Usmażyłam trochę powideł śliwkowych i zrobiłam te czekośliwkę . Chciałam zrobić zupełnie bez cukru. Ale nie przeszło, bo śliwki kwaśne. Dzieci mi podczas gotowania z garnka wyjadały.
O, dzięki za te adżykę, brzmi super, muszę wypróbować! Dziś robiłam grzybki marynowane. Drugie podejście w tym roku. Za pierwszym razem ocet był w proporcji 1:6 i wyszły bardzo mało octowe, może to i lepiej, bo moje dzieci lubią. Tylko czy takie grzybki mogą poleżeć do świąt, nie zepsują się? Dziś zrobiłam z proporcja 1:4 octu do wody, ale jeszcze nie próbowałam. Jak by ktoś miał sprawdzony przepis na podgrzybki marynowane, to chętnie się zapoznam.
Zlałam dziś zakwas z buraków do butelek. Zawsze robię hurtowe ilości co jakiś czas. A jak się kończy nastawiam od nowa. Buraki z zakwasu zawsze wyrzuciłam. A dziś przepuściłam je jeszcze przez wyciskarkę wolnoobrotową. Dzieki temu prawie nic się nie zmarnowało. A zakwas jest jeszcze bardziej intensywny. Polecam!
Atsd...ma ktoś sprawdzony przepis ns konfiturę z jarzębiny? Taką d mięsa? Wciąż nie mogę znalezc swojego zeszytu ze sprawdzonymi przepisami. A jarzębina juz ze trzy tygodnie leży w zamrażarce i zajmuje miejsce.
I jeszcze jedno pytanie. Jak robicie łazanki? Ja tradycyjnie: makaron, kapusta, podsmażona cebulka, kiełbasa, grzybki suszone...dużo ziół. Ale chetnie spróbuje jakichś innych opcji. Jakoś mało kreatywna ostatnio jestem.
Moim tegorocznym hitem jest dżem truskawkowy z kwiatem bzu czarnego. Poezja smaku. Tylko, ze teraz to już za późno na ten rarytas. Mam kilka fajnych przepisów do wypróbowania. Ale dopiero będę robić.
Moja tesciowa robi pyszne winogronowe kompoty na zime. Obrywa kulki od lodyzek i scisle zapelnia nimi caly sloik. Nastepnie zalewa przegotowana goraca woda z cukrem. Nie jestem pewna czy pasteryzuje potem calosc czy tylko zakreca na goraco i ustawia sloiki do gory dnem. W kazdym badz razie super smakuja. Taka sama technologie kompotow ma z czarna porzeczka. Wychodza kwaskowate, skoncentrowane kompoty, wystarczy potem zima rozmaic je woda i doslodzic do smaku jesli trzeba.
Ja winogronowy sok do rozcieńczania w wodzie robię w klasycznym sokowniku. Prostu jak drut a moje chłopaki bardzo lubią ... Tylko mam duży sokownik i sok jest słodki- ale wtedy troszkę na szklankę wody się dolewa.
Do górnego gara łubiankę umytego winogrona (nie obieram bo te pozostałości i tak idą po odsokowaniu do kompostownika, dżemy u mnie są niejada(l)ne.) Zasypuje torebką cukru i gar na gaz. Jak sok się odzieli i jest wrzący to go do wyparzonych słoików wlewam i do góry dnem stawiam na kilka godzin.
A już są słodkie winogrona? Moje dopiero we wrześniu...
Ja w tym roku zrobiłam galaretke porzeczkowe do herbaty, konfitury wiśniowy do herbaty, dżem wiśniowy, dżem czereśni owy, dżem ja godowy, morelowy i truskawkowy. Kompot wiśniowy i truskawkowy. Morele w syropie. Jagoduy i maliny w cukrze. Ogorki kiszone, w musztardę i właśnie te kanapki we plus klasyczne w occie. No i buraczki. Planuje jeszcze powiela i pomidorki.
Ale. Szukam jeszcze inspiracji na dobre ogorki i generalnie na jakieś przysmaki. Kupiłam sobie gardło do pasteryzacji do którego wchodzi 20 słoików na raz więc chce mi mi się robić.
Właśnie byłam obejrzeć moje dokonania. Niestety niektóre słoiki chyba się nie zamknęły bo wieczna klikają. Najczęściej to te po sklepowych dżem ach. Przyniosłam kilka i jeszcze nie są zepsute ale dla pewności chyba je lepiej zjem.
Mnie np. Bardzo ciekawi "Małpie masło"- dżem z bananów, ananasa i wiórków kokosowych. Piszą, że słodkie i kaloryczne. Ale zrobię na pewno- dla spróbowania.
Komentarz
Dziś zrobiłam z proporcja 1:4 octu do wody, ale jeszcze nie próbowałam. Jak by ktoś miał sprawdzony przepis na podgrzybki marynowane, to chętnie się zapoznam.
Podzielcie się jakimś swoimi ulubionymi przwtworami.
Szukam hitów.
Tylko, ze teraz to już za późno na ten rarytas.
Mam kilka fajnych przepisów do wypróbowania. Ale dopiero będę robić.
https://www.olgasmile.com/ogorki-kanapkowe.html
Tylko mam duży sokownik i sok jest słodki- ale wtedy troszkę na szklankę wody się dolewa.
Do górnego gara łubiankę umytego winogrona (nie obieram bo te pozostałości i tak idą po odsokowaniu do kompostownika, dżemy u mnie są niejada(l)ne.) Zasypuje torebką cukru i gar na gaz. Jak sok się odzieli i jest wrzący to go do wyparzonych słoików wlewam i do góry dnem stawiam na kilka godzin.
A już są słodkie winogrona? Moje dopiero we wrześniu...
Planuje jeszcze powiela i pomidorki.
Ale. Szukam jeszcze inspiracji na dobre ogorki i generalnie na jakieś przysmaki.
Kupiłam sobie gardło do pasteryzacji do którego wchodzi 20 słoików na raz więc chce mi mi się robić.
Przyniosłam kilka i jeszcze nie są zepsute ale dla pewności chyba je lepiej zjem.
Może Wam zrobię kilka zdjęć w lepszym świetle.
Piszą, że słodkie i kaloryczne.
Ale zrobię na pewno- dla spróbowania.
Zrobiłam grilowaną cukinię w oleju, ketchup z cukinii oraz...cukinię ala ananas
I powiem szczerze...mam dość cukinii
Śliwki,/wiśnie, truskawki itd mroze i potem używam do kompotów, lodów i ciasta czy morele też będą Ok?