Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Oleje, oliwy, tłuszcze

2

Komentarz

  • edytowano październik 2013
    Nasi znajomi rozprowadzają olej rzepakowy tłoczony na zimno w konkurencyjnej cenie. Właśnie dokonałam zamówienia.
    Tylko czy taki olej nadaje się do smażenia?
  • miała na myśli mleko z biedronki nie z krowy
  • Nasi znajomi rozprowadzają olej rzepakowy tłoczony na zimno w konkurencyjnej cenie. Właśnie dokonałam zamówienia.
    Tylko czy taki olej nadaje się do smażenia?
    Z pewnego źródła ten olej? kto produkuje? i ile kosztuje bo się przymierzam do zakupu.
    Tak jak najbardziej można smażyć na takim oleju z tego co wiem.
  • Do smażenia: oliwa lub masło klarowane. Na woku - olej arachidowy.

    Rzepak to trucizna, nie nadaje się do spożycia przez ludzi.
  • Do smarowania: tylko masło. Margaryna to trucizna.
  • olej lniany tłoczony na zimno to super sposób na poprawę odporności u dzieci i dorosłych, wpływa też korzystnie na leczenie depresji. Jest w nim więcej omega 3 niż w tranie. Jedyny jego minus to to że jest obrzydliwy! Ja daję dzieciom naprzemiennie z tranem po 1 łyżeczce dziennie.
    A tak do użytku kulinarnego to do sałatek oliwa, do smażenia olej słonecznikowy lum rzepakowy, a do kanapek biały serek ;)
    Olej lniany jest pyszny pod warunkiem, że jest świeży. Niestety, bardzo szybko jełczeje, co czuć już po 2 tygodniach od otwarcia.
  • edytowano październik 2013
    maslo się szybko spalają mają niską temperaturę palenia się 
    Bo nie smażymy na maśle świeżym, tylko KLAROWANYM, które można podgrzać i do 220 stopni. Na świeżym tylko jajecznica.
  • Lidlowych, carrefourowych, biedronkowych, bym nie kupowała. Podobnie jak z miodem, są to mieszanki resztek.
    Wolę tanią lidlową oliwę z oliwek niż wypasiony rzepak. W smaku przyzwoita, świetnie nadaje się na tłuszcz pierwszej potrzeby do smażenia.
  • Nasi znajomi rozprowadzają olej rzepakowy tłoczony na zimno w konkurencyjnej cenie. Właśnie dokonałam zamówienia.
    Tylko czy taki olej nadaje się do smażenia?
    Kwas erukowy to trucizna. Olej rzepakowy nadaje się tylko do biopaliw.
  • ja widziałem olej budwigowy w aptece  500ml kosztował 29zł
    trzymany w  malej lodówce lodówce o temperaturze 5 stopni

    Przepis na pastę dr Budwig

    • 150-200 g białego chudego sera
    • 6-8 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno, nieoczyszczonego
    • łyżka jogurtu naturalnego odtłuszczonego

    ww składniki miksować nie krócej niż 5 min do uzyskania jednolitej pasty.

    Dla urozmaicenia smaku można przyprawiać na różne sposoby.

    Dodatkowo zaleca się spożywanie
    siemienia lnianego, który jest źródłem naturalnych, bardzo silnych
    antyutleniaczy. A ich obecność jest niezbędna przy spożywaniu NNKT,
    podatnych na utlenienie. Dziennie zaleca się spożywanie 1-3 łyżek świeżo
    zmielonego siemienia lnianego złocistego.


    Ponadto w diecie należy bezwzględnie ograniczyć:

    • Cukier ( w tym dosładzane soki, wypieki , słodziki)
    • Inne tłuszcze poza olejem lnianym nieoczyszczonym (tłuszcze zwierzęce, masło, margaryna, majonezy, inne oleje roślinne)
    • Mięso
    http://www.olvita.pl/dieta-dr-budwig?start=1

    o tym przepisie też mówiła  dr Ewa Dąbrowska
  • A co jest nie tak z olejem z pestek winogron?
  • smalec,popieram,z gąski,no pyszota.
    ale i z dobrego wieprzka nie pogardzę.

