Mam też sporo sałatki jarzynowej robione w poniedziałek. Myślicie, że się nada? Nie chce struc nikogo
@Aga85 ja bym nie ryzykowala. Taka tygodniowa salatka to juz podkisła moze byc, nawet jak od razu nie domieszalas ogorka kiszonego i jablka. Nie robilabym sobie takiego obciachu przy gosciach Lepiej mniej, skromniej ale swiezutko i pysznie. Takie proste, szybkie danie na cieplo dla gosci na Sylwestra to np. barszczyk czerwony w kokilkach a do tego paluchy drozdzowe( krajane radełkiem) z sola i kminkiem, mozna po wierzchu jeszcze utartym serem zoltym posypac, ziolami.
Proporcja na te paluchy: 0,5 kg maki 5-6 dkg drozdzy 2 cale jajka szklanka mleka i troche sol kminek, czarnuszka ulubione ziola, starty ser zolty do posypki
Zrobic rozczyn z kapka cukru, jak rozczyn podrosnie zarobic ciasto, rozwalkowac na dowolna grubosc i radelkiem kroic w pasy. Rozmaconym jajkiem maźnąć po wierzchu i na to posypeczka ulubiona. Zalezy od grubosci ciasta ale tak z grubsza wychodza z tego tak 3 blachy paluszkow.
Mialam na jutro piec ten miodownik z orzechami ale przemyslalam sprawe i wiewioreczke robie. Nie bede sie pikolic, wszystko chlast na blache i jazda do pieca.
Ja, od kiedy mam Kenwooda z dzieżą 6,7 l też nie wyrabiam ciasta ręcznie. Żadnego. Ani na chleb, ani na słodkie wypieki, ani na pizzę, ani na makaron. Może i lubię sobie czasem dołożyć roboty, ale nie aż tak
Proporcja na te paluchy: 0,5 kg maki 5-6 dkg drozdzy 2 cale jajka szklanka mleka i troche sol kminek, czarnuszka ulubione ziola, starty ser zolty do posypki
Zrobic rozczyn z kapka cukru, jak rozczyn podrosnie zarobic ciasto, rozwalkowac na dowolna grubosc i radelkiem kroic w pasy. Rozmaconym jajkiem maźnąć po wierzchu i na to posypeczka ulubiona. Zalezy od grubosci ciasta ale tak z grubsza wychodza z tego tak 3 blachy paluszkow.
Na Sylwestra i na Nowy Rok gotuję klasyczną białą kiełbasę. Taką lubimy na ciepło z chrzanem. Makowiec kupny ale niezły. Za dużo nie mogę. Mak pyszny, ale podrażnia przewód pokarmowy. Na noc sylwestrową idziemy na zabawę DK do pobliskiej parafii. Robię dwie sałatki. Jednej mniej - soczewica z kiszonym, jabłkiem, serem żółtym. Więcej zgodnie z życzeniem sałatki tradycyjnej takiej warzywnej z jajkiem, groszkiem konserwowym w majonezie.
Upieklam dzis szarlotke z beza ale jak zwykle troche podmokla oraz pasztet drobiowy. Na jutro planuje jeszcze salatke gyros i pizze. Impreza miala byc u mnie ale goscie sie rozchorowali a my tez nie lepsi takze bedzie pewnie sylwester pod pierzynka.
Widzę że pizza ma moc U nas też pizza będzie + 3 na wynos,bo ponoć nasza jest pyszna i na gorąco i na zimno. Może być,jak mi ciasto wygniotą mogę zrobić i 10.
Komentarz
0,5 kg maki
5-6 dkg drozdzy
2 cale jajka
szklanka mleka i troche
sol
kminek, czarnuszka
ulubione ziola, starty ser zolty do posypki
Zrobic rozczyn z kapka cukru, jak rozczyn podrosnie zarobic ciasto, rozwalkowac na dowolna grubosc i radelkiem kroic w pasy. Rozmaconym jajkiem maźnąć po wierzchu i na to posypeczka ulubiona. Zalezy od grubosci ciasta ale tak z grubsza wychodza z tego tak 3 blachy paluszkow.
@Groszek, paluchy robimy takie:
http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2014/03/przekaski-z-ciasta-na-pizze-paluchy-i.html
Na noc sylwestrową idziemy na zabawę DK do pobliskiej parafii. Robię dwie sałatki. Jednej mniej - soczewica z kiszonym, jabłkiem, serem żółtym. Więcej zgodnie z życzeniem sałatki tradycyjnej takiej warzywnej z jajkiem, groszkiem konserwowym w majonezie.
U nas też pizza będzie + 3 na wynos,bo ponoć nasza jest pyszna i na gorąco i na zimno.
Może być,jak mi ciasto wygniotą mogę zrobić i 10.