Robimy już trzeci raz pierniczki . Pierwszy przepis Marceliny - super dobre , drugi przepis szkolny - córka dostała produkty i zrobiła pierniczki na jakąś akcje charytatywną ; chyba na szlachetną paczkę a dzisiaj zrobiliśmy ciasto na pierniczki alpejskie , które będziemy piec wieczorem lub jutro . A mąż już pyta czy znam przepis na szybkie pierniczki które można upiec i zaraz zjeść ..... no rany ... chce je piec codziennie . Ja - chyba żartujesz - przejedzą się nam i już w święta nikt nie będzie jadł
Chyba z moje wypieki - pierniczki Ala alpejskie - pieczemy jutro bo jednak ciasto musi swoje odleżeć żeby zgęstniało . Sama jestem ciekawa jak będą smakować . Ja tez podpatrzyłam z YouTube jak się robi .
Właśnie mąż ma na liście zakupów plastikowe foremki. Może w pepco będą. Bo nasz dyżurny zestaw odwiecznych metalowych się zdefasonował. Kajtek tak pozmieniał ksztalty, że sama abstrakcja została, więc wrzuciłam.
Właśnie mąż ma na liście zakupów plastikowe foremki. Może w pepco będą. Bo nasz dyżurny zestaw odwiecznych metalowych się zdefasonował. Kajtek tak pozmieniał ksztalty, że sama abstrakcja została, więc wrzuciłam.
Są w pepco. Sama kupiłam, ładne -4,99 a z forma do pieczenia po 19,99
Z. miała dziś w pracy warsztaty, dekorowanie pierniczków. Trochę przywiozła. Cieniutkie. Kruche. Mało boskie. Ma zdobyć przepis. E: maloslodkie mój telefon przemądrzaly.
pierniczki już mogę teraz podać przepis @Malgorzata 1kg mąki (pszenna, żytnia- ja robię pół na pół) 8 żółtek i 3 białka 1 szkl cukru 3 - 4 łyżki kakao 200 ml śmietanki słodkiej 3 łyżeczki sody przyprawa do piernika, cynamon kostka masła 250 g 400 g miodu
po ostatnim wypieku mąż stwierdził ,że za słodkie, więc cukru i miodu można mniej
miód i przyprawy mocno zagrzać, wrzucić masło i ostudzić mąki wymieszać z kakao w letniej śmietanie rozpuścić sodę ubić trzy białka , dodać cukier, dodać żółtka i ubijać
do mąki wlewać i mieszać: jajka ubite, rozpuszczony miód z przyprawami i tłuszczem i śmietanę z sodą odstawać w chłodne miejsce na 24 godz wyrabiać , wykrawać i tyle a i piec w 170 - wychodzi ok 6 blach
Już miałam dopytać, o co chodzi z tym ,,mało boskie ". Ja zainspirowana tortami DorotaK wpisałam w telefonie ,,tylki Wiltona " a telefon mi poprawił na,, tyłki Wiktora ". Na szczęście zauważyłam, zanim wcisnęłam ,,wyszukaj ".
A ja wlasnie lubie jak pierniczki sa chrupiace Moja bratowa takie piecze, mmmm Na wierzchu maźnięte jajkiem i posypane platkami migdalowymi. Szaleję za tymi pierniczkami!
napiszcie mi jeszcze jak zrobić lukier taki zwykły cukru pudru i cytryny to wiem ale on jest jednak półprzezroczysty a u ludzi widziałam takie białe na pierniczkach jak to się robi?
Komentarz
A mąż już pyta czy znam przepis na szybkie pierniczki które można upiec i zaraz zjeść ..... no rany ... chce je piec codziennie . Ja - chyba żartujesz - przejedzą się nam i już w święta nikt nie będzie jadł
Ja tez podpatrzyłam z YouTube jak się robi .
ale jak
łopatologicznie poproszę
jak to zrobić
Sama kupiłam, ładne -4,99
a z forma do pieczenia po 19,99
Ma zdobyć przepis.
E: maloslodkie mój telefon przemądrzaly.
1kg mąki (pszenna, żytnia- ja robię pół na pół)
8 żółtek i 3 białka
1 szkl cukru
3 - 4 łyżki kakao
200 ml śmietanki słodkiej
3 łyżeczki sody
przyprawa do piernika, cynamon
kostka masła 250 g
400 g miodu
po ostatnim wypieku mąż stwierdził ,że za słodkie, więc cukru i miodu można mniej
miód i przyprawy mocno zagrzać, wrzucić masło i ostudzić
mąki wymieszać z kakao
w letniej śmietanie rozpuścić sodę
ubić trzy białka , dodać cukier, dodać żółtka i ubijać
do mąki wlewać i mieszać: jajka ubite, rozpuszczony miód z przyprawami i tłuszczem i śmietanę z sodą
odstawać w chłodne miejsce na 24 godz
wyrabiać , wykrawać i tyle a i piec w 170 - wychodzi ok 6 blach
często nadziewam przed upieczeniem powidłami
poza tym metalowe puszki
Ale miękkie też jemy