Też dziś buszowałam po W -żucie w poszukiwaniu przepisów i tez natknęłam się na tą szarlotkę z sypanych składników choć innego autora ,,póki co wcinam kapustę kiszoną
Masa I
1/2 l śmietany
cukier, cukier waniliowy do smaku
2 śmietan-fixy
Masa II
puszka mleka skondensowanego
Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i podzielić na 2 części. Upiec dwa placki, 10-15 min. w tem. 170 stopni
śmietane ubić z cukrem i dodać smietan- fix
na placek dac bitą smietane przykryć drugim plackiem...polac to masą krówkową (puszkę mleka wstawiamy do wody i gotujemy 3 godz. na małym ogniu. jak troche przestygnie otwieramy i polewamy ciasto)
można posypać siekanymi orzechami, wiórkami, płatkami migdałowymi...co kto lubi:-)...ciasto mega proste...lepiej zrobic dzień wcześniej żeby sie w lodówce przegryzło;-)
No, ja też ostatecznie zrobiłam bez wiórek, bo okazało się że na ostatnie kokosanki wszystkie zużyłam
A i jeszcze jedno pytanie.
Ile cukru dać do masy serowej? Bo napisane jest żeby wpierw utrzeć jaja z cukrem.
Zrobiłam na oko, zobaczymy jaki wyszedł.
Póki co stygnie, ale wisi nad nim widmo zjedzenia na gorąco
[cite] Monika i Darek:[/cite]puszkę mleka wstawiamy do wody i gotujemy 3 godz. na małym ogniu
To już historia. Teraz są gotowe puszki z masą krówkową. Producent ten sam. Trzeba uważać przy kupowaniu, bo oprócz masy krówkowej jest też masa czekoladowa.
Czarna babkaSkładniki:
1 margaryna (my dajemy masło i dajemy go 1/4 kostki więcej)
4 jajka
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
Â? szklanki wody
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:Margarynę, cukier i kakao rozpuścić razem (prawie do zagotowania), odlać Â? szklanki polewy, po wystygnięciu dodajesz żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na pianę i dodać do ciasta. Upiec w temp.200° ok.45 minut.
Polewa- do gorącej polewy dodać łyżkę masła i rozmieszać, następnie dodać cukier puder (do pełnej szklanki) i mieszać dopóki się wszystko nie rozpuści. Jeśli polewa Ci wystygnie podgrzej ją na parze.
Smacznego!
P.S. Moje teściowej wychodzi super babka z użyciem margaryny, ja daję więcej masła i też wychodzi piękna, przy jednej kostce masła nie wyrosła.
Przy duzej blaszce powiększcie proporcje.
Chciałam dziś zrobić roladę Promamy. Zaglądam do lodówki- a tam żadnego jajka
W wieje u nas tak, że psa z budy nie wygonisz. Tak więc do sklepu z Małą raczej się nie wybiorę...
A takiej sobie chęci na tę roladę naroniłam
Albo Apple Pie, najlatwiejsze na świecie . W dodatku mozna jeść na ciepło (dla niecierpliwych)i na zimno:
Ciasto:
2 i 1/4 szkl.mąki
2/3 szkl. oleju
1/3 szkl. wody
szczypta soli
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Rozwałkowac jedną część i do tortownicy (ja daję do takiego szklanego na tarty, wtedy sok nie wycieka podczas pieczenia). Na to jabłka, obrane i starte na duzych okach, wymieszane z cukrem (3/4 szkl.)i cynamonem wg uznania. Na góre druga część ciasta-rozwalkowana i skropiona roztop. maslem (2 łyzki).Piec do zrumienienia.
Ciasto najlepiej sie "trzyma" na drugi dzień, ale rzadko udaje mu się przetrwać ...
Dopiero zrobiłam ciasteczka maślane z córkami, a tu już kolejne fajne przepisy do wykorzystania...!:shocked:
Następne będzie Apple Pie. Brzmi apetycznie...
Super!!!
Przy ciastkach była cała masa radości i pyszności!:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Właśnie zagniotłam ciasto na rolady. Będą w trzech wersjach- z masą makową, serową i jałkami...
Ale mam jeszcze jedno pytanie- Czy ciasto wkłada się do zimnego czy też do nagżanego piekarnika??? Ja zawsze wkładam do gorącego. Ale tak na wszelki wypadek pytam...
Mam kuchenkę z termoobiegiem, zawsze wkładam ciasto i wtedy włączam piecyk.
Te drożdżowe strucle rosną wspaniale i zawsze wychodzą. :bigsmile:
Ale pewne najlepiej robić tak, jak wychodzi z własnego doświadczenia. :bigsmile:
Ciasto w piekarniku:bigsmile:
Z masą makową i serem Ok. Ale tych z jabłkami nie mogłam zwinąć...Za każdej strony mi wypłynęło. Chyba za rzadkie były...
A jak zwinąć tą roladę? Niigdy nie robiłam takiego ciasta, a przepis wydaje się prosty przez co zachecający, ale to zwijanie mnie przeraża. Umiem zwinąć makowiec, ale roladę??. Łopatologicznie poproszę.
Zwija się tak samo, tyle tylko że na dłuższych brzegach dobrze jest też najpierw z centymetr-dwa założyć do środka, taki zakład zrobić, żeby schować nadzienie - wtedy nie wypłynie (przynajmniej ma mniejsze szanse:bigsmile:). Ja cienko wałkuję te brzegi, cieniej niż całe ciasto, żeby rolada nie była zbyt gruba na końcach po zwinięciu.:bigsmile:
[cite] Lila:[/cite]ja muszę się przyznać, ze robiłam te roladki ProMamy i bardzo mało mi urosły, w smaku były ok, ale troche mało pulchne
może jakieś drożdże miałam nie za dobre??
Sylwia, a jak zmodyfikowałaś mój sernik?
jak zrobiłam ciasto kruche, to zamiast na trzy placki wyszło mi ciasta na dwa.
upiekłam dwa, i przełożyłam masą serową a na górę brzoskwinie i .....galaretka :):):):)
i co najdziwniejsze, wyszła!!!!
Dzięki za podpowiedź w sprawie zwijania, powiem mężowi, to zwinie ja się boję :bigsmile:.
A wypełnienie rolady, to wg przepisu Promamy jest kg mąki. Podzieliłabym na cztery rolady jak pisała Promama, tylko kwestia ile do każdej mam włożyć masy makowej/serowej/jabłkowej?
Komentarz
ciasto:
3 szkl. mąki
10 dag masła lub margaryny
4 łyzki miodu
cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody
Masa I
1/2 l śmietany
cukier, cukier waniliowy do smaku
2 śmietan-fixy
Masa II
puszka mleka skondensowanego
Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i podzielić na 2 części. Upiec dwa placki, 10-15 min. w tem. 170 stopni
śmietane ubić z cukrem i dodać smietan- fix
na placek dac bitą smietane przykryć drugim plackiem...polac to masą krówkową (puszkę mleka wstawiamy do wody i gotujemy 3 godz. na małym ogniu. jak troche przestygnie otwieramy i polewamy ciasto)
można posypać siekanymi orzechami, wiórkami, płatkami migdałowymi...co kto lubi:-)...ciasto mega proste...lepiej zrobic dzień wcześniej żeby sie w lodówce przegryzło;-)
moge przepis poprosić;-)
Czy te wiórki kokosowe mają iść do sera, czy ciasto ma być tymi wiórkami posypane?
To jest super przepis! Potwierdzam!:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
A i jeszcze jedno pytanie.
Ile cukru dać do masy serowej? Bo napisane jest żeby wpierw utrzeć jaja z cukrem.
Zrobiłam na oko, zobaczymy jaki wyszedł.
Póki co stygnie, ale wisi nad nim widmo zjedzenia na gorąco
1 margaryna (my dajemy masło i dajemy go 1/4 kostki więcej)
4 jajka
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
Â? szklanki wody
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:Margarynę, cukier i kakao rozpuścić razem (prawie do zagotowania), odlać Â? szklanki polewy, po wystygnięciu dodajesz żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na pianę i dodać do ciasta. Upiec w temp.200° ok.45 minut.
Polewa- do gorącej polewy dodać łyżkę masła i rozmieszać, następnie dodać cukier puder (do pełnej szklanki) i mieszać dopóki się wszystko nie rozpuści. Jeśli polewa Ci wystygnie podgrzej ją na parze.
Smacznego!
P.S. Moje teściowej wychodzi super babka z użyciem margaryny, ja daję więcej masła i też wychodzi piękna, przy jednej kostce masła nie wyrosła.
Przy duzej blaszce powiększcie proporcje.
W wieje u nas tak, że psa z budy nie wygonisz. Tak więc do sklepu z Małą raczej się nie wybiorę...
A takiej sobie chęci na tę roladę naroniłam
Ciasto:
2 i 1/4 szkl.mąki
2/3 szkl. oleju
1/3 szkl. wody
szczypta soli
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Rozwałkowac jedną część i do tortownicy (ja daję do takiego szklanego na tarty, wtedy sok nie wycieka podczas pieczenia). Na to jabłka, obrane i starte na duzych okach, wymieszane z cukrem (3/4 szkl.)i cynamonem wg uznania. Na góre druga część ciasta-rozwalkowana i skropiona roztop. maslem (2 łyzki).Piec do zrumienienia.
Ciasto najlepiej sie "trzyma" na drugi dzień, ale rzadko udaje mu się przetrwać ...
Następne będzie Apple Pie. Brzmi apetycznie...
Super!!!
Przy ciastkach była cała masa radości i pyszności!:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
i normalnie wszystkim smakowało :bigsmile:
Ale mam jeszcze jedno pytanie- Czy ciasto wkłada się do zimnego czy też do nagżanego piekarnika??? Ja zawsze wkładam do gorącego. Ale tak na wszelki wypadek pytam...
Te drożdżowe strucle rosną wspaniale i zawsze wychodzą. :bigsmile:
Ale pewne najlepiej robić tak, jak wychodzi z własnego doświadczenia. :bigsmile:
Z masą makową i serem Ok. Ale tych z jabłkami nie mogłam zwinąć...Za każdej strony mi wypłynęło. Chyba za rzadkie były...
Chyba, że faktyczne marmolada zbyt rzadka...:wink:
chyba kupię drożdże, chociaz jeszcze reszta ciasta w lodówce a jutro chrzest i chrzciny bratanka męża
jak zrobiłam ciasto kruche, to zamiast na trzy placki wyszło mi ciasta na dwa.
upiekłam dwa, i przełożyłam masą serową a na górę brzoskwinie i .....galaretka :):):):)
i co najdziwniejsze, wyszła!!!!
A wypełnienie rolady, to wg przepisu Promamy jest kg mąki. Podzieliłabym na cztery rolady jak pisała Promama, tylko kwestia ile do każdej mam włożyć masy makowej/serowej/jabłkowej?