[cite] Kasik:[/cite][cite] maniek:[/cite]Kasik, wybrałbym patelnię z Ikei, a nie tefala.
Dlaczego?
I jaką konkretnie polecasz?
Chciałabym taką, na której można nie tylko standardowo, ale także beztłuszczowo smażyć.[/quote]
Nie wiem czy tefal jest stalowy? 365+ powlekana jest, kosztuje poniżej stówki, kupiłem w promocji za chyba 80 rok temu i ma 30? może 28 cm. Smażę sobie na niej bez tłuszczu(jestem na dukanie)
No tak ocipiałem http://macg.net/emoticons/crazypsychotic.gif , ale ja myślałem że wszyscy jedzą tyle co ja http://macg.net/emoticons/hungry.gif , zresztą w Łodzi produkują też mniejsze obieraczki:bigsmile:
Ja tez mam ikee, patelnie tez, najszerszą jaka była, z pokrywka z takiej siateczki- na tej patelni naprawdę się smazy a nie gotuje i ceny przyzwoite i z jednej kolekcji możesz sobie stworzyć swój komplet.
Uwaga jeszcze dla tych przed którymi modernizacja kuchni. Jak planujecie kuchenkę indukcyjna w przyszłości a teraz kupujecie garnki to warto sprawdzić czy służą do gotowania na indukcyjnej.
Znajomi się tak niefortunnie wkopali- maja duży komplet amwaya- wiecie, dobre 10 lat temu kupione na raty, wpłacane przez lata- ogólnie majątek i... Własnie wprowadzili się do domku, nowa kuchenna indukcyjna i stopa bo garnki nie działają....:bigsmile:
a co sądzicie o emaliiowanych garnkach z Olkusza. Mi w właśnie w takich -tzn emaliowanych zupa smakuje najlepiej...
SAma sie zastanawiam jakie garnki kupić, bo mi bliźniaki skutecznie uszczuplaja obecny kpl. .. ale kasa i nie tylko.. i sama nie wiem co wybrać.
A mnie ostatnio teściowa zwróciła uwagę, że nie powinno się gotować,a zwłaszcza przetrzymywać np na drugi dzień kwaśnych zup w metalowych garnkach ze względu na nikiel. Słyszeliście o tym? Ja już ani jednego emaliowanego garnka nie mam. chyba się skuszę i kupię do tych zup.
garnki szklane
Są najlepsze i bezpieczniejsze dla ludzkiego ( gotowanie , podgrzewanie ) organizmu co wynika z składu chemicznego takich naczyń przykładowo ( nieznaczne różnice gdy chodzi o rodzaj szkła )np.: szkło Termisil :SiO2 - 80%, B2O3 - 12%, Na2O - 4% Al2O3 oraz CaO, As2O3. MgO, K2O - 4%.
Natomiast metalowe naczynia maja w składzie dość duzą ilość metali tj.: aluminium, ołów, nikiel , itp.- często są produkowane tylko z któregoś z nich.
np.:
Symbol INOX 18/10 na metalowych naczyniach - oznacza że w 100 % stali jest 0.7 % węgla, 18 % chromu i 10 % niklu.
Każde naczynie z tym symbolem jest wykonane z takiego stopu może być go więcej lub mniej w zależności od ciężaru danego naczynia.
Oczywiście istnieją różne symbole.
Wszystko zależy od producenta.
Dodatkowo wszelkie mikro dziurki , pęknięcia , obicia emalii potęgują reakcje i dużo więcej aluminium, niklu i ołowiu i innych metaliprzenika do potrawy.
Gdy ktoś decyduje się na wybór naczyń metalowych to tylko dobrej jakości , nieuszkodzone.
Często ludzie o wrażliwym smaku ( i nie tylko ) wyczówaja metaliczny posmak - co jest naturalnym zjawiskiem w przypadku gotowania żywności w metalowych naczyniach - procesy elektrochemiczne powodują , że wolne jony wchodzą w reakcje z innymi materiałami organicznymi np.: enzymami , które są bardzo reaktywne chemicznie i reagują z jonami metalu w metalowych naczyniach.
( tak na marginesie zawsze intrygowało mnie jak zwierzęta odczuwają smak potraw z puszek , gotowanych w metalowych naczyniach jak mocne jest to odczucie )
Lepiej unikać naczyń pokrytych syntetycznymi materiami ,grafitem itp.
Dobrym sposobem jest przełożenie ugotowanej żywności do innych pojemników np.: szkła , ceramicznych , glinianych.
Obecnie też są dostępne naczynia metalowe ze stali chirurgicznej i lane z żelaza o wysokiej gęstości ale są bardzo drogie i także z metalu.
My mamy jeden duży garnek metalowy, nigdy nie gotujemy w nim kwaśnych potraw czy zup, to potrawa ma wyczuwalnie zmieniony smak. Ja bardzo lubię emaliowane garnki, szklane, poza ceną, nie są dla mnie praktyczne ze względu na wielkość (za małe rozmiary).
Jadwigo, a ta patelnia tytanowo-żeliwna to bardzo ciężka jest?
Acha, polecam gotowanie na parze w parowarze plastikowym. Tu chyba nie mamy do czynienia z tymi odpryskami metali, no i bez tłuszczu to jest
Krzysztof, smak puszki jest wyczuwalny nie tylko dla zwierząt, ja zawsze wiem, że coś jest z puszki.Jest to tak charakterystyczne, że nie da się tego nie zauważyć.
