A tu przyklad modnego naked cake, naturalny, nieco surowy, roslinne przybranie. Na pierwszokomunijnym torcie ladnie i szlachetnie prezentowalaby sie nieduza gałązka kwitnącego jaśminu.
A tu przyklad modnego naked cake, naturalny, nieco surowy, roslinne przybranie. Na pierwszokomunijnym torcie ladnie i szlachetnie prezentowalaby sie nieduza gałązka kwitnącego jaśminu.
Z bluszczem trzeba uważać, bo drażniący bardzo.
Czytałam, że przy takich wątpliwych roślinach (albo z kiepskiego źródła) końcówkę, którą się wkłada w krem owinąć np, folią spożywczą.
4 jaka (5 jeśli mała) + szklana cukru=zmiksować do "białości".
Jajka całe ,białko i żółtko razem.
Do tego-wciąż miksując wlać +/5 łyżek oleju.
Do tego łyżeczka proszku do pieczenia-można bez,ale z proszkiem jest pulchniejszy.
Na koniec delikatnie wmiskować lub wmieszać przesianą 1szklankę mąki.
Wlać do foremki/tortownicy.
Stuknąć foremką o blat-tj.upuścić/uderzyć foremką na blat z wysokości ok.5-10 centymetrów-tak,żeby ciasto się nie wychlapało
Wstawić do zimnego piekarnika,piec w 170-180 stopniach ok.30 minut.
Po upieczeniu przekroić na 3 placki.
Masa:
ugotować 2 budynie na 3 szklankach mleka.
Ostudzić.
Ubić śmietanę.
Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru (dla pewności warto spróbować,czy nie zbyt mało słodkie-ja nie przepadam za mocno słodkimi ciastami).
Ostudzony budyń wymieszać delikatnie ze śmietaną (śmietana do budyniu).
Albo jeszcze prostsza masa-ugotować 2 budynie na 3 szklankach mleka,
po ostudzeniu budyń zmiksować z kostką masła.
Masę podzielić na 3 części-2 części masy będą potrzebne pomiędzy placki,
trzecia na górę i boki tortu.
Jak ktoś ma wprawę ,to nawet nie trzeba wyjmować masy z miski,
tylko nakładać "na oko".
Placki delikatnie nasączyć ( do nasączenia 3 placków 1 szklanka wody z cytryną i cukrem-powinna mieć kwaskowy smak).
Przekładać placki masą,na to owoce,na to kolejny placek.
Na górę truskawki i gdzie-niegdzie listki mięty lub melisy -moim zdaniem najładniejsza dekoracja świata.
I jak zrobić, żeby duży prostokątny biszkopt się nie rozleciał przy przekładaniu? Masz taką tortownicę? Bo z blachy to chyba nie ma szans wyjąć bez uszczerbku?
@Bambidu Te szlaczki to gotowy opłatek, nie wyobrażam sobie, żebym była w stanie taki wzór namalować Mam taką blachę ze zdejmowanym brzegiem jak przy tortownicach, świetna jest, bo się dobrze nie tylko biszkopt wyjmuje, ale i inne ciasta łatwiej się kroi.
Komentarz
A torty super, ma dziewczyna rękę;) niech ćwiczy;)
Czytałam, że przy takich wątpliwych roślinach (albo z kiepskiego źródła) końcówkę, którą się wkłada w krem owinąć np, folią spożywczą.
Ja ostatnio ubiłam śmietanę z galaretka rozpuszczoną w niecałej szklance wrzątku i wystudzonej
Tym przełożyłam tort z owocami
Na wierzchem krem i startą czekoladę i już
Nie umiem A kiedyś umiałam
https://photos.app.goo.gl/6UVopYmsPXf619Py8