O to to. Dzięki Skatarzyna. Ja nawet mam jedną taką, nawet kupilam ją chyba w Żyrardowie albo w Skierniewicach na kiermaszu. Tylko nie wiedziałam jak się nazywa.
Nie problem, a rozwiązanie, kuchenne, ale nie kulinarne
Moje ostatnie dwa odkrycia
1.Genialny sposób na mole spożywcze. Tyleż obrzydliwy, co skuteczny
NIE
CZYTAĆ
PRZY
JEDZENIU!!!
Zjadasz konserwę rybną (np.szproty w oleju karo) i zostawiasz puszkę z płynem, żeby wlać go psu do kaszy (bo co się będzie marnować!). Po kilku... tygodniach odkrywasz, że w małej puszce jest ponad 20 owadzich trupków
Topią się również w miskach gryzoniowych, ale woda ich aż tak nie pociąga
2.Alternatywna metoda na spalony garnek (bo normalna to gotowanie roztworu proszku - lub sody oczyszczonej, jeśli ktoś ma za dużo kasy - lub zalanie domestosem).
Ciekawe, że kwas działa równie dobrze jak zasada, choć wolniej. Wlewasz ocet i zostawiasz na tydzień
O śliwkach myślałam. Może jakies roladki z ciasta? Kabanosy w cieście francuskim? Moze pieczarki z czyms zapiekane? Z czym??? Tak głosno gdybam...Bo chcialabym cos cieplego Zimne to mniejszy problem.
@In Spe- zalinkuj ,proszę, kimchi z internetów, które byś poleciła Jem ostre wegańskie, które przywiózł mój syn i chciałabym porównać z tym , co znawca poleca
No właśnie niestety widoczna po zalogowaniu. A rejestrować się mogą klienci hurtowi. Można szukać takiej kimchi w stacjonarnych lub internetowych sklepach azjatyckich.
Daliśmy radę! Był półmisek wędlin, jakas sałatka z brokółem i jajkiem, sledzie na trzy sposoby, śliwki w boczku, pieczarki zapiekane z serem pleśniowym, na ciepło: ślmaczki z ciasta francuskiego z serem, salami i suszonymi pomidorami podane w towarzystwie sosu czosnkowego, koreczki, marynowane opieńki... Wszystkim smakowało. Ufff...
@Skatarzyna pomoczyć i podpiec? Zrobią się miękkie i chrupiące, tylko trzeba szybko zejść, bo potem będą znów suche i twarde. Albo pokroić w plastry i potraktować jako bazę do zapiekanek.
Dwa tematy (około)kuchenne, które mnie ostatnio nurtują
1.STEKI
Wiem z doświadczenia, ze sukcesem jest dobre mięso. Gdzie takowe kupic? A może macie jakieś wyprobowane "gotowce", ktore po przyrządzeniu nie są złe? Jakies sekrety przyrzadzania? No tęsknię za porządnym stekiem... Niestety pomimo prób jakos trudno mi osiągnąć sukces w tym temacie. Najlepsze steki jakie jadłam to bistecca alla fiorentina - oczywiscie gdzieś we Włoszech. Wprawdzie nie wiem czy to nie zasługa wina, które dopełniało reszty, ale doznania smakowe niepowtarzalne Niezłe też mieli w pewnym holenderskim miasteczku. Jesli o "gotowce" chodzi to dobre były steki "Bonanza" z amerykańskiego sklepu. Jak wyglada rynek w Pl? Sa tu jacyś stekożercy???
2. Piec do pizzy. Warto zainwestować w profesjonalny piec? Czy taki piec mógłby służyć też do pieczenia chleba? A moze lepiej pomyśleć o wybudowaniu tradycyjnego pieca chlebowego opalanego drewnem? Jakie sa koszty takiego pieca? Jakie muszą byc spełnione warunki?
Co do pieca do pizzy to podobno teraz można tanio znaleźć z likwifowanych lokali gastronomicznych. Mój piekarnik konczy powoli żywot, stąd takie rozwazania. Przy okazji mam tez pytania o kuchenkę szesciopalnikową z duuuzym piekarnikiem. Moze to tez jest jakas opcja? @MonikaN ?
I jeszcze pytanie gdzie kupić takie kuleczki (ceramiczne), które stosuje się do obciążenia tarty przy pieczeniu? Nie wiem jak to sie fachowo nazywa, wiec trudno mi znaleźć w necie. Dużo ostatnio u nas tart. I trafia mnie kombinowanie z grochem, ryżem itp.
