Mascarpone - 750g mascarpone na 250ml kremówki. Bardzo, bardzo gęsty. W wersji deluxe z wanilią. Ale mi zabrakło dziś niestety Robię jeszcze ciasteczka maślane, bo u nas schodzą na tony. Staram się korzystać z naszych zapasów, w ciągu ostatniego miesiąca byłam na zakupach dwa razy. Przy naszych dzieciach to cud, że zostało coś na tort
Mascarpone - 750g mascarpone na 250ml kremówki. Bardzo, bardzo gęsty. W wersji deluxe z wanilią. Ale mi zabrakło dziś niestety Robię jeszcze ciasteczka maślane, bo u nas schodzą na tony. Staram się korzystać z naszych zapasów, w ciągu ostatniego miesiąca byłam na zakupach dwa razy. Przy naszych dzieciach to cud, że zostało coś na tort
A mogę zapytać jakie nasączenie do tego? I ten krem jako przełożenie? Ze względu na sytuację epidemiologiczna grozi mi że tort będę musiała zrobić i tiramisu byłby super
@Izka nasączam mocna kawa z cukrem, smaruje kremem każdy blat i posypuje kakao i opcjonalnie tarta gorzka czekolada. Ja wolę z czekoladą. Ale ja wszystko wolę z czekoladą
A krem to jak pisałaś mascarpone 750 g i 250 ml kremówki, połączyc serek z ubitą kremowka i wanilią (ile jej?)? Czy jeszcze jakaś tajemnica w tym? Będę wdzięczna za instrukcje
@Dorotak a mogę jeszcze dopytać czym obsmarowac boki i górę w torcie tiramisu? Też ta masa do przekładania z mascarpone? Pewnie było ale nie dam rady przekopać wątasa... Z góry dziękuję
Iza, tynk najlepiej kremówka ubita z mascarpone ale w proporcji 1:1. Jeśli chodzi o drip to czekolada że śmietanka. Gorzka daje 100g na 100g kremówki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekam aż ostygnie i polewam dobrze schłodzony tort.
Nie rozumiem @Dorotak jak ten drip czyli chyba to na górze? Posmarować śmietanka tort, a potem na to czekolada po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej i schłodzeniu? Czy mix śmietanka i czeko?
Tynk to śmietanka z mascarpone. Tynkujesz tort i do lodówki bo musi być dobrze schłodzony. Drip to ta polewa czekoladowa. 50 na 50 gorzka i kremówka. Po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej musi ostygnąć i taka ostygnieta polewa się na otynkowany tort i znów do lodówki
Uff mam nadzieję że dam radę, chociaż martwi mnie jak połączyć gorzka i kremówke, czy to się nie zważy @Dorotak? Szkolenia na YouTube z pieczenia torta analogicznie jak lekcja małżonka moglyby być ciekawym pomysłem, ja przynajmniej bym oglądnęła chociaż tych tortów tak wiele nie muszę zrobić, kolejny na roczek córki... Dzięki
Nie zwarzy jeśli temp nie będzie za wysoka, a czekolada dobrej jakości (polecam lidlowe!). Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej - garnek z wodą na gaz i do niego drugi, w którym jest czeko i śmietanka dasz radę, dasz radę. Ile moi się najedli zwarzonych i zakalcow to juz już tylko oni wiedzą
A słuchajcie, a biszkopt jak pieczecie? Teściowa eksperymentuje na emeryturze bo wcześniej nie miała czasu. Z 10 jaj, z mąka krupczatka. Z 40 minut siedział w piekarniku w układzie gora dół i zdechł, wygląda trochę na niedopieczonego. Co poprawić?
5 jajek, 3/4szkl cukru, 3/4 mąki pszennej i 1/4 skrobi. Ubijam białka,.dodaje po łyżce cukier,.potem po jednym żółtku. Wyłączam mikser. Przed sitko obie mąki i mieszamy szpatułka. Do pieca 180* na ok 15-20 min w zależności od srednicy. Po upieczeniu rzucam o podłogę i wkładam z powrotem do piekarnika i przy otwartym sobie stygnie. Biszkopt z tego przepisu wychodzi o średnicy 23cm i wielkości 10cm. Czyli na jakieś 26-28 człowieków.
Nie opadnie wtedy za mocno, bo wyrzucisz z niego na raz całe powietrze przepis bez proszku do pieczenia. Rośnie na samych ubitych białkach. I to jest sekret najlepszego biszkoptu. Ja z proszkiem już nie zjem,.okropnie mi nie smakuje ;D
Do stricte tiramisu to możesz pogorzknic kakao i gorzka czekolada. Jak chcesz zrobić wersję awangardowa tiramisu to konfitura z porzeczek będzie bardzo ok
Komentarz
@ola_g to jakiś specjalistyczny przepis czy sama tworzyłaś bo ślinka cieknie
Ja uparcie wytwarza ciasteczka, po wirusie będą jak znalazl
@Dorotak jaki krem dałaś?
Robię jeszcze ciasteczka maślane, bo u nas schodzą na tony. Staram się korzystać z naszych zapasów, w ciągu ostatniego miesiąca byłam na zakupach dwa razy. Przy naszych dzieciach to cud, że zostało coś na tort
https://www.mojewypieki.com/przepis/najprostsze-ciasteczka-maslane
Aaa jeszcze cukier pukier do smaku
Jeśli chodzi o drip to czekolada że śmietanka. Gorzka daje 100g na 100g kremówki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekam aż ostygnie i polewam dobrze schłodzony tort.
Ubijam białka,.dodaje po łyżce cukier,.potem po jednym żółtku. Wyłączam mikser. Przed sitko obie mąki i mieszamy szpatułka. Do pieca 180* na ok 15-20 min w zależności od srednicy. Po upieczeniu rzucam o podłogę i wkładam z powrotem do piekarnika i przy otwartym sobie stygnie.
Biszkopt z tego przepisu wychodzi o średnicy 23cm i wielkości 10cm. Czyli na jakieś 26-28 człowieków.