To może na początek jeden z naszych hitów - zapiekanka z tortellini. (U nas rządzą obiady co najmniej szybkie a często ekspresowe, stąd używam chętnie półproduktów).
Ugotować tortellini (u nas 2 paczki na obiad), podsmażyć pieczarki, ale takie w czwórki, lepiej smakują większe kawałki. Śmietanę 18-tkę rozmieszać z 3 łyżkami przecieru pomidorowego, doprawić (sól, pieprz, słodka papryka, może być oregano). Ugotowane pierożki wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z masą śmietanową i pieczarkami. Pomiędzy powtykać poszarpane lub pokrojone kawałki mozzarelli, z wierzchu posypać parmezanem lub innym ostrym serem. Do piekarnika na 160-180 st. na około 15 minut. Ja włączam tylko dół, bo nie chce mi się bawić w posypywanie parmezanem po wstępnym zapieczeniu.
Najlepiej smakuje prosto z piekarnika, ale zdarza mi się zrobić podwójną porcję i odgrzewać kolejnego dnia, nie jest już takie dobre, ale da się zjeść.
W opcji mięsnej, można dodać podsmażonego w kostkę kurczaka. u nas mąż czasem sobie dorabia
Pyszne, sprawdzi się na co dzień i dla gości. U mnie wszyscy się tą zapiekanką zachwycają.
Zapiekane ziemniaki Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i podgotować(połowę czasu co zwykle). Przygotować w tym czasie zalewe, ja zwykle mieszam coś w stylu: krojone suszone pomidory, fasola czerwona z puszki, papryka krojona, cebul w piórkach , czosnek. Posolic, dodać trochę oleju. Podgotowane ziemniaki omascic zalewa, włożyć do pieca do miękkości kartofli (ok 30minut?)
Nie obsmażam. Im lepiej odcisne, tym mniej się rozwala. Dodaje na samym końcu, tyloo żeby się zagrzał. Można też zrobić marynate z jogurtu z przyprawami orientalnymi, marybiwac paneer i warzywa. Potem krótko piec w najwyższej możliwej temperaturze.
Ostatnio odkryłam sadzone na wodzie. Robi się jak sadzone, tylko zamiast tłuszczu wlewa się centymetr wody. W snaku jak w koszulkach, ale dużo łatwiej zrobić.pasują mi do warzyw pieczonych lub parowanych albo zamiast kotleta a już zupełnie po bandzie to tzw. smutny kotlet, czyli Wy jecie schabowe, a mąż jajo pomieszane z bułka i przyprawami.
Curry jest spoko, można odłożyć porcje mężowi, a na koniec dodać mała puszkę cieciorki gotowej,tylkko żeby się zagrzała.
W ramach anegdoty. Zupa z cieciorką. Dwoje maluchów. Józek ze swojej porcji każdą kulkę cieciorki wylowił i łyżeczką Małgosi podal. A ta za każdą łyżeczką: siekuje!
Makaron z sosem serowym - kolejny hit w naszym domu, do tego szybki i banalny w wykonaniu.
Śmietanka, kilka dowolnych serów (u nas zwykle mozzarella, feta, koniecznie gorgonzola, parmezan lub grana podano, brie lub cammambert - ale tu uwaga - skórka się nie roztopi, ja lubię ten efekt, ale sos nie będzie gładki), rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając, by sery nie przywarły, ewentualnie delikatnie zagęścić mąką, ale naprawdę delikatnie, bo sos gęstnieje w miarę stygnięcia i to mocno. Sekretem smaku, by nie było mdłe, jest duża ilość posiekanej ostrej papryczki, wcześniej podsmażonej choć niekoniecznie, zdarzało mi się po prostu wsypywać, jeśli się spieszyłam. Przyprawy do smaku, u nas tylko sól i pieprz. Można posypać z góry jakąś zieleniną, fajnie komponuje się rukola, ale natka też będzie dobra.
Gulasz z dyni z gram masala Pierogi/ paszteciki lub co chcesz z nadzieniem z zielonej soczewicy.
Kotlety warzywne: robisz warzywa jak na rybę po grecku, nie dodajesz przecieru tylko studzisz i odrobina kolendry, jajko, tłuszcz, mąka migdałowa. Formujesz kotlety i pieczesz w piekarniku. Ogólnie uwielbiam ziemniaki, ale szybko po nich przybywa kg
U mnie wczoraj makaron z oliwą, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem.
