U mnie nieodmiennie. Makaron albo ryż. Do tego obieram ze skórki parę pomidorów, nie wiem, ile trzeba na większą rodzinę, wciskam trochę czosnku, ewentualnie wkrawam cukinię, ale teraz horrendalnie zdrożała, i duszę do miękkości. Jak ktoś lubi, można podsmażyć kiełbaskę i połączyć albo dodać trochę podduszonej cebuli.
Paweł ale czemu mamy mieć bekę? Mnie też męczył suchy ryż i nie mam czasu na pichcenie bo obiad robię rano przed pracą no i zdecydowanie wolałabym z groszkiem ale młodzież woli kukurydzę;)
Dzięki, @AgaMaria! Kompletnie zapomniałam o istnieniu ryżu z jabłkiem! Ja wprawdzie nie tknę, że względu na linię, ale moim wiecznie głodnym dzieciom zrobię na drugie śnidanie. Jak mogłam zapomnieć?!
Dzięki, @AgaMaria! Kompletnie zapomniałam o istnieniu ryżu z jabłkiem! Ja wprawdzie nie tknę, że względu na linię, ale moim wiecznie głodnym dzieciom zrobię na drugie śnidanie. Jak mogłam zapomnieć?!
Odkryłem nowe szybkie danie W lidlu zauważyłem filet z kurczaka już paseczki - wyczyszczone i pocięte. Niewiele droższe niż normalny filet. Doprawiłem (2 pudełka, 800g) przyprawą, ciut oleju i wrzuciłem do piekarnika w zamkniętym naczyniu szklanym, na 50 minut, w połowie trzeba tylko rozgarnąć, żeby się nie posklejały. Do mikrofali cztery szklanki ryżu, na patelnię 2x warzywa na patelnię. Potem wszystko do dużego gara, dopieprzyć i wymieszać i wszystkim bardzo smakuje Starczyło na 3 dni
@PawelK to ja robie cos podobnego, tylko zuzywam 1 garnek. Najpierw kurczaka polewam sosem sojowym i przyprawiam, podsmazam w garnku, dosypuje ryz i podsmazam, a potem mrozone warzywa (najczesciej mieszanka chinska), a potem wszystko zalewam woda z przyprawami (sol, pieprz, czosnek, chili, imbir-co mi pasuje) i sie dusi. Trzeba co jakis czas przemieszac, bo lubi sie przykleic do dna.
Muszę wypróbować ten sos Dla mnie zaleta piekarnika w stosunku do podsmażania jest taka, że jak wrzucę do niego i ustawię czas i to samo zrobię z ryżem to mogę na godzinę zapomnieć o kuchni , potem szybko na patelni warzywa, zmieszać i jest
@PawelK mógłby Wam też posmakować sos teriyaki, bardzo pasuje do kurczaka. Można kupić gotowy ale najlepiej przyrządzic go samodzielnie, łatwo się go robi. Dodaje się sos sojowy, miód, trochę cytryny, trochę imbiru, trochę czosnku, wody. Dokładny przepis znajdziesz w internecie, jest tego pełno. Takiego kurczaka teriyaki my akurat smażymy ale w piekarniku też można upiec. Pysznie smakuje posypany sezamem.
Elunia powiedział(a):
Aaa jeszcze błyskawiczna ryba, podawałam już kiedyś. Patelnia z pasującą przykrywką, na patelni poddusić warzywa, mogą być z mrożonki albo szpinak. Jak warzywa półtwarde, ułożyć na nich doprawioną i rozmrożoną rybę, najlepiej jakaś kostka mintaj, przykryć pokrywką, nie mieszać. Jak ryba gotowa to wlać ze 200 ml śmietanki. Gotowe. Zanim zacznie się z rybą to nastawić ryż.
Moja ryba z warzywami jest prostsza Chlup olej do rondelka, garść czy dwie mrożonych warzyw (np.włoszczyzna julienne), lekko posolić, położyć na to filet z grubą glazurą, iść w diabły.
Jak się wróci - sypnąć kuskus, odczekać, aż wchłonie wodę. Jeść.
Ja ostatnio (ale jestem w ciąży, w dodatku etap wymiotny więc nie wiem czy się liczy:)) podsmażyłam makaron na maśle i gorący posypałam solą i startym serem! Pycha był!
I jeszcze rozpuszczam na patelni ser pleśniowy z mlekiem\śmietanką (śmietanka lepsza ale nie zawsze mam). Dorzucam przyprawy na jakie mam ochotę i zalewam tym gorący makaron. Wszyscy uwielbiają!
Komentarz
Waszym dzieciakom powinno smakować!
Takie jakieś przedszkolakowe danie.
Ten schab Idy, jednak nie kwestia smaku
no i zdecydowanie wolałabym z groszkiem ale młodzież woli kukurydzę;)
Ja wprawdzie nie tknę, że względu na linię, ale moim wiecznie głodnym dzieciom zrobię na drugie śnidanie. Jak mogłam zapomnieć?!
Ja wprawdzie nie tknę, że względu na linię, ale moim wiecznie głodnym dzieciom zrobię na drugie śnidanie. Jak mogłam zapomnieć?!
W lidlu zauważyłem filet z kurczaka już paseczki - wyczyszczone i pocięte. Niewiele droższe niż normalny filet.
Doprawiłem (2 pudełka, 800g) przyprawą, ciut oleju i wrzuciłem do piekarnika w zamkniętym naczyniu szklanym, na 50 minut, w połowie trzeba tylko rozgarnąć, żeby się nie posklejały.
Do mikrofali cztery szklanki ryżu, na patelnię 2x warzywa na patelnię.
Potem wszystko do dużego gara, dopieprzyć i wymieszać i wszystkim bardzo smakuje
Starczyło na 3 dni
Dla mnie zaleta piekarnika w stosunku do podsmażania jest taka, że jak wrzucę do niego i ustawię czas i to samo zrobię z ryżem to mogę na godzinę zapomnieć o kuchni , potem szybko na patelni warzywa, zmieszać i jest
Zwlaszcza że dzisiaj dzień pizzy
Moja ryba z warzywami jest prostsza
Chlup olej do rondelka, garść czy dwie mrożonych warzyw (np.włoszczyzna julienne), lekko posolić, położyć na to filet z grubą glazurą, iść w diabły.