a ja jestem szczesliwa posiadaczka wlasnych 40 sloikow pomidorow (z maszynki do miesa), 6 powidel sliwkowych i 6 butelek po bobofrutach malin z cukrem... tata nawiozl mi wczoraj od kolegi jablek ekologicznych i choc mi sie juz nie chce to cos trzeba zrobic.. ale nie wiem co.. jeszcze...
2 kg cebuli
2 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg pomidorów (obranych ze skórki)
0,75 kg selera 1 główka kapusty włoskiej
kalafior
4 pory
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1,5 kg soli
Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję )
Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy.!
Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
Mnie wyszło 18 słoiczków :bigsmile:
życzę smacznego!
znaczy ze jak wsadziłam słoiczki z papryką i sałatką z cukini na 30 minut w 130 stopniach - to będzie ok?
wyjelam są wklęsłe nic nie popękało i tak sie zastanwiam - zanieść do piwnicy czy jeszcze coś im zrobić?
gdybyte buraczki można bylo pasteryzować w piekarniku to też bym zrobiła
Ocet jabłkowy ( na 4 litry octu)
Przygotowanie: 1 godzina. Fermentacja: 40 dni.
Składniki:
... 2 kg jabłek, 2 litry wody, 400 g miodu, 40 g drożdży, kromka suchego chleba razowego, 200 g cukru.
Przygotowanie:
1. Jabłka dokładnie umyć pod bieżącą wodą,usunąć ogonki (nie obierać ze skórki i nie wycinać gniazd nasiennych). Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.
2. Wodę (najlepiej oligoceńską) zagotować i ostudzić do 32-35 stopni.
Jabłka przełożyć do szerokiego naczynia emaliowanego lub kamiennego, wlać wodę, dodać miód i drożdże, wymieszać. Wrzucić kromkę chleba.
3. Naczynie z masą jabłeczną odstawić na 10 dni do ciepłego, ciemnego pomieszczenia. Codziennie 2-3 razy zamieszać pulpę drewnianą łyżką. W tym czasie następuje bardzo burzliwa fermentacja.
4. Płyn przelać przez gęste sito, odciskając sok, wlać do butelki lub słoja. Dodać cukier, wymieszać. Naczynie obwiązać gazą, odstawić na 40-50 dni w ciepłe miejsce, aby ocet nabrał pięknego zapachu i stał się klarowny.
5. Ocet zlać do niedużych butelek, szczelnie zakorkować. Do każdej butelki można włożyć odrobinę ziół: melisy, tymianku, estragonu, goździków. Zioła nadadzą przyprawie dodatkowego smaku i aromatu.
! Podczas fermentacji sok jabłkowy, zasobny w witaminy i mikroelementy, wzbogaca się o kwasy organiczne, witaminę H (zapobiegającą między innymi wrzodom żołądka) oraz witaminy B6 i B12.
Ocet jabłkowy ma właściwości odwadniające, zalecany jest więc w dietach odchudzających.
Octu jabłkowego, tak jak cytryny,używa się do przyprawiania potraw, od zup i sałatek poczynając, a na deserach kończąc.
Surowe buraczki i marchew zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i kapustę posiekać. Zagotować zalewę, dodać buraczki i marchew- gotować 15 min. Następnie dodać kapustę i cebulę i gotować 20 min. Gorącą sałatkę wkładać do słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem.
SAŁATKA Z BURACZK??W I CZOSNKU
3 kg buraczków ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
3 cebule pokroić w kostkę
3 ząbki czosnku posiekać lub cieniutkie plasterki
zalewa:
Półtorej szklanki wody
1 szklanka cukru
1szklanka octu 10%
ziele angielskie,liść laurowy, sól
Zalewę zagotować, dodać warzywa ponownie zagotować. Gorące wkładać do słoików, szybko zakręcać i odwracać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
[cite] Bea@:[/cite]Olesia wspominała, że z czosnkiem robi...