    ale nie wiedziałam że olej rzepakowy to trucizna,jakos specjalnie go nie kocham ale czasem gdzieś dolewałam.
    :|
  • aha i mam ten niby wspaniały z pestek dyni,kupiłam bo potrzebowałam skropić zupę dyniową i jakoś nam ten orzeszkowy posmaczek nie pasuje,to jak mogę go wykorzystać?
  • mi się wydawało, że oliwa do smażenia to nie bardzo się nadaje
  • Teraz są uprawiane odmiany niskoerukowe.
  • Teraz są uprawiane odmiany niskoerukowe.
    Teraz są uprawiane odmiany niskocyjankowe i niskoarszenikowe
  • Nasi znajomi rozprowadzają olej rzepakowy tłoczony na zimno w konkurencyjnej cenie. Właśnie dokonałam zamówienia.
    Tylko czy taki olej nadaje się do smażenia?
    Z pewnego źródła ten olej? kto produkuje? i ile kosztuje bo się przymierzam do zakupu.
    Tak jak najbardziej można smażyć na takim oleju z tego co wiem.
    Z tego, co wiem źródło pewne. Olej rzepakowy ok 10 zł/l. Mają też olej lniany,


  • Rzepak to trucizna, nie nadaje się do spożycia przez ludzi.
    A to czemu? Uzasadnij to twierdzenie.
  • mi się wydawało, że oliwa do smażenia to nie bardzo się nadaje
    Też tak mi się wydawało. Ale ostatnio smażyłam cukinię. I samkowała ok.


  • Rzepak to trucizna, nie nadaje się do spożycia przez ludzi.
    A to czemu? Uzasadnij to twierdzenie.
    Kwas erukowy
  • Olej rzepakowy bardzo OK. Ale trudno kupić czysty. Idealny do smażenia karpia. Co za histeria z tą wikipedią?
  • Nie z wikipedią. Wysoka zawartość kwasu erukowego w oleju rzepakowym to przecież wiedza powszechna.
  • No, ale w podanym przez Ciebie linku jest napisane, że teraz są niskoerukowe odmiany rzepaku.
  • Niskoerukowe znaczy 2% kwasu erukowego. Dziękuję, nie skorzystam.
  • Ja wyeliminowałam z diety masła, margaryny,
    na chlebek- śniadanie olej lniany,  generalnie ograniczyłam ilość chleba, z margaryn i maseł zrezygnowałam ostatecznie,
     jest ok
  • No to czego używać:
    - zamiast masła, do pieczywa
    - do smażenia
    -do sałatek

    AniaD - czego używasz?

    Czego absolutnie nie używać?

  • edytowano październik 2013
    Z tego co wiem nie używa się oliwy czy np oleju lnianego do smażenia właśnie ze względu na zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe które pod wpływem temperatury przekształcają się w szkodliwe
    Ależ skąd. Oliwa składa się głównie z jednonienasyconego kwasu oleinowego, który jest stosunkowo odporny na wysoką temperaturę. Szybciej rozkładają się wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Lniany faktycznie, do smażenia się kiepsko nadaje, właśnie z uwagi na dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Podobnie jak masło nie nadają się do smażenia oleje wielonienasycone ( mam na myśli oleje nie rafinowane), np. olej słonecznikowy, olej lniany, olej kukurydziany, olej sojowy, olej z orzechów włoskich, olej z pestek dyni, czy winogron, itd. Zawarte w tych olejach kwasy tłuszczowe są bardzo delikatne, wrażliwe na wysoką temperaturę, światło i kontakt z tlenem atmosferycznym, dlatego najlepiej stosować te oleje wyłącznie na zimno, do sałatek lub polewać potrawę bezpośrednio na talerzu.
    Natomiast oleje rafinowane, ekstrahowane są w wysokiej temperaturze, przy pomocy rozpuszczalników chemicznych. Temperatury, w których oczyszcza się oleje najczęściej przekraczają 240 stopni Celsjusza, czyli przekraczają ten moment, w którym nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w toksyczne kwasy tłuszczowe trans. W przypadku wielu olejów roślinnych tworzenie kwasów tłuszczowych trans rozpoczyna się już w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
    Nie powinno się ich  używać
  • to co używać do smażenia?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.