Proste i pyszne, czasem dodaję cukinię podsmażoną, posypuję parmezanem, dodaję świeżą pietruszkę lub bazylię. Bardzo proste i szybkie, wyjątkowo lubimy wszyscy. Ważne żeby oliwa była fajnej jakości. Można też zrobić najprościej, makaron, oliwa, ostre papryczki, czosnek, ew. posypać parmezanem. Szybciej i prościej i wege się chyba nie da
Dziś chlebki pita z hummusem, falafele, sałatka - sałata, szpinak, oliwki, pomidory suszone, cebulka, dużo zieleniny, ziarna słonecznika.
Oooooo pieróg jest jak ambrozja! Moja sp.ciocia Wanda robiła taki pieróg, ze ten smak pamiętam jakby to było dziś - a byłam mała dziewczynka. U nas w rodzinie nie było zwyczaju pieczenia tego rarytasa, zawsze nam go przywoził wujek zza Sanu W moim rodzinnym mieście jest piekarnia, gdzie sprzedaje się pieróg z Biłgoraja, zawsze we wtorki.
Komentarz
Czosnek+imbir+przyprawy (używam zwykle coś z tego: kmin rzymski, kurkuma, garam masala, papryka słodka, ostra, kolendra, gorczyca, gałka muszkatołową, cynamon, bazylia tajska, mięta)
Baklazan/dynia/batat
Cebula
Pomidory/passata
Soczewica/cieciorka/Ser paneer
Ew. szpinak/jarmuz/baklazan/papryka świeża
Mleczko kokoswoe/smietanka
Do tego ryz
Pol godziny, chyba że ktoś sam robi paneer albo gotuję cieciorke
E: podsmażamy imbir z czosnkiem, kilkanaście sekund, dodajemy cebulę, jak się zeszkli jak zwykły jednogarnkowiec dalej.
Kopytka z sosem pieczarkowym
Kotlety ziemniaczane lub ruskie z sosem pieczarkowym lub innym wg gustu.
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i podgotować(połowę czasu co zwykle). Przygotować w tym czasie zalewe, ja zwykle mieszam coś w stylu: krojone suszone pomidory, fasola czerwona z puszki, papryka krojona, cebul w piórkach , czosnek. Posolic, dodać trochę oleju. Podgotowane ziemniaki omascic zalewa, włożyć do pieca do miękkości kartofli (ok 30minut?)
Można też zrobić marynate z jogurtu z przyprawami orientalnymi, marybiwac paneer i warzywa. Potem krótko piec w najwyższej możliwej temperaturze.
Curry jest spoko, można odłożyć porcje mężowi, a na koniec dodać mała puszkę cieciorki gotowej,tylkko żeby się zagrzała.
Zupa z cieciorką.
Dwoje maluchów.
Józek ze swojej porcji każdą kulkę cieciorki wylowił i łyżeczką Małgosi podal. A ta za każdą łyżeczką: siekuje!
Pyszne, szybkie,.uwielbiam
Po prostu uwielbiamy te kotlety, do tego surówka albo jeszcze sos grzybowy i cudo gotowe
Moim smakuje dynia pieczona z czosnkiem, jajecznica z kalafiorem, kotlety gryczane(ugotowana kasza gryczana zastępuje mięso mielone).
Fajną przyprawą, która nadaje niezły smak i aromat jest sodka wędzona papryka.
Na szybko to obłędna jest mieszanka warzyw letnia z biedry, można z niej zrobić szybki sos do ryżu czy ziemniaków, skład ma bardzo dobry.
Pierogi/ paszteciki lub co chcesz z nadzieniem z zielonej soczewicy.
Kotlety warzywne: robisz warzywa jak na rybę po grecku, nie dodajesz przecieru tylko studzisz i odrobina kolendry, jajko, tłuszcz, mąka migdałowa. Formujesz kotlety i pieczesz w piekarniku.
Ogólnie uwielbiam ziemniaki, ale szybko po nich przybywa kg
Proste i pyszne, czasem dodaję cukinię podsmażoną, posypuję parmezanem, dodaję świeżą pietruszkę lub bazylię. Bardzo proste i szybkie, wyjątkowo lubimy wszyscy. Ważne żeby oliwa była fajnej jakości. Można też zrobić najprościej, makaron, oliwa, ostre papryczki, czosnek, ew. posypać parmezanem. Szybciej i prościej i wege się chyba nie da
Dziś chlebki pita z hummusem, falafele, sałatka - sałata, szpinak, oliwki, pomidory suszone, cebulka, dużo zieleniny, ziarna słonecznika.