Aniu, bardzo Ci dziękuję. Postaram się wprowadzić do naszej diety więcej warzyw na kolację. Tak jak piszesz, najczęściej jadaną kanapką jest niestety chleb z wędliną i serem, szczególnie w porze jesienno zimowej. Czas to zmieniać
A jak roczniakowi i starszemu coś smakuje (pomijam słodycze) to pozwalacie mu jeść do woli czy stopujecie gdy uznacie za słuszne? Mój właśnie ostatnio mnóstwo tej papryki w occie i buraczków w occie zjadł i suszonych owców. Nie miał biegunki ale zaraz po takiej biesiadzie jedna luźna kupa była.
Moje dzieci nie jadły niczego w occie. Sama nie robię u siebie nic octowego. Kiszonki, tak jak Katarzyna, dawałam ok. roku. Ocet może bardzo smakować dzieciom, zwłaszcza z dodatkiem cukru. Dzieci nie powinny tego w ogóle dostawać, dla dorosłych to też nic dobrego.
Właśnie przeglądam przepisy AniD z dyni na jutrzejszy obiad. Z czym można podać gulasz z dyni? Zupa dyniowa z grzankami na stałe weszła już do naszego jadłospisu. Tylko podlewam ją śmietaną. Ile ja naszukałam się kolendry mielonej do tej zupy!
Zrobiłam dziś zupę z pieczonej dyni i czosnku. Ale na drugi raz zrobię już bez czosnku. Za ostra jak dla mnie. Małż zjadł dwa talerze, więc dla niego ok. Acha dodałam trochę ugotowanej delikatnej jaglanki, ale nie zniwelowało tej ostrości.
I niestety najadłam się kabanosów teoretycznie drobiowych, ale coś mie się zdaje, ze one nie były wędzone w dymie a raczej w jakiejś substancji płynnej
@AleksandraB - gulasz z dyni jest wyborny z kaszą gryczaną paloną. Jeśli dzieci mają coś przeciw jej ostremu smakowi, to można ugotować pół na pół z brązowym ryżem - jest delikatniejsza.
AleksandraB, można podawać ze wszystkim - ziemiakami, kaszą, ryżem, jak kto lubi. Ja kupuję kolendrę w kulkach i sobie sama mielę. W zimie sporo używam kolendry do różnych potraw.
Skoro mowa o octach...a jak jest z octem jabłkowym?Dzieci mogą je jadać np. w surówkach?
W małych ilościach - jak najbardziej. Jednak dla małych dzieci spróbowałabym sama zrobić taki ocet, bo nie wiadomo, czy go czymś nie konserwują, np. spirytusowym. Ma wit. E, wapń, potas i dużo pektyn.
Warto poczytać na ten temat, bo są też przeciwnicy octu jabłkowego. Na pewno przy wrzodach żołądka nie wolno go podawać, no ale u dzieci rzadko wrzody bywają.
A ja dzis zrobiłam brukselkę z marchewką -REWELACJA-od nowa przekonałam się do tego warzywa ( a miałam uraz z dzieciństwa do niego hehe).Aniu D. dziękuję za przepisy i wpisy i proszę o więcej, bo mnie bardzo inspirują.
Melduję, że pasty z początku wątku wypróbowała moja mama i cieszyły się bardzo dużym powodzeniem - do jednej z soczewicy dodała jeszcze pieczarki i wyszło super! A zapytam jeszcze tutaj o pomysły na kaszę gryczaną niepaloną, bo kupiłam i leży, chciałabym w końcu wypróbować... Dzięki forum nauczyłam się jaglanki, teraz czas na gryczankę... Szczególnie, że małżonek palonej nei lubi, więc nie robię w ogóle i teraz mam nadzieję, że tę polubi...
ok. 1/2 główki kapusty 2 większe cebule sok z ogórków kiszonych kurkuma ew. sól olej
Szatkujemy drobno kapustę (idealny jest mały szatkownik), cebulę kroimy na talarki. Rozgrzewamy największą patelnię jaką mamy (najlepszy byłyb wok, jak nie ma, to może być i duży garnek o grubym dnie). Wlewamy kilka łyżek oleju, po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę. Trzymamy na ogniu mieszając. Po kilku minutach dodajemy ok. 1/2 szkl soku z ogórków kiszonych, przykrywamy pokrywką. Dusimy na niezbyt dużym ogniu. Co jakiś czas mieszamy i dodajemy sok z ogórków. Nie dawać na raz dużo soku, kapusta ma się dusić, a nie gotować. W międzyczasie zeszklić na oleju cebulę. Dodać kurkumę, uduszoną cebulę, dusić do miękkości. Spróbować, jak za mało słone to dosolić. Nie dodaję już żadnych przypraw do tej kapusty, bo sok daje wystardzająco ciekawy smak. Podaję jako jarzynkę do obiadu (np. z kaszą jęczmienną, soczewicą z cebulką, surówką z rzepy).
Aniu, kiedys już o tym pisałam... chodzi za mną smak młodości Jeden weg... (nie wiem jaką miał końcówkę ) robił jednogarnkowe danie. Pamiętam, że była cieciorka, drobniutki makaron i jakieś warzywa. Potrawy jarskie dopiero odkrywam... Podpowiedz proszę co i jak zrobić?
Komentarz
Na kanapki pyszna też jest adżika - można zrobić do słoiczków w sezonie warzywnym (ja robiłam taką pomidorowo-paprykową z warzywami korzeniowymi).
Dla mnie dobry razowiec + adżika i nic więcej nie trzeba.
A brukselka w marchewce pyszna, dzięki!
Zupa dyniowa z grzankami na stałe weszła już do naszego jadłospisu. Tylko podlewam ją śmietaną. Ile ja naszukałam się kolendry mielonej do tej zupy!
Zrobiłam dziś zupę z pieczonej dyni i czosnku. Ale na drugi raz zrobię już bez czosnku. Za ostra jak dla mnie. Małż zjadł dwa talerze, więc dla niego ok. Acha dodałam trochę ugotowanej delikatnej jaglanki, ale nie zniwelowało tej ostrości.
I niestety najadłam się kabanosów teoretycznie drobiowych, ale coś mie się zdaje, ze one nie były wędzone w dymie a raczej w jakiejś substancji płynnej
">
Ha, trza było poprzestać na dyni
Zrobiłam dziś pastę z ogórkiem kiszonym i soczewicą. No obłęd! Tylko zjadłam za dużo
ok. 1/2 główki kapusty
2 większe cebule
sok z ogórków kiszonych
kurkuma
ew. sól
olej
Szatkujemy drobno kapustę (idealny jest mały szatkownik), cebulę kroimy na talarki. Rozgrzewamy największą patelnię jaką mamy (najlepszy byłyb wok, jak nie ma, to może być i duży garnek o grubym dnie). Wlewamy kilka łyżek oleju, po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę. Trzymamy na ogniu mieszając. Po kilku minutach dodajemy ok. 1/2 szkl soku z ogórków kiszonych, przykrywamy pokrywką. Dusimy na niezbyt dużym ogniu. Co jakiś czas mieszamy i dodajemy sok z ogórków. Nie dawać na raz dużo soku, kapusta ma się dusić, a nie gotować. W międzyczasie zeszklić na oleju cebulę. Dodać kurkumę, uduszoną cebulę, dusić do miękkości. Spróbować, jak za mało słone to dosolić. Nie dodaję już żadnych przypraw do tej kapusty, bo sok daje wystardzająco ciekawy smak. Podaję jako jarzynkę do obiadu (np. z kaszą jęczmienną, soczewicą z cebulką, surówką z rzepy).