jakiś super przepis na murzynka poproszę, mam nawet jakiś dżem z czarnej porzeczki. A może jakieś inne ciasto z takim dżemem?
Wrzuć w google murzynek z powidłami wielkie żarcie. Znam jedną osobę, której nie smakował Reszta zadowolona.
super wyszedł, zamiast powideł dałam porzeczkowy dżem. i b szybko go zrobiłam,
a sernik gotowany - wow. 3/4 dzeci zachwycone, a ten jeden co powiedział ble, to on mówi ble na 98% ciast więc standard. Za to córka koleżanki powiedziała, - ciociu to najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam :-)
@kika0 obawiam się, że nic. Ten specyficzny smak zależy buraków, od sposobu ich przechowywania. Jeśli kupuje sama - zawsze biorę i wącham buraki, jak tak mocno czuć ziemią - nie biorę.
Kika, można jeszcze ten smak doszlifować - suszona śliwka, listek laurowy, grzyby suszone, troszeczkę cukru, zakwas z buraków, kminek w ziarnach. Ja dodaję też podsmazoną cebulę - przecedzam to potem oczywiscie i jest ekstra klarowny barszcz, pyszny.
Oj, to jak swojskie buraczki to na pewno będą super. Myślałam, że chodzi o kupne, takie nieraz bywają, czasami jak się powacha to i stęchlizną czuć. Jeśli chodzi o swojskie z działki - jestem spokojna
Poczytałam porady i najbezpieczniej będzie @kitek troszeczkę rozmrozić truskawki przed dodaniem, odlać z nich wodę i sok, który puszcza a następnie zalać galaretka przygotowana z mniejszej niż normalnie ilości wody. Im bardziej zamrożone owoce tym szybciej ścinaja galaretke i tym mniej wody powinno się dodawać do niej podczas przygotowywania. Ed.literowki
Problem (jak na razie) teoretyczny: co można zrobić z paćki ziemniaczanej (z surowych kartofli), jeśli nie jada się placków? Można by np.zagęścić zupę? Jak?
@Katia możnaby zrobić kudłacze - u mnie w rodzinie tak się na to mówi. Musiałabyś tylko jeszcze mieć trochę ugotowanych i poduszonych ziemniaków puree a z tych utartych odlać wodę( na dnie będzie taki osad, krochmal - to zbieramy i dodajemy do masy). Do tego wbić jajko albo dwa, jeśli za rzadkie - dodac troszkę mąki, formować łyżką lub w rekach i wrzucać na osolony wrzątek. Bardzo smaczne z podsmazoną cebulką.
Możnaby jeszcze coś takiego zrobić: ugotować te ciapę, potem odsączyć na jakimś gęstym sitku i do takiej zwartej, ugotowanej masy dodać ser biały, jajko - i z tego formować i smażyć placuszki. No albo zrobić kopytka ziemniaczano serowe.
Poza tym jabłka mają sok, kwas, reagują z tym tworzywem, dobrze jest wylozyc blaszkę papierem do pieczenia. Tak czy siak - bralabym druga blaszkę - z blachy nierdzewnej. Sorki za literówkę.
Ksztalt i skojarzenie nieważne. Potrzebuję zwykłą prostokątną ktora po pierwszym krojeniu nie jest zardzewiala. U nas najczesciej szarlotka. Mamy takie zwykłe najtańsze blachy i one wytrzymują bardzo krótko, więc szukam czegos porzadniejszego. Może znacie macie i mnie oswiecicie
Macie i polecacie. Węgierskie blaszki "makowe". My kupiliśmy u Pani przywożacej bezpośrednio z Węgier. Kiedyś byli też ma allegro. Unigar z Żyrardowa. Pewnie inne źródła też są.
Komentarz
Np. ten:http://www.wielodzietni.org/discussion/28347/potrawy-do-10zl
Ed.literowki
Albo takie
https://allegro.pl/oferta/brytfanka-blacha-nierdzewna-do-pieczenia-34x24x6-8862175369?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_wyposazenie&ev_adgr=Akcesoria+łazienkowe,+przybory+kuchenne+oraz+zastawa+stołowa&gclid=CjwKCAiA57D_BRAZEiwAZcfCxTYe1vF65f0c-BpqZl-hFwNJLQ9YE-yIeRU1onLfoOre8rhaA4AxLxoCrRQQAvD_BwE
Pewnie inne źródła też są.