Podbijam. Szukam od miesiąca zestawu garnków. Coś nowego poza IKEA 365+? Potrzebuje 5 solidnych garnkow o pojemności 2l najmniejszy, minimum 7l największy. Na kuchenkę gazową. Do tysiąca złotych.
ja sobie kupiłam na razie tylko jeden garnek mi się one podobają aby dowiedzieć się o cenę trzeba dzwonić, ale największy 15l kosztuje (o ile dobrze pamiętam ) 150 zł
Ja ostatnio oglądałam garnki w Ikea, i wydały mi się strasznie cienkie i lekkie, w końcu kupowałam w Makro, tam sobie można dobrać jakiś zestaw stalowych.
Komentarz
http://www.lozamet.com.pl/kotly/KG-150.8.jpg
Dlaczego?
I jaką konkretnie polecasz?
Chciałabym taką, na której można nie tylko standardowo, ale także beztłuszczowo smażyć.
Do turbota polecam http://www.e-dehillerin.fr/images/2161-Turbotiere.jpg
Jedyne 516 euro:bigsmile:
Dlaczego?
I jaką konkretnie polecasz?
Chciałabym taką, na której można nie tylko standardowo, ale także beztłuszczowo smażyć.[/quote]
Nie wiem czy tefal jest stalowy? 365+ powlekana jest, kosztuje poniżej stówki, kupiłem w promocji za chyba 80 rok temu i ma 30? może 28 cm. Smażę sobie na niej bez tłuszczu(jestem na dukanie)
http://www.lozamet.com.pl/obieraczki/OZO-2.1.jpg
Wchodzi 9 - 12 kg na raz
P.
http://www.youtube.com/watch?v=gIAW_RgL6pA
Uwaga jeszcze dla tych przed którymi modernizacja kuchni. Jak planujecie kuchenkę indukcyjna w przyszłości a teraz kupujecie garnki to warto sprawdzić czy służą do gotowania na indukcyjnej.
Znajomi się tak niefortunnie wkopali- maja duży komplet amwaya- wiecie, dobre 10 lat temu kupione na raty, wpłacane przez lata- ogólnie majątek i... Własnie wprowadzili się do domku, nowa kuchenna indukcyjna i stopa bo garnki nie działają....:bigsmile:
SAma sie zastanawiam jakie garnki kupić, bo mi bliźniaki skutecznie uszczuplaja obecny kpl. .. ale kasa i nie tylko.. i sama nie wiem co wybrać.
Jak czyścić naczynia żeliwne? W szczególności jak coś się dobrze usmażyło na patelni .
To chyba dotyczy większej części forumowiczów - im bardziej wciągające dyskusje, tym więcej przypalonych garnków
Podobno w zwykłych emaliowanych.
Są najlepsze i bezpieczniejsze dla ludzkiego ( gotowanie , podgrzewanie ) organizmu co wynika z składu chemicznego takich naczyń przykładowo ( nieznaczne różnice gdy chodzi o rodzaj szkła )np.: szkło Termisil :SiO2 - 80%, B2O3 - 12%, Na2O - 4% Al2O3 oraz CaO, As2O3. MgO, K2O - 4%.
Natomiast metalowe naczynia maja w składzie dość duzą ilość metali tj.: aluminium, ołów, nikiel , itp.- często są produkowane tylko z któregoś z nich.
np.:
Symbol INOX 18/10 na metalowych naczyniach - oznacza że w 100 % stali jest 0.7 % węgla, 18 % chromu i 10 % niklu.
Każde naczynie z tym symbolem jest wykonane z takiego stopu może być go więcej lub mniej w zależności od ciężaru danego naczynia.
Oczywiście istnieją różne symbole.
Wszystko zależy od producenta.
Dodatkowo wszelkie mikro dziurki , pęknięcia , obicia emalii potęgują reakcje i dużo więcej aluminium, niklu i ołowiu i innych metaliprzenika do potrawy.
Gdy ktoś decyduje się na wybór naczyń metalowych to tylko dobrej jakości , nieuszkodzone.
Często ludzie o wrażliwym smaku ( i nie tylko ) wyczówaja metaliczny posmak - co jest naturalnym zjawiskiem w przypadku gotowania żywności w metalowych naczyniach - procesy elektrochemiczne powodują , że wolne jony wchodzą w reakcje z innymi materiałami organicznymi np.: enzymami , które są bardzo reaktywne chemicznie i reagują z jonami metalu w metalowych naczyniach.
( tak na marginesie zawsze intrygowało mnie jak zwierzęta odczuwają smak potraw z puszek , gotowanych w metalowych naczyniach jak mocne jest to odczucie )
Lepiej unikać naczyń pokrytych syntetycznymi materiami ,grafitem itp.
Dobrym sposobem jest przełożenie ugotowanej żywności do innych pojemników np.: szkła , ceramicznych , glinianych.
Obecnie też są dostępne naczynia metalowe ze stali chirurgicznej i lane z żelaza o wysokiej gęstości ale są bardzo drogie i także z metalu.
tylko ze sa drogie takie garnki z szkła
http://www.venire.pl/visions/szklane_garnki
Acha, polecam gotowanie na parze w parowarze plastikowym. Tu chyba nie mamy do czynienia z tymi odpryskami metali, no i bez tłuszczu to jest
Potrzebuje 5 solidnych garnkow o pojemności 2l najmniejszy, minimum 7l największy. Na kuchenkę gazową.
Do tysiąca złotych.
Oglądałam Gerlachy ale jakieś takie brzydkie...
ja sobie kupiłam na razie tylko jeden garnek mi się one podobają
aby dowiedzieć się o cenę trzeba dzwonić, ale największy 15l kosztuje (o ile dobrze pamiętam ) 150 zł