No właśnie. Olesia, rzuć przepis. Znalazłam kilka różnych przepisów w necie. Właściwie wszystkie nieco podobne do siebie, ale muszę jakiś w końcu wybrać.
Jadwigo Kochana - ja wszystkie buraczki robię "na oko".:shamed:
Na garnek ugotowanych i startych buraczków daję dwa - trzy ząbki drobno pokrojonego (lub przeciśniętego) czosnku plus wszystko to, co normalnie:bigsmile: tzn. troszkę cukru, kwasek cytrynowy, sól. Dla nas są rewelacyjne, zima bez takich buraczków jest zima straconą po prostu. :bigsmile:
Akurat tez robię ostatnią, drugą, partię naszych z działki, ale nam nie obrodziły w tym roku i chcę dokupić. Nabrałam ochoty na te buraczki Cartowe z papryką... Mniam...:cool:
Edit: z zalewą octową robię tylko małe buraczki, lub pokrojone.
Komentarz
2 kg cebuli
2 kg marchwi
1,5 kg pietruszki
1 kg pomidorów (obranych ze skórki)
0,75 kg selera 1 główka kapusty włoskiej
kalafior
4 pory
pęczek pietruszki
pęczek koperku
1,5 kg soli
Wszystkie warzywa myjemy, (obieramy), kroimy i przepuszczamy przez elektryczną maszynkę do mięsa. Jeśli chcemy mniejszą ilość słoiczków to zmniejszamy o połowę proporcję )
Mieszamy z solą i wkładamy do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, bo mamy sól, która konserwuje. Odstawiamy do spiżarni lub do szafki.
Do zupy lub wszelkiego rodzaju sosów dodajemy 2 stołowe łyżki tej wyśmienitej warzywnej przyprawy.!
Zamiast wszelkiego rodzaju kostek rosołowych drobiowych czy warzywnych.
Mnie wyszło 18 słoiczków :bigsmile:
życzę smacznego!
BURAKI Z KAPUSTĄ
2 kg buraków
2 kg kapusty
40 dag cebuli
1/2 szkl.oleju
1 szkl. octu winnego
3/4 szkl. cukru
1/3 szkl. wody
2 łyżki soli
Kapustę pokroić, zagotować odcedzić.
Buraki ugotować i zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka, sparzyć.
Wszystko razem wymieszać.
Z octu, oleju, cukru, wody i soli zagotować zalewę.
Zalać warzywa zalewą, dobrze wymieszać włożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.
Uwaga!
Musiałam coś pomylić, bo tu nic nie ma o KISZONEJ kapuście...
:shamed::shamed::shamed:
Skonsultowałam z mamą i faktycznie, kapusta ma być zwykła, biała, niekiszona.
znaczy ze jak wsadziłam słoiczki z papryką i sałatką z cukini na 30 minut w 130 stopniach - to będzie ok?
wyjelam są wklęsłe nic nie popękało i tak sie zastanwiam - zanieść do piwnicy czy jeszcze coś im zrobić?
gdybyte buraczki można bylo pasteryzować w piekarniku to też bym zrobiła
Mam na zbyciu słoiki, bo "Pan Ogórkowy" w tym roku nimi wzgardził
Może Wy się skusicie? Transport wliczony w cenę
Ocet jabłkowy ( na 4 litry octu)
Przygotowanie: 1 godzina. Fermentacja: 40 dni.
Składniki:
... 2 kg jabłek, 2 litry wody, 400 g miodu, 40 g drożdży, kromka suchego chleba razowego, 200 g cukru.
Przygotowanie:
1. Jabłka dokładnie umyć pod bieżącą wodą,usunąć ogonki (nie obierać ze skórki i nie wycinać gniazd nasiennych). Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.
2. Wodę (najlepiej oligoceńską) zagotować i ostudzić do 32-35 stopni.
Jabłka przełożyć do szerokiego naczynia emaliowanego lub kamiennego, wlać wodę, dodać miód i drożdże, wymieszać. Wrzucić kromkę chleba.