@Malgorzata32, wg mnie Włosi mają bardzo dobrej jakości mięso. Moja kuchenka ma 5 palników, tylko inaczej rozstawione niz w 4 palnikowej plus mam ogromny piekarnik.
@Malgorzata32 mięso na stek nie może być ze zbyt chudego ani zbyt starego zwierza (włókna mięśniowe mają mieć tłuszcz odłożony nie tylko podskórnie, ale wmieszany w mięśnie, taki efekt marmurkowy to jest – nie musi to być tak przesadne jak u słynnych krów wagyu itp.), najlepiej jeśli dojrzewało w chłodni przed porcjowaniem, i nie może być robione za długo. Mięso musi być wciąż różowe w środku. To tak na szybko.
Co do pieca do pizzy: bardzo dobre efekty w piekarniku elektrycznym dają kamienie do pizzy albo blachy żeliwne.
Natomiast najlepszy efekt (jeśli takiego szukasz) faktycznie dają zawsze piece opalane drewnem, ale na cenach się nie znam, więc tu nie doradzę.
Musisz rozważyć, jakie masz priorytety. tak na szybko kamień albo żeliwo będą OK, natomiast długofalowo możesz rozważyć piec albo westfalkę – tylko masz jak poprowadzić komin i gdzie wypuszczać dym?
Komentarz
Co na zakąskę do wódki?
Proste, smaczne i efektowne.
Zupełnie nie moja bajka, bo my głownie wino preferujemy.
Jedyne co mi przychodzi do glowy to przysłowiowy" "śledzik
Pomóżcie!!!
Może jakies roladki z ciasta? Kabanosy w cieście francuskim? Moze pieczarki z czyms zapiekane? Z czym??? Tak głosno gdybam...Bo chcialabym cos cieplego
Zimne to mniejszy problem.
Jem ostre wegańskie, które przywiózł mój syn i chciałabym porównać z tym , co znawca poleca
https://panasiapolska.abstore.pl/kimchi-kimchi-kapusta-cala-jongga,c211,p1592,o1,s1001,pl.html
https://panasiapolska.abstore.pl/kimchi-kimchi-kapusta-cala-jongga,c211,p1611,o1,s1001,pl.html
Wszystkim smakowało.
Ufff...
Ostatnio zrobiłam tartą. Duży zapas. Teraz przydałby się nowy pomysł.
Albo pokroić w plastry i potraktować jako bazę do zapiekanek.
1.STEKI
Wiem z doświadczenia, ze sukcesem jest dobre mięso. Gdzie takowe kupic? A może macie jakieś wyprobowane "gotowce", ktore po przyrządzeniu nie są złe? Jakies sekrety przyrzadzania?
No tęsknię za porządnym stekiem...
Niestety pomimo prób jakos trudno mi osiągnąć sukces w tym temacie.
Najlepsze steki jakie jadłam to bistecca alla fiorentina - oczywiscie gdzieś we Włoszech. Wprawdzie nie wiem czy to nie zasługa wina, które dopełniało reszty, ale doznania smakowe niepowtarzalne
Niezłe też mieli w pewnym holenderskim miasteczku.
Jesli o "gotowce" chodzi to dobre były steki "Bonanza" z amerykańskiego sklepu.
Jak wyglada rynek w Pl?
Sa tu jacyś stekożercy???
2. Piec do pizzy.
Warto zainwestować w profesjonalny piec?
Czy taki piec mógłby służyć też do pieczenia chleba?
A moze lepiej pomyśleć o wybudowaniu tradycyjnego pieca chlebowego opalanego drewnem?
Jakie sa koszty takiego pieca? Jakie muszą byc spełnione warunki?
Co do pieca do pizzy to podobno teraz można tanio znaleźć z likwifowanych lokali gastronomicznych.
Mój piekarnik konczy powoli żywot, stąd takie rozwazania.
Przy okazji mam tez pytania o kuchenkę szesciopalnikową z duuuzym piekarnikiem. Moze to tez jest jakas opcja?
@MonikaN ?
Dużo ostatnio u nas tart. I trafia mnie kombinowanie z grochem, ryżem itp.
Moja kuchenka ma 5 palników, tylko inaczej rozstawione niz w 4 palnikowej plus mam ogromny piekarnik.
@Skatarzyna, Ty masz piec do pizzy i chleba?
Btw @Małgorzata32, a wędzarnia Cię nie kręci?