aby ogórki zalane były wodą, ona się pod wpływem soli wytraci. Ja zakręcam nie za mocno, bo gazuje, dokrecam za 2-3 dni i do spiżarni
Do ajvaru nie pieke papryki, chcesz przepis?
ha
sezon jabłkowy otwarty
w sklepach po 4 zł
A co robisz z porzeczek @Elunia ?
Porzeczki czarne? Czerwone?