3. Naczynie z masą jabłeczną odstawić na 10 dni do ciepłego, ciemnego pomieszczenia. Codziennie 2-3 razy zamieszać pulpę drewnianą łyżką. W tym czasie następuje bardzo burzliwa fermentacja.
4. Płyn przelać przez gęste sito, odciskając sok, wlać do butelki lub słoja. Dodać cukier, wymieszać. Naczynie obwiązać gazą, odstawić na 40-50 dni w ciepłe miejsce, aby ocet nabrał pięknego zapachu i stał się klarowny.
5. Ocet zlać do niedużych butelek, szczelnie zakorkować. Do każdej butelki można włożyć odrobinę ziół: melisy, tymianku, estragonu, goździków. Zioła nadadzą przyprawie dodatkowego smaku i aromatu.
! Podczas fermentacji sok jabłkowy, zasobny w witaminy i mikroelementy, wzbogaca się o kwasy organiczne, witaminę H (zapobiegającą między innymi wrzodom żołądka) oraz witaminy B6 i B12.
Ocet jabłkowy ma właściwości odwadniające, zalecany jest więc w dietach odchudzających.
Octu jabłkowego, tak jak cytryny,używa się do przyprawiania potraw, od zup i sałatek poczynając, a na deserach kończąc.
A mozna taką zwykłą kranówę zostawic do odstania....?
1 kg buraczków ćwikłowych,
1 kg marchwi,
1 kg cebuli,
1 kg kapusty białej,
zalewa:
6 szklanek wody,
6 płaskich łyżek cukru,
3 płaskie łyżki soli,
1 szklanka octu 10%,
ziele angielskie,
liść laurowy.
Surowe buraczki i marchew zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i kapustę posiekać. Zagotować zalewę, dodać buraczki i marchew- gotować 15 min. Następnie dodać kapustę i cebulę i gotować 20 min. Gorącą sałatkę wkładać do słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem.
3 kg buraczków ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
3 cebule pokroić w kostkę
3 ząbki czosnku posiekać lub cieniutkie plasterki
zalewa:
Półtorej szklanki wody
1 szklanka cukru
1szklanka octu 10%
ziele angielskie,liść laurowy, sól
Zalewę zagotować, dodać warzywa ponownie zagotować. Gorące wkładać do słoików, szybko zakręcać i odwracać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Obydwa przepisy sprawdzone i polecane :bigsmile:
ja natomiast daje tyle cukru ile żurawiny:bigsmile:
Jadwigo Kochana - ja wszystkie buraczki robię "na oko".:shamed:
Na garnek ugotowanych i startych buraczków daję dwa - trzy ząbki drobno pokrojonego (lub przeciśniętego) czosnku plus wszystko to, co normalnie:bigsmile: tzn. troszkę cukru, kwasek cytrynowy, sól. Dla nas są rewelacyjne, zima bez takich buraczków jest zima straconą po prostu. :bigsmile:
Akurat tez robię ostatnią, drugą, partię naszych z działki, ale nam nie obrodziły w tym roku i chcę dokupić. Nabrałam ochoty na te buraczki Cartowe z papryką... Mniam...:cool:
Edit: z zalewą octową robię tylko małe buraczki, lub pokrojone.
Kiedyś śp. Teściowa mi zbierała lub kupowała... Jeszcze raz... ech...
U nas na targu można kupić.
i tak z ciekawości pytam
Na Kaszubach powinny być chyba...?:bigsmile:
U nas na targowisku tez sprzedają żywą.:bigsmile:
Może kupić Tobie i wysłać? To nie jest jakiś wielki problem na targ chodzę dwa razy w tygodniu.
A co robicie z tej żurawiny? Wklejcie jakiś przepis/pomysł. I dobre to potem jest?