Moje miały dodatek mąki gryczanej, jako że pszennej nie starczyło. Powiedzcie mi, czy ciasto na faworki jest z definicji takie dębowe? Naszarpalam się strasznie z wałkowaniem...
Wyciągam wątek. Zamierzam dziś zrobić faworki. Pytanie o białka wciąż aktualne. Moja mama z racji choroby jada tylko zoltka, nawet 4 dziennie, zostają nam całe słoiki białek, szkoda wyrzucac. Robiłam już bezę, kokosanki , dodaje do placków, jajecznicy, jak jeszcze można je zutylizować?
Jedno białko +10g zmielonych płatów owsianych (i wielokrotność tego dla zwiększenia) jako podstawa. Dobrze ubite białko z płatkami to jeden gofr. Mozna dodać kakao. albo np przyprawę do pizzy i będą podstawa do fit pizzy mozna smażyć na patelni, zrobić np z dodatkiem parmezanu, chrupkie pieczywo -w grillu elektrycznym
bardzo chętnie poszłabym w zamianę- Ty mi białka (które ja używam) ja Tobie żółtka których mam aż nadto
Ja teraz to już będę co drugi dzień robic. Sama uwielbiam. A jak zrobię to czestuję wszystkich. A to koleżance podrzcę, a to na kurs wezmę . A dziś nawet W. na terapię zaplanowałam kilka
U mnie idą jedynie oponki serowe i to pierwszego dnia. Zleżałych też nie ruszą.
Moje nic nie jedzą. Na święta zrobiłam migdałowca którego lubią, blaszka taka malutka, połowa takiej normalnej - pół blaszki wyrzuciłam żadnych słodyczy, ciast, budyni, kisli, kompotow, od dwóch lat dopiero dżem jedzą w min ilościach ale tylko kwasnawe i to przepuszczane przez sitko....ja kocham ciasta, paczki, knedle, naleśniki, pierogi na slodko
Usmażyłam dziś z kilograma mąki. Uwielbiam faworki, ale te sklepowe nie bardzo, a do tego cena odstrasza. Za to 4 godziny w kuchni spędziłam A jutro będzie beza, bo mi 10 białek zostało
Komentarz
edit: octu, nie cotu
Aha, i jeszcze czasem robię mini bezy kokosowe, niskosłodzone (i to w dodatku miodem).
Nie lubię niczego wyrzucać, a robię swoje mleko kokosowe (bo sklepowe drogie). Po zrobieniu mleka zostają mi wiórki, suszę je i chowam do pudełek.
Ubijam białka z miodem, dodaję wiórki, pac na blachę taki kleks i piekę.
Przez to że nie słodzę jak bezy dużą ilością cukru tylko małą ilością miodu, nie są tez bezowe ciastka takie chrupkie, raczej są miękkie.
Dzieciom bardzo smakują i łączą w sobie wiele zalet: nic się nie marnuje, nie dostają złego cukru, itp.
Wyszły chociaż w połowie z mąki pełnoziarnistarnistej orkiszowej. Pyszne!
Dziś zrobiłam po raz pierwszy w tym karnawale.
Pyszne!
jako podstawa.
Dobrze ubite białko z płatkami to jeden gofr.
Mozna dodać kakao.
albo np przyprawę do pizzy i będą podstawa do fit pizzy
mozna smażyć na patelni, zrobić np z dodatkiem parmezanu, chrupkie pieczywo -w grillu elektrycznym
bardzo chętnie poszłabym w zamianę- Ty mi białka (które ja używam) ja Tobie żółtka których mam aż nadto
A tak serio zawsze mi się pączki faworki marzą ale jak jak zjem sama że 3 i tyle reszta dla psa...jak to jest że u Was to idzie?
Sama uwielbiam.
A jak zrobię to czestuję wszystkich.
A to koleżance podrzcę, a to na kurs wezmę .
A dziś nawet W. na terapię zaplanowałam kilka