@Elunia ja wiem, ze nie na temat, bo nie o przetworach ale... jesli masz w planach jeszcze wiecej filmikow kulinarnych to bardzo poproszę: chetnie bym podpatrzyla i nauczyla sie jak sie robi takie tradycyjne ślunskie rulady, tak krok po kroku: jakie mieso do tego kupic, jak to pofaszerowac, jak zasznurowac, zeby sie nie porozłaziło. I jeszcze nastepna prosba filmikowa: jak sie robi taka pyszną kapustę modrą, śląską. Pyzy umiem na szczęście Bardzo to jest fajne móc posluchac i podpatrzec, jak taka doswiadczona pani domu cos szykuje, w sensie, ze nie sława pokroju Ewy Wachowicz czy Magdy Gessler ale inna mama, ktora tak gotuje z serca, od siebie dla swoich najblizszych. Tak po swojsku
był przed laty pyszny przrepis podajże od Savia robie co roku tylko 2 składniki
pisze z pamięci, moge wieczorem w domu sprawdzić
5 kg pomidory-przecier na bardzo gęsto ( bez pestek i skórek ofkors) oddzielnie w osobnym garneczku udusic z odrobiną wody 3-4 cebule pokrojone w piórka, odparować cebule zmiksowac/zblendować i dodac do pomidorów sól, pieprz i zmielone ziele angielskie, papryka ostra troche lub słodka
Keczup
domowy (Lila)
3,5 kg dojrzałych pomidorów - sparzyć, obrać
skórki, przetrzeć
5 dużych cebul - pokroić na ćwiartki, włożyć do
garnka i zalać małą ilością wody, zagotować do miękkości
pomidory i cebulę wlać do rondla, dodać:25 dkg
cukru, 1/2 szkl. octu 10%,
po 1 łyżeczce: pieprzu, papryki słodkiej, soli,
zmielonego ziela ang., ew. dla amatorów keczupu ostrego - 1/2 łyżeczki papryki
ostrej
Wszystko to podsmażyć jeszcze trochę w rondlu,
by odparowało, gotowy keczup pakujemy do małych słoiczków, pasteryzujemy ok. 20
min.
Pod koniec zeszłego tygodnia przerobiliśmy około 150kg pomidorów. Trudno zliczyć dokładnie, mamy 50 litrów przetworu pomidorowego. I też mówię uff, dzieci wiadrami wynosiły skórki po pomidorach.
@Elunia, tu Ci napiszę, bo na Twoim blogu albo nie ma, albo nie widzę możliwości komentowania. Jestem Twoją fanką, tak samo postrzegam ZeroWaste Wkurzają mnie miastowe mądrale, które myślą, że to jest takie nowatorskie, zbyt postępowe dla wsioków
wyjęłam z piekarnika cudnie pachnące prażone razem jabłka, gruszki i dynię i za chwilkę zawekuję dałam za dużo wody , bo się bałam ,ze się przypalą i ciut cukru.... do słoika wrzucę goździka, a może cynamon otwierane zimą.... mniam
Komentarz
Jutro od nowa zabawa z jabłkami.
Cos z tym trzeba zrobic.
Bardzo to jest fajne móc posluchac i podpatrzec, jak taka doswiadczona pani domu cos szykuje, w sensie, ze nie sława pokroju Ewy Wachowicz czy Magdy Gessler ale inna mama, ktora tak gotuje z serca, od siebie dla swoich najblizszych. Tak po swojsku
robie co roku
tylko 2 składniki
pisze z pamięci, moge wieczorem w domu sprawdzić
5 kg pomidory-przecier na bardzo gęsto ( bez pestek i skórek ofkors)
oddzielnie w osobnym garneczku udusic z odrobiną wody 3-4 cebule pokrojone w piórka, odparować
cebule zmiksowac/zblendować i dodac do pomidorów
sól, pieprz i zmielone ziele angielskie, papryka ostra troche lub słodka
gorący do słoiczków i pasteryzowac 15 minut
smakuje równie wybornie
Keczup domowy (Lila)
3,5 kg dojrzałych pomidorów - sparzyć, obrać skórki, przetrzeć
5 dużych cebul - pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka i zalać małą ilością wody, zagotować do miękkości
pomidory i cebulę wlać do rondla, dodać:25 dkg cukru, 1/2 szkl. octu 10%,
po 1 łyżeczce: pieprzu, papryki słodkiej, soli, zmielonego ziela ang., ew. dla amatorów keczupu ostrego - 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wszystko to podsmażyć jeszcze trochę w rondlu, by odparowało, gotowy keczup pakujemy do małych słoiczków, pasteryzujemy ok. 20 min.
odkopałam przepis @AleksandraB
przepraszam za tamten niedokładny
dałam za dużo wody , bo się bałam ,ze się przypalą i ciut cukru....
do słoika wrzucę goździka, a może cynamon
otwierane zimą.